Plebs proti plebsu

Původní název příspěvku „zápas století“ jsme v redakci zamítli jako nepůvodní, protože by v něm leckdo mohl vidět snahu o přižívu na „simultánce století“.
Přes poněkud složitější vysvětlení názvu se dostáváme k meritu věci: k plánovanému komentovanému online zápasu, který se uskuteční v sobotu 18.4.2020 od 19:00 v online herně šachy.cz .

Původní časový harmonogram byl sice jiný, ale po protestech MC, který v sobotu v 16:00 zahajuje svůj online turnaj o nezáživně vysoký cenový fond, jsme usoudili, že by nebylo vhodné přetahovat si navzájem příznivce šachu a posunuli jsme začátek zápasu na pozdější dobu. Diváci z celého světa tak budou mít jedinečnou příležitost sledovat hned dvě super akce v jednom dni  :smich:

Zápas na 6 partií tempem 3+2 bude živě komentován mezinárodním mistrem Jardou Burešem a upřímně …myslím si, že to bude fiasko  :usmev:   Jarda Bureš se však i přes varování výzvy nezalekl a jde s kůží na trh. Pro jistotu jsme připravili i hudební playlist jednoho z účastníků zápasu, na který se může divák přepnout, aby vyplnil pauzy v případě Jardova selhání.

A čí partie budete moci sledovat?

Na jedné straně virtuální šachovnice usedne známý a mnohými neoblíbený, jinými však adorovaný, diskutér s přezdívkou ciki333 alias ing.Zdeněk Čekal, který kromě svých ostrých komentářů proslul záhadnou nadávkou „adlát“ (popř.adláti), jíž často označuje neúspěšné hráče. Pro ty, kteří se nad oním slovem pozastavují nebo snad pohoršují, malé vysvětlení: slovo je odvozeno od latinského adlatus, které se kromě latiny užívá snad už jen v Rakousku ve smyslu „pověřenec, zástupce“. Adláta znají asi všichni louskači křížovek, v nichž se často objevuje výraz „Pomocník na pět písmen“, tedy česky adlát. Nejsem jasnovidec, ale předpokládám, že ciki333 toto slovo užívá v podobném smyslu, ale s mírně pozměněným významem“pomocník=podržtaška“. Rozhodně to není nic sprostého.  :usmev:

Na druhé straně šachovnice bude má maličkost, Luboš Zimniok pod přezdívkou zimniok. „Oblíbenost“ mé osoby si snadno dohledáte v diskusích pod mými články a pohybuje se na škále od „sebestředný závistivý bezcharakterní člověk, toužící se zviditelnit“ až po poměrně neutrálního „magora“. Více snad ke své osobě ani nebudu dodávat.  :smich: Pokud mě neznáte osobně, tak něco z mého soukromí v obrazech…

K samotnému zápasu lze říci jen tolik, že se můžete těšit na střet klasického šachisty s ortodoxním šachanistou a za sebe mohu slíbit, že obětuji vše, co půjde. Opravdu jsem zvědavý, jak si Jarda Bureš poradí s komentováním mých tahů, kterým nerozumí sofistikovaný šachový program a ani já sám mnohdy nevím, kdo vede mou ruku. Necítím se však předem poražen a s plnou důvěrou v Šachana se budu snažit dokázat životaschopnost šachanismu (očekávám vítězství Šachana minimálně poměrem 4:2 !!!)  :smich:

Po zápase bude možné shlédnout video ze záznamu a snad se dočkáme i okomentovaných partií k přehrání.

Odkaz na stream s komentářem: https://youtu.be/r-ufGFfIdoc

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
15 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk Čekal

Gratuluji panu Zimniokovi k zasloužené výhře 4,5:1,5. Teď mi nezbývá než doufat, že nesklidím posměch od šachové komunity za mizerný výkon „okořeněný“ množstvím hrubých chyb z mé strany. Pro určitý segment čtenářů, který pohlíží na mne a na Luboše skrze prsty za to věčné rýpání do všeho a všech, zřejmě dnešní duel svou atraktivitou připomínal klání mezi Korejskou lidově demokratickou republikou a Čínskou lidovou republikou. Odpůrcům nicméně vzkazuji: „Buďte shovívaví, zapomeňte pro tentokrát na aversi a match vnímejte jako oslavu královské hry.“ Život je třeba brát s nadhledem.

