MCI’20, finále

Online turnaj Magnus Carlsen Invitational dnes dospěl k finále, v němž se utkali Magnus Carlsen (NOR) s Hikaru Nakamurou (USA).

Připomeňme si, že Carlsen s Nakamurou se utkali v prvním kole základní části turnaje a v rapid partiích oba vítězili bílými figurami, takže rozhodoval tiebreak. V něm byl úspěšnější Magnus. Už tady se však ukázalo, že Nakamura není v partiích hraných zkráceným tempem jednoduchým soupeřem.

Dnes si oba soupeři své klání zopakovali a vypadalo to, že oba kopírují scénář z prvního kola.
V první partii měl bílé figury Magnus Carlsen a ukázkově stupňoval minimální výhodu až ke konečné výhře v 84.tahu.

Nakamura se však nenechal zahanbit a kontroval, když se Carlsen dopustil malého zaváhání po výměně dam (36. … exf5?).

Ve třetí partii měl bílé Carlsen a ukázal, že věž a pěšec může být za určitých okolností mnohem lepší než dvě figury. Černými neměl Nakamura šanci přežít.

Při pohledu na pozici, která vznikla po zahájení ve čtvrté partii, to vypadalo, že Nakamura bílými nikde neprorazí. Pak však udělal Magnus několik nepřesných tahů a rázem to bylo za bílého šancovní. Naka měl pěšce víc a lepší čas, ale Magnus ukázal, že porazit mistra světa není jednoduchý úkol. I když Stockfish místy ukazuje převahu bílého až +2, neřekl bych, že by to bylo tak jednoduché. Nakonec vznikla věžová koncovka s pěšcem více bílého a kdo ví, zda vůbec byla vyhraná. Možná ano, ale Carlsen ji hrál lépe než Nakamura. Když zahrál Naka 48.a6 tak už ani optimista, jako jsem já  :usmev: , neviděl, jak by bílý mohl vyhrát.

Carlsen tak zlomil prokletí černých figur ve vzájemných rapidových partiích a zaslouženě zvítězil nejen v zápasu, ale i v celém turnaji.


Vtipně se o turnaji vyjádřil „anonymní“ šachanistický velekněz z Ostravy:
Pořád jsem si říkal, co mi to jen připomíná:
Magnus Carlsen uspořádá na herní platformě patřící do portfolia společností Magnuse Carlsena online turnaj Magnuse Carlsena, který je bohatě sponzorován firmami Magnuse Carlsena a v němž hrají dobří známí Magnuse Carlsena a samozřejmě také samotný Magnus Carlsen. Kdo má zájem, může v průběhu turnaje využít akcí v e-shopu Magnuse Carlsena na webu turnaje Magnuse Carlsena a koupit si tréninky Magnuse Carlsena. Vítězem turnaje Magnuse Carlsena se pak ‚překvapivě‘ stává….Magnus Carlsen!!!
Je to jasné, MC musí mít těsné vazby na ČR. Nejenže přebírá šachanistické myšlenky, ale nakonec ještě přebral model jedné české televizní stanice.

Kdo ví, s kým se Magnus v lednu při natáčení reklamy v Praze setkal. Trocha konspirace nikoho nezabije.  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x