Duch Vánoc

Rok 2023 pomalu končí. Zbývá nám prožít vánoční svátky a oslavit konec roku. V šachu máme letos v ČR „splněno“ , ale svět splněno ještě nemá. V době vánočních svátků se sjedou šachisté do Uzbekistánu, aby odehráli poslední letošní velkou akci.

 

V uzbeckém Samarkandu „na Štěpána“ (26. 12.) startuje Mistrovství světa v rapid šachu a v bleskovém šachu.

Hráči a hráčky odehrají ve dvou sekcích, open a ženské, po dvou turnajích. Hrací tempo rapidu je v obou sekcích stejné, 15 minut + 10 sekund od prvního tahu. V bleskovém šachu budou hodiny nastaveny na režim 3 + 2.

Obě sekce se liší v počtu kol. Open rapid se hraje na třináct kol, blitz na jednadvacet kol. Ženský rapid se hraje na jedenáct kol, bleskový turnaj na sedmnáct kol.

Jak už to na tomto světě chodí, rozdíl je i v ocenění vítězů v obou sekcích  :usmev: .
Vítěz openu (rapid) si připíše na své konto 60 000 dolarů, vítězka ženského turnaje dostane jen 40 000 dolarů.

 

Cenový fond open turnaj:

 

Cenový fond v turnajích žen:

 

Na startovních listinách je řada zvučných jmen v čele s Carlsenem. Mnohem silněji obsazený mi však přijde turnaj žen. Silněji nikoli podle ratingu, ale v ženském turnaji hraje prakticky to nejsilnější, co v současné době ženský šach má.

Není tajemstvím, že David Navara tato mistrovství nehrává kvůli termínu soutěže, který se kryje s vánočními svátky. Z českých hráčů je na startovní listině jen jeden šachista, Štěpán Žilka.
V rapid turnaji je nasazen jako 123. hráč, v bleskovém šachu bude mít číslo 116.

Už podle startovních čísel je jasné, že Štěpán může jen překvapit a já věřím tomu, že odehraje dva dobré turnaje a překvapí. Budeme mu držet palce a fandit  :cze: .

A protože se hraje „na Štěpána“ a hraje Štěpán, tak mu „posielame peknú pesničku“ („Štěpán“ od skupiny Hrdza)  :smich: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

Vánoce jsou „v plném proudu“ . Když jsem včera viděl davy lidí v nákupním centru, kam jsem zaskočil jen pro cigaretové papírky, bylo mi celkem smutno. Vánoce nejsou závodem v nakupování, měly by to být svátky klidu a míru….
Nenechte si nic diktovat „duchem“ konzumních a uklízecích Vánoc. Vždyť pokud nestihnete umýt okna před svátky, stihnete je umýt po nich  :usmev: .

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x