Jan Jílek

Já děkuji všem zúčastněným, oběma hráčům i komentátorovi za příjemnou rychloakci. Děkuji, pánové!  :mrknuti:

Luboš Zimniok

Já děkuji za hru a korektní přístup. Mrzí mě dobrání nastavené věže, ale v té rychlosti jsem neuměl najít nabídku na vrácení tahu (je tam něco takového?).  :usmev: Co se týče hrubých chyb…nekomentuji  :usmev: Měl jsem štěstí, že jsem se jich dopouštěl jako předposlední…

Jan Jílek

Vrácení tahu herna umožňuje (modré tlačítko nad šachovnicí) , ale v bleskovce by to šlo blbě. Je to uděláno tak, že o vrácení tahu se žádá a žádost se ne/schvaluje protihráčem. Vrací se tah toho kdo žádal.

Luboš Zimniok

Aha…  :usmev: No, mohl jsem pozadat o vraceni meho Sxa6  :smich:

Jim Vasilis

Gratuluji panu Zimniokovi k výhře 4,5 : 1,5 . V jedné partii mu sice pomohl pravděpodobně soupeřův překlik, ale i bez toho byl dnes lepším hráčem. Pro mě triumf šachanismu !

Luboš Zimniok

 :smich: Ano Šachan stál při mně! Paradoxní je, že jsem dnes od rána nevyhrál na netu ani jednu partii v blicu  :usmev: Soupeř hrál mnohem lepší šachy. Největší sranda (tragédie?) je, že podobně hraji i v normálním šachu  :smich:

Luboš Zimniok

Vzkaz pro Jardu a pro Honzu: kdyby nááááhodou došlo k technickým problémům se zvukem (vím, stává se to výjimečně maximálně jednou za deset let  :smich: ) nebo kdyby se Jarda dostal do rozpaků (tj.absolutně by nerozuměl pozici a vypadl by z role), popř. kdyby byly partie nekoukatelné, klidně použijte můj playlist (https://www.youtube.com/watch?v=A7UEB1NUIns&list=PL8SnBN09qSAl2mccz7IJLsDOERknR4Ex9) nebo některý song odpovídající situaci na šachovnici  :smich:

Jaroslav Bureš

😀 Z těch 35 doporučených písní znám dobře jen 2. AC/DC – Highway to Hell + Deep Purple – Soldier of fortune (1974). 🙂 ,… Dnes v 18:30 jako doping požiju jinou píseň – Jaromír Nohavica – Cyklistika https://www.youtube.com/watch?v=P2hfIpaoH4g
🙂

Jaroslav Bureš

Tento článek je výborný Luboši. Skvěle jsem se pobavil. 🙂

Zdeněk Čekal

Na zítřejší duel jsem připraven, pane Zimnioku. Prohru 4:2, bych vzhledem k tomu, že jste bývalý extraligový hráč, považoval za úspěch. Při analýze Vašich partií mě překvapilo, s jakou zuřivostí se vrháte na soupeře. Skolil jste mnoho šachistů zvučných jmen…Před Vašim umem tedy smekám klobouk. Jste v podstatě reinkarnací Míši Tala s pořadovým číslem II, ovšem ne z Rigy, nýbrž z Karviné.

Luboš Zimniok

Děkuji za kompliment. Nevím, čí jsem reinkarnací  :smich: Z mých partií by se dalo usuzovat, že nikoli Tala, ale nějakého keltského bojovníka, který nevěděl, jakou cenu mají dřevění panáčci-prostě furror  :smich: Provokativně jsem tipnul výsledek, ale je docela dobře možné, že prohraji 0-6 …. Stačí, aby se Šachan na chvíli díval někam jinam…  :smich: Extraligovým hráčem jsem byl omylem  :smutek: a nějak si ani nevzpomínám, že bych někoho skolil  :smich:

Vojta Plát

Zdenku, kdyz budes hrat jen trochu obezretne a pokryjes jednotahovy maty, tak tu nulu sejmes klidne 6-0

Luboš Zimniok

To je pravda …  :smich:

Jan Jílek

Je zřejmé, že pan Čekal je v zápasu výrazným favoritem. Při pohledu na ELO (byť klasické) a předhozením čísel 2203 a 2047 kalkulátoru na chess-db (netvrdím, že je nejlepší, vyjel ve výsledcích vysoko a na orientační hodnoty snad stačí), vychází zápasová čísla takto (z pohledu vyzyvatele, pana Čekala): +3=3-0. Přepočteno exaktněji, Luboš by dle pravděpodobnosti měl uhrát 0,9 bodu z výher  :smich: Takže to bude drsné, připrav se na nejhorší, Luboši  :mrknuti: Kdyby sis pak někdy chtěl spravit chuť, klidně se nechám porazit a tenisové skore by bylo rovněž ve vzduchu  :mrknuti:

15
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x