Svodka

Pozor, nejedná se ani o S-Vodku, ani o svodku ve smyslu „svádění“. Půjde o obvyklý souhrn událostí za posledních několik dnů.

Už v minulém přehledu týdne jsme psali o turnaji v polském Lublinu (upozorňuji, že to není totéž, co polský Lubin  :usmev: ). V sedmikolovém turnaji za účasti osmi hráčů, z nichž tři byli nositelé titulu GM, zvítězil IM Paweł Teclaf. Vítěz prošel turnajem bez jediné porážky a k zisku pěti bodů se dopracoval třemi vítězstvími a čtyřmi remízami.
Konečné pořadí vyčtete z tabulky na chessarbiter.


V Polsku ještě chvíli zůstaneme. O uplynulém víkendu (13.-.15.11.2020) se v Orlím hnízdě ve Szczyrku (Szczyrk čti Ščyrk) konalo akademické mistrovství Polska. V kategoriích mužů i žen se hrálo tempem 10+3, v družstvech tempem 15+5. Vítězové jednotlivých kategorií mohou být pro někoho překvapením, protože favorité, kromě turnaje družstev, neuspěli.
Turnaje družstev se zúčastnilo dvacet týmů a zvítězilo favorizované družstvo Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie, které mělo v sestavě řadu známých hráčů (mj. Janik, Kiołbasa, Kubicka…).  V turnaji mužů zvítězil FM Mikołaj Tomczak se ziskem osmi bodů z devíti. Favorizovaný Igor Janik skončil na druhém místě se 7,5 body.
V turnaji žen vyhrála Wiktoria Cieslak s osmi body z devíti, která za sebou nechala v poli poražených titulované hráčky. Pokud by se někomu zdálo, že jde o neznámou hráčku, pak vězte, že na Severní Moravě a ve Slezsku je poměrně známá. Pravidelná účastnice mnoha rapid turnajů v česko-polském příhraničí je velmi dobrou hráčkou rapid šachu i bleskovek. V ČR hrávala za Rychvaldský šachový spolek a aktuálně hraje za klub Inter Petrovice (společně s bratrem). Určitě dobrý výkon, ale za o něco cennější považuji druhé místo Agaty Binkowské, která hrála prakticky se všemi favoritkami a přesto ani jednou neokusila hořkost porážky.
Při pohledu na tabulky by mohly někoho zarazit ratingy účastníků. Dovolím si říct, že jsou značně zkreslené, protože jen málo turnajů v rychlém šachu se v PL posílá na FIDE rating. Klidně se vám může stát, že když narazíte na hráče s ratingem v rychlém šachu kolem 1700 a budete se domnívat, že je to nějaký strašný salát, šeredně se spletete  :usmev: a