(Ne)víra=(ne)výhra

Předně bych chtěl podotknout (a podotýkám), že je mi známo, že skončil turnaj Chessable Masters 2020. Skončil ovšem také Open Karviná 2020. Vzhledem k tomu, že si na mě Magnus nevzpomněl a na Chessable Masters 2020 jsem nebyl pozván, je jasné, že v dnešní zprávičce dám přednost „sqjelému“ piditurnaji v Karviné, v němž jsem hrál 🙂 a na Chessable se podívám příště…

Turnaj hraný v době „koronakrize“ byl na pokraji zrušení, protože několik dnů a hodin do zahájení turnaje se odhlašovalo početné množství hráčů. Přesto se uskutečnil. A snad se dá označit i jako vydařený (tedy…pokud někdo na turnaji něco nechytil 🙂 ).

Jen 22 hráčů se sešlo na turnaji, jehož řízení se ujal mladý rozhodčí Petr Nytra z Orlové. Počínal si výborně, ale nutno dodat, že vlastně neměl moc co řešit, protože všichni hráči pojali turnaj jako přátelský, i když se hrálo o poměrně hezký cenový fond (nechce se mi to počítat, ale cca 35-40tisíc).

Favoritem turnaje byl FM Jan Malík a spolu s ním i další ostravský hráč IM Lukáš Klíma (mimochodem…obě příjmení mají pět písmen, jsem však ochoten se vsadit, že za nějakých padesát let, až se bude objevovat v křížovkách heslo „známý ostravský šachista na pět písmen“, bude jedinou správnou odpovědí „Repák“ 😀 ) .
Zahanbit se ale nechtěli nechat domácí hráči. Turnaj vyšel karvinskému FM Jaroslavu Sobkovi, který se dostal v první polovině turnaje do čela a pak už jen kontroloval své umístění. Zasloužené vítězství se ziskem 7.5 bodů.

FM Sobek přijímá gratulaci od rozhodčího 🙂

Momentka z „bratrovražedného“ souboje 😀

Zimniok L.-Zimniok Z.

Na druhém místě skončil se 7 body Malík, třetí příčku obsadil Klíma. Vynikající výsledek předvedla malá polská slečna Maja Moczala, která se mohutným finišem vyšvihla až na konečné osmé místo. Konečnou tabulku naleznete na Chess-Results.

Součástí turnaje je tradičně i handicapový turnaj GRADO CUP. Turnaj jsem zde již zmiňoval (včetně sponzorských firem GRADO a GRUMAR MANY), uvedu alespoň to, že místo plánovaných 16 kol se nakonec hrálo systémem „každý s každým“, což při dvaceti účastnících znamenalo 19 kol. O vítězství se přetahovali hráči, kteří přijeli na turnaj auty 😀 , Honza Malík a Piotr Piesik. Úspěšnější byl nakonec Honza Malík. Piesik skončil na druhém místě, na třetím místě skončil orlovský Tomáš Horváth. Konečná tabulka zde.

GRADO CUP: Petr Nytra, Marcel Gruštík, Piesik, Malík, Horváth, Radomír Gruštík

V turnajích jsem hrál i já a dovolím si malou ukázku z partie, která se v open turnaji dohrávala jako poslední 🙂 .
Není to poprvé, co jsme s Alešem Krajinou zdržovali ostatní hráče. Stalo se nám to již v roce 2018 v „B“ skupině Ostravského koníka, kde spousta hráčů pobaveně sledovala závěr partie, v níž stál Aleš téměř celou dobu na výhru, ale v závěru se „zasekl“. Závěr oné partie zde uvádím jako svéráznou „pomstu“ Aleši Krajinovi, který mě tentokrát převezl 🙂

Partii z roku 2018 jsem „zlomyslně“ zamontoval i do mírně (silně???) „dadaistického skorocomiksu“, který Alešovi k jeho jubileu věnoval jeho přítel Jirka Hurta.Pro zájemce:  AK60  .

