Vítězí Golubka a Babula

V Pardubicích nejlepším rapidistou o prsa Golubka, mistrem ČR korunován Vlastimil Babula. Solidní ukrajinská síla, zmrtvýchvstání mistra republiky a nervy, nervy, nervy.

Druhé a závěrečné dějství letošního MČR v rapidu (které jsme načali včera) bylo stejně živé jako to úvodní a napínavé až do konce. To se ostatně nevidí jen tak, když se celá pětice hráčů dělí o první místo!

Již v brzkých dopoledních hodinách (dnes se dohrávalo zbylých 5 kol) se však vykrystalizovali dva jasní adepti na celkového vítěze – včerejšího suveréna Golubku přeskočil v turnaji naprosto nezranitelný Vlastimil Babula, který utekl z rozžhavené lopaty Jana Vykouka a následně, naladěn na vítěznou vlnu, pozičně sešrotoval Pavla Šimáčka.

Ukrajinský velmistr však nezůstal svému přeskočiteli mnoho dlužen a také přidal na tempu, když uštědřil druhou porážku nasazené jedničce Viktoru Lázničkovi. Tomu se po dvou připrohraných partiích dnešního dne, které ještě zuby nehty dokázal otočit, nakonec ucho u šachovnice utrhlo a Petro Golubka zaknihoval důležitou výhru.

Stejně jako jsou vybalancované dva předchozí odstavce byla vyvážená i přetahovaná mezi oběma spurtujícími protagonisty. Do posledního kola nastupoval Babula s akademickým náskokem poloviny bodu na druhém (sic!) pomocném hodnocení a nejeden fanoušek (včetně Vašeho komentátora) na živém přenosu čekal sportovní vyvrcholení, kdy by vítězství kterémukoliv z lídrů patrně zajistilo skoro jisté zlato.

Petro Golubka
Petro Golubka, Puchar Wojewody, Legnica 2019

Jenže – běda! Golubka měl se solidním Votavou příliš svázané ruce a brzy partii rozseknul dělením bodu. V souboji Plát – Babula pak sice krev tekla proudem a černý šel tvůrčí hrou naproti samostatnému zlatu, v klíčový moment se však zakoktal, zaškobrtnul a nechal Vojtěcha vyklouznout.

Šachoví estétové si sice pošmákli, menší sportovní antiklimax byl ale dokonán výsledky na ostatních šachovnicích, kdy se na první místo dotáhli hned tři pronásledovatelé. Pomocné hodnocení s odřenýma ušima vyšplouchlo na první místo Petra Golubku, druhé místo a titul mistra ČR si odnáší Vlastimil Babula.

Ačkoliv to tak v závěrečné tabulce, kdy má jen nejtěsnější náskok před celkově třetím Jakubem Půlpánem (útočícím zezdola), nevypadá, Fortuna zdá se rozhodila kostky pomocného hodnocení docela spravedlivě. Jakub hrál někdy až příliš solidně a příliš mnoho šancí nechal ležet na zemi. No a český bronz nakonec ulovil Viktor Láznička, jenž sice hrál kostrbatě, ale praktické šance ze svých pozic ždímal, co to jen šlo.

Vlastimil Babula
Vlastimil Babula, MČR ve vážném šachu, Plzeň 2020

Černý Petr zbyl na Martina Červeného, který sice mohutně zafinišoval třemi body ze třech partií a rovněž dělil zlato, ale o ždibíček pomocného hodnocení nedosáhnul na alespoň na republikové stupínky vítězů. Jistě jej mohou mrzet nevyužité šance třeba právě s Viktorem Lázničkou, ale kousek přesnosti i špetka štěstí jednoduše chyběly. Z první desítky pak ještě přímo svítí výsledek mladíka Jiřího Boušky – v posledním kole neztratil hlavu s Danielem Šormem a skoro zázračný protiútok jej rázem pasoval do role skokana turnaje.

Poř.JménoRtgFEDBody
1Petro Golubka2492UKR7,0
2Vlastimil Babula2526CZE7,0
3Jakub Půlpán2493CZE7,0
4Viktor Láznička2658CZE7,0
5Martin Červený2396CZE7,0
6Vojtěch Plát2562CZE6,5
7Jan Votava2480CZE6,5
8Jiří Bouška1628CZE6,5
9Marek Karas2279SVK6,0
10Jan Vykouk2444CZE6,0

Adrenalinové momenty MČR si můžete připomenout i ze záznamu komentovaných živých přenosů v odkazech a nezapomeňte před nabitou podzimní šachovou sezónou poctivě sledovat kanál šachy.cz, chystáme toho na Vás víc  :usmev:

Odkazy:
Záznam přenosu z 2. hracího dne
Záznam přenosu z 1. hracího dne
Výsledky na chess-results
Web Czechtour
Partie na chess24

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

Přenosy z obou hracích dnů se mi moc líbily. Slyšet živě Tadeášovy rozbory pozic v mnoha partiích bylo příjemné i poučné. Také po technické stránce byl přenos na neobvykle vysoké úrovni. Líbily se mi i dvě šachovnice, jedna s průběžně se měnící aktuální pozicí právě komentované partie, druhá pro názorné ukázky různých variant, plánů, možností. Také nápadité představení webové stránky na začátku nemnohých krátkých přestávek bylo fajn. Kdo neviděl přímé přenosy, přišel myslím o dost, ale ještě má možnost si vše vychutnat dodatečně. Chválím i oba Tadeášovy články publikované zde po skončení přenosů. Za sebe děkuji a   :palec-nahoru: 

Jan Jílek

Díky, jsem rád, že se přenosy líbily  :mrknuti: Škoda, že čas mistrovství nebyl o něco příznivější, jistě by bylo znatelně více diváků. Nevadí to ale zásadně, protože věřím, že to nebyl poslední přenos  :usmev:
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x