Trochu jiný pohled

V Bohumíně se dnes samozřejmě hrálo. Kromě druhého kola se hrál i turnaj v Bughouse šachu dvojic (ano, dvojic, ale dá se to hrát i jeden proti jednomu [Crazyhouse] 🙂 ).

Začněme Bughousem. Na startu se sešlo osm dvojic, takže se hrálo systémem „Round-robin“, tedy „každý s každým. Vítězem se stala dvojice Horváth-Pekárek. Kompletní výsledky zde.

V samotném openu se dnes nic zvláštního nestalo. Favorité vyhrávali, občas nějaká remízka. I partie, které jsem viděl na onlinu (mimochodem, pokud mi něco na tomto turnaji vadí, pak jsou to online přenosy ve flashi  :usmev: , vždycky musím reaktivovat zastaralý prohlížeč…), byly celkem v normálu.

Nuda. Když už nuda, tak pořádná a trocha statistiky  :smich: ….

V openu hraje 86 hráčů ze čtyř federací. Nejpočetněji je zastoupena ČR (44 hráčů), dále PL (38 hráčů). Tři rakouští hráči se přesunuli severněji ze Vsetína, jeden hráč je z německé federace.

Jedna WGM, sedm IM, devět FM. Zbytek „x-M“ nepočítám, to jsou jen „výdělečné“ tituly FIDE (bez urážky).

Z 86 hráčů je 13 hráčů v kategorii 60+. Sedmnáct hráčů do 15 let a dvacet hráčů do 18 let. To znamená, že „normálních“ hráčů v produktivním věku (snad se neurazí produktivní 60+ nebo -18) je pouhých třicet šest.

Z 36 „normálních“ je 15 hráčů ze zahraničí. Zůstává 21 hráčů a po odečtení studentů a hráčů živících se šachem mi zůstává deset hráčů, kteří mají šachy jako koníček  a normálně docházejí do zaměstnání (nemohu to tvrdit na 100%). Z oněch deseti hráčů je pět hráčů z některého z pořádajících klubů (Orlová nebo Bohumín). Zbývajících pět hráčů je z Třince, Ostravy, Havířova a Šenova. Při pohledu na složení soutěží družstev a vzdálenosti jednotlivých klubů v našem regionu od místa konání turnaje mě napadá, že je něco špatně.
Z cca 9-10 klubů z blízkého okolí si ani v prázdninovém čase moc hráčů čas na šachy neudělalo  :smutek: . Dokonce ani „šachový koronahlad“ neměl vliv na účast v turnaji, což mě celkem překvapilo.

Pro někoho nic neříkající „statistika“, pro mě potvrzení toho, co tvrdím už delší dobu: pracující člověk nemá čas hrát devítidenní turnaj. A když už si čas najde, obvykle to pojme jako dovolenou a podle toho pak vypadají výsledky  :usmev: .

Vypadá to, že stále častěji se na podobných turnajích budou střetávat mládežníci s předdůchodci nebo důchodci a zbytek bude za exoty. Řeč je samozřejmě o klubových šachistech, nikoli o (polo)profesionálech.


Znám šachisty a čtenáře šachových serverů, takže abych uměle nezvyšoval „čtenost“ starších článků (někteří je využívají jako jakýsi „rozcestník“, když se chtějí podívat, jaké je rozlosování dalšího kola  :usmev: ) , uvádím zde znovu odkaz na losování a výsledky a rovněž i na online (ve flashi !!!  :certik: ).

Mimochodem…až teď jsem se díval, jak vypadá los třetího kola  :usmev: . Celkem zajímavé dvojice, asi to nebude nuda  :mrknuti: ….

 

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Karel Jan Adamus

Vážený pane Zimniok,
bude dneska ještě komentář k 3 kolu? Děkuji,pěkný večer:-)

Karel Jan Adamus

Děkuji panu Zimniokovi za zajímavé komentáře ,které se týkají samotného turnaje. Pěkný den:-)

Luboš Zimniok

Vím, že se to turnaje přímo netýká, ale ta partie mě prostě pobavila 🙂

Luboš Zimniok

Jen tak, pro zasmání… Ranní šachová rozcvička na lichess  :smich:


 
A ještě odkaz na gif (to se mi líbí  :smich:  :smich:  :smich: ) :comment image

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x