Pro zajímavost, tehdy ta partie nestála nikoho nic (možná Aleše trochu nervů…), ale tentokrát se hrálo o dva tisíce (cena za šestou příčku) 🙂  Aleš stál po celou partii lépe, pak však místo na pozici začal hrát na můj čas a to se nevyplácí. Ovšem ve chvíli, kdy jsem byl přesvědčen, že dámskou koncovku udržím a nabídl jsem remízu, došlo ke zlomu: Aleš chyboval, já však také a vícekrát 🙂
V okamžiku, kdy jsem seznal, že remizuji, přestal jsem věřit ve vítězství. Dalo by se říci, že důvod mé prohry je vlastně důsledkem mé nevíry ve vítězství. Přestal jsem hledat výhru a začal věřit v remízu. To se nevyplácí (obzvlášť šachanistům 😀 ).

Názorná ukázka hry „packalů“ 😉
K pozici na diagramu: několik tahů jsem šachoval bílého krále a viděl jsem, že nemůže utéct přes pole g4 kvůli matu na h5. Pak se však stalo něco, na co jsem nebyl připraven. Bílý šel králem právě na pole g4 a já zapomněl, že tam vlastně nemůže. Nejenže bílý nedostal mat (a času na jeho „nalezení“ měl černý víc než dost, 24 vteřin), ale černý ani nevyužil možnosti remízovat věčným šachem (6….Dd5+), a tak bílý po zásluze zvítězil.

Po partii jsme si vše „vysvětlili“ …

Krajina, Klíma, stojící Zimniok L., zády k objektivu Hurta

Tolik hodně subjektivní povídání o piditurnaji v Karviné.
Snad mohu ještě dodat, že všichni účastníci, s nimiž jsem hovořil v průběhu turnaje (ale zase…nemluvil jsem se všemi), byli spokojeni se zvoleným formátem, což je pro mě a celý pořadatelský tým cenný poznatek do budoucích ročníků.

 

Fotografie: FB profil turnaje Grado Cup a Filip Krajčovič

4.2 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Skládám Vám, pane Zimnioku, poklonu nejen za dobře zorganizovaný turnaj (odpusťte si, prosím, předponu „pidi.“ I v malém turnaji lze sehrát velké představení), ale i za obdivuhodný primát v rámci celé ČR.Tím je nezpochybnitelné prvenství v promořenosti Covid(em) 19 obyvatelstva Karviné. K čemuž Vám dodatečně blahopřeji. V kláních samotných mě překvapil nezměrnou bojovností Jan Repák. Po ne příliš povedeném průběhu nesložil zbraně a cennou výhru zaznamenal v 9. kole: Palla (1059) vs. Repák (1663) 0 – 1. Řekl bych: „Konec dobrý, všechno dobré.“
Oceňuji i Honzovy morálně volní vlastnosti, tu neustálou snahu na sobě pracovat…Cesta šachanisty není přímočará…Je klikatá, lemována strmými srázy (hrozí pády) a člověk i po mnoha nachozených kilometrech někdy zjistí, že se opět nachází ve výchozím bodu trasy a nikam se neposunul. Chce to vytrvat, vyrážet znovu a znovu neprobádanými stezkami…Pak se jednoho dne úspěch zaručeně dostaví. Vám, pane Zimnioku, přistřihla křidélka a zabránila v rozletu na „bednu“ přílišná přemotivovanost. Záblesky geniality často střídaly hrubé chyby. Pokud zkrotíte emoce, příští ročník „Open Karviná“ vyhrajete (za předpokladu, že Covid 19 nezredukuje členskou základnu a turnaj se uskuteční, ale nechci malovat čerta na zeď…)
Mnoho štěstí, Vám i panu Repákovi, do dalších šachanistických bojů přeje Zdeněk Čekal.

Luboš Zimniok

Děkuji za poklonu  :usmev: , ale sám dobře vím, co bylo příčinou mé packalské hry  :smich: . Honza Repák je skvělý člověk milující šachy. Sledovat jeho FB profil je pro mě potěšením. Za cca tři roky jsem u něj zažil nespočet popartiových „sebevražd“ a přesto jej vždy potkávám u šachovnice (a do určitého okamžiku i plného optimismu).
 
Pro mě nebyl důležitý výsledek, ale to, že se hrálo a že podobný přístup jako já zvolili asi všichni účastníci, tj.hlavně si zahrát a pobavit se. Opravdu se ukázalo, že ony čtyři dny jsou lepší (nejen pro psychiku, když se člověku nedaří, ale i pro tělo, zvlášť některé orgány  :smich: ) než devět a myslím si, že takový krátkých turnajů bude přibývat.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x