MČR-podle očekávání

Ani podesáté se nikomu nepodařilo připravit Davida Navaru o titul. Půjde-li to takhle dál, tak za nějakých padesát let by David mohl mít na polici více trofejí než „božský Karel“ Zlatých slavíků….
Osmé kolo opět pozorně sledoval IM Lukáš Klíma a já se donutil proklikat se více než čtyřhodinovým přenosem, jen abych se dozvěděl, z jakého důvodu nebyl „prostřelen“ pan Neprůstřelný. Pro zajímavost, stihl jsem celý přenos za necelých 20 minut i s pročtením diskuse.

Než dám slovo Lukáši Klímovi…
V různých diskusích se vedou urputné spory o právě skončeném mistrovství. Zvláštní, místo aby si diskutéři povšimli výkonu hráčů, zaujal je více dress code některých účastníků a závěrečný (ne)souboj na první šachovnici. Vyjadřovat se k různým názorům na sociálních sítích nebo v některých diskusích je plýtvání časem, takže svůj názor, který nikomu nevnucuji, napíši zde.
Jistě, stále platí „Co člověk, to názor…“ a nikoho o své „pravdě“ jen tak nepřesvědčíte.

Neví-li někdo, o čem je řeč, pak se probírá modernizace pohádky O chytré horákyni v podání druhého hráče v celkovém pořadí. Zbytečná diskuse. Samotný hráč se k tomu vyjádřil v online vysílání-kdyby byl v propozicích požadován dress code, nechodil by po sále bos. Samozřejmě někdo může namítat, že většina lidí se obléká s ohledem na příležitost. Jak říkám, je to věc názoru.
Mně osobně se více zamlouvá styl oblékání vítěze turnaje Davida Navary nebo Thai Dai Van Nguyena, ale pokud styl „obutý-neobutý“ nevadil pořadatelům, pak nemám námitek ani já.
Nakonec…buďme rádi, že v turnaji nehrál žádný příznivec adamitů  :usmev:

Mohutně se také probírá kontumace na prvním stole, kde se měl potkat David Navara s Karlem Malinovským. Oficiálně to sice nebylo řečeno, ale v diskusi při online přenosu bylo naznačeno, že Karel Malinovský sice dorazil na kolo, ale odmítal se odloučit od své brašny s notebookem, což se z pochopitelných důvodů nelíbilo rozhodčím. Hráč dostal na výběr, zda odloží brašnu (batoh nebo kufr, co já vím…) a nastoupí proti české jedničce nebo setrvá ve své symbióze s elektronickým přítelem a dostane se tak mimo hru.

Při pohledu na výsledky posledního kola je jasné, jakou možnost Karel Malinovský zvolil. Předpokládám, že některým hráčům hodně záleží na jejich datech uložených v elektronických „milášcích“, ale měli by si uvědomit, proč FIDE striktně trvá na zákazu elektroniky v průběhu hry.
Než se pod článkem objeví názory, že je notebook drahá věc a je-li uschován, nemůže pro hru znamenat žádné nebezpečí, podotknu, že stačí málo a z nevinně vyhlížejícího elektronického kamaráda, a může jít o mobil, PC, brýle, sluchátka atp. , se stane mocný pomocník s nímž se můžete směle postavit i norskému „Thórlsenovi“. Technika je dnes dost pokročilá a leckterý student by mohl vyprávět, jak se dá snadno a rychle projít zkouškovým obdobím.
To je pravý důvod toho, proč se FIDE a jejím „prodlouženým rukám“ (rozhodčím) vůbec nelíbí elektronika v hrací místnosti. Mimochodem, já bych zakázal i digitální šachovnice. Není až tak velký problém je „mírně“ upravit a zneužít (cenově se vlezete do 3000,-Kč  :mrknuti: ).

V každém případě, Karel Malinovský se rozhodl nenastoupit a je to jeho problém. Nesouhlasím s tvrzením některých diskutérů, že to byl údajně „skandál“, jaký MČR nepamatuje. A pokud to bylo skandální, pak si uvědomme, že žádný pořadatel před turnajem neví, co se komu honí v hlavě, tudíž se takovým věcem nedá dost dobře zabránit.
Myslím, že diskusi můžeme ukončit tím, co je zjevné: neprůstřelný Karel zůstal i přes porážku v posledním kole neprostřelen.

