Nedělní „zabijačky“

Samozřejmě řeč nebude o zabijačkách, při nichž se sejde skoro celá vesnice (kromě vegetariánů a veganů) na něčím dvorku, teče krev a přenáší se Covid 19….  Pomyslná krev tekla na turnaji Altibox v norském Stavangeru a daleko k jatkám nebylo ani v zápasu Nigela Shorta s Thai Dai Van Nguyenem.

Přesto se však jatka na šachovnici v Praze nekonala. Všechny tři nedělní partie skončily remízou. Opět to však byly partie hodně bojovné a Nigel Short ukazoval, že i s nějakými pěti křížky na krku je stále schopen odolávat tlaku mladších hráčů.
I když si nejsem jistý, zda to nebylo spíše naopak, protože to byl spíše Van, kdo musel prokázat velkou vynalézavost, aby se v poslední chvíli zachránil.

V první nedělní partii (4.kolo zápasu) měl Van bílé figury a ze zahájení vyšel jasně lépe. Škoda, že nemohl slyšet komentář Štěpána Žilky, protože by se pak možná zamyslel nad tím, který sloupec je důležitý. Štěpán doporučoval bojovat o d-sloupec, Van se rozhodl obsadit a-sloupec. Problém je v tom, že samotné obsazení jednoho sloupce obvykle partii nevyhrává. Navíc Van obsadil jeden sloupec, Nigel druhý. Na sloupce tedy 1-1  :usmev: a do té doby špatné Shortovy figury se najednou začaly dostávat na dobrá pole.

Bílý si sice nechal dvojici střelců, ale tahle dvojka měla asi stejnou působnost, jako když si postavíte tank do obýváku. Prostě to bylo za bílého špatné. Být Nguyenovým trenérem, hodil bych po Shortově 42. …f5 do ringu ručník. Beznadějná pozice. Jenže Short nejdříve vyměnil jednoho bílého ubožáka (střelce) a pak zřejmě neviděl tah 51.Sxc5. Bílá dáma krásně spolupracovala s oživlým střelcem a partie skončila remízou.

 

Ve druhé nedělní partii (5.kolo) měl Short bílé figury. Prý se vyhnul berlínské obraně ve španělské (dával jsem pozor při výkladu Štěpána  :usmev: ) a v italské hře získal podle komentátora bílý výbornou pozici. Nechci tady polemizovat se Štěpánem, ale mě se černá pozice nezdála až tak hrozná. To je však dáno tím, že jsem ze svých partií zvyklý na mnohem horší nerozmotatelná klubka figur a také tím, že šachu nerozumím tolik, co komentátor.
V každém případě, vycházejíc ze Štěpánova hodnocení pozice, se mi zdálo, že prosadí-li černý tah d5, nemusí to být úplně špatné. Podobně to asi viděl i Van, protože po soupeřově nepřesnosti (17.h3) tah d5 nakonec prosadil a najednou se karta obrátila. Černý však v předcházejícím průběhu spotřeboval dost času a nešel do varianty 20. … Jh4, v níž by měl bílý na stole asi těžko řešitelné problémy. Nakonec tedy remíza.

 

V partii šestého kola měl český hráč bílé figury a po zajímavém „houpačkovém“ průběhu skončila partie remízou opakováním pozice.

Po šesti odehraných partiích a dvou hracích dnech tak stále vede o bod Nigel Short poměrem 3,5-2,5.
Dnešní výborný komentář Štěpána Žilky si můžete přehrát ze záznamu na youtube šachy.cz.
Nezapomeňte navštívit web Pražské šachové společnosti, kde můžete nalézt další informace o zápasu.

V pondělí už od 15:00 je na pořadu poslední hrací den ve kterém nás čekají hned 4 partie. Stejně jako předchozí dny bude možné sledovat on-line přenos, tentokrát opět s dvojicí komentátorů a to ve složení se Štěpánem Žilkou a Tadeášem Kriebelem.


 

Šesté kolo (a tedy první kolo odvet) se hrálo v neděli i na turnaji Altibox Norway Chess 2020 v norském Stavangeru. Pokud jsem na začátku psal o zabijačkách, pak tady se opravdu „vraždila neviňátka“.

Magnus Carlsen prohrál v pátém kole v sobotu po dlouhé době ve vážné partii s Jankem Dudou. V neděli měl bílé Magnus a pokud se po přehrání partie budete ptát, kde udělal černý chybu, mrkněte na web chess24.com a rozhovor s Carlsenem.
Já mám v této věci jasno, Duda udělal dvě chyby:
1/ neměl v pátém kole porážet Magnuse
2/ neměl si dnes vůbec sedat k partii

Aronjan stál s Caruanou jako bílý hodně dobře a nějak jsem při simultánním sledování jeho partie, výkladu Štěpána Žilky a finále tenisového Roland Garros nepochopil, proč ve 23.tahu neskočil jezdcem na g5 (23.Jg5). Partii jsem opravdu sledoval jen „jedním okem“, ale tahle prohra bude Aronjana asi mrzet.

Aronjan tak přišel o vedení v turnaji, protože Firúzdža dnes zametl s Tarim. Tari sice hraje v turnaji dost špatně, ale proti Firúzdžovi hrál doslova „pod psa“.

 

Firúzdža je tak na počátku druhé poloviny turnaje v jeho čele. Otázkou je, zda nebo jak dlouho tam vydrží.

Pořadí po 6.kole:
1. Firúzdža 13 b., 2. Carlsen 12 b., 3. Aronjan 11 b., 4. Caruana 10 b., 5. Duda 4 b., 6. Tari 1.5 b.

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x