Co mi však vadí, nejen na MČR, to je nedohrávání turnajů.
Chápu, že hráči, kterému už o nic nejde, se nechce nastupovat ke „zbytečné“ partii. Chápu i argumenty, že když jsem si zaplatil vklad, je můj problém, jestli turnaj dohraji nebo ne.
Přesto si myslím, že to je větší nešvar než jedna kontumace. Na mnoha turnajích jsou na konci třeba jen dvě třetiny (číslo jsem jen „plácnul“) hráčů. Stokrát mi můžete tvrdit, že to nikoho nepoškodí, tvrdím, že to není pravda. Ovšem to by bylo na dlouhé vysvětlování  :usmev:
Už jsem tady zmiňoval, že v Polsku kvůli hráčům, kteří se v jednom termínu hlásí na více turnajů nebo až příliš často nedohrávají turnaje, zavedli někteří pořadatelé „černé listiny“ takových hráčů. Možná by se něco podobného ujalo i u nás.

Tak…a dost „hloupých keců“.
Co říká na partie osmého kola Lukáš Klíma?


 

 

 

V momentě kdy komentuji tuto partii probíhá poslední kolo MČR. Na prvním stole má hrát David Navara proti Karlu Malinovskému, již přes hodinu je zahráno 1.e4 a to je vše. Tak nevím, je několik možností, buď je online „kaput“ nebo se černý rozhodl, že hrát poslední dvě kola černými je nad jeho síly. No uvidíme co z toho vznikne, ale pokud černý nenastoupil v posledním kole na prvním stole proti české jedničce, tak je to velká ostuda.

 

 


Tolik tedy Lukáš, kterému jako obvykle děkuji (nejen já).

MČR skončilo. Zaslouženě zvítězil GM David Navara, před Viktorem Lázničkou a Zbyňkem Hráčkem. Překvapivé? Nikoli  :usmev: . Ale někteří hráči přece jen překvapili, jak je vidět ze závěrečné tabulky.

V souběžně hraném openu zvítězil suverénně s osmi body Matouš Eret z ŠK Sokol Klatovy před Miroslavem Palkem (7,5 bodů) reprezentujícím Německo a Zdeňkem Hábou z ŠK Mahrla Praha.
Konečnou tabulku naleznete na chess-results.

Zítra je 1.9.2020 a kromě toho, že začíná škola (  :smich:  :smich:  :smich: – zjišťuji, že nemáme smajlíka „škodolibý smích“ ), se v září odehrají i zajímavé turnaje.
Určitě se „podíváme“ do Pardubic a do Valašské Bystřice  :mrknuti: .

4 8 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Můžeme v klidu spát…“Svět“ o aférce „Malinovský“ očividně neví. Takto prestižní web „chessbase.com“ okomentoval „duel“ mezi GM Navarou a Karlem ze závěrečného kola:
„In the last round, Navara scored a full point against Jan Malinowsky, which secured him the championship. David Navara thus gained his tenth national championship title.“
PS. Honza nebo Karel „все равно.“  :smich: 
https://en.chessbase.com/post/navara-wins-czech-national-championship

Jim Vasilis

Už je tam doplnění : [Addendum: In the last round, Malinowsky had brought a notebook into the tournament hall, which was not allowed. The tournament arbiter asked him to either leave it with him or to take it back to the checkroom. Malinowsky refused and in the end left the tournament hall in protest, without playing his game.]

Zdenek Cekal

Chválím Vás Jime za postřeh. Nicméně já teď musím z lékárničky vyšťárat hypnogen. Bez něj bych neusnul. Čert aby vzal pana Malinovského…

Karel Jan Adamus

Vážení přátelé,
i když někdy s panem Bražinou nesouhlasím,tentokrát mu dávám za pravdu….100%!Dívat se třeba na Lázničku,jak vystrkuje nohy a přitom hraje šachy….no nevím…příště může přijít jak někdo napsal…jak adamita a zasedne k partii.I tak už vypadá jak bezdomovec. Cvekovi se taky divím,co to plácá za nesmysly.Mějte se pěkně:-)
 

Jan Jílek

Pane Adamusi, jsem rád za komentáře, ale důrazně žádám o udržení slušnější úrovně. Díky! Váš příspěvek porušuje pravidla, tak jsem jej mírně upravil. Díky za pochopení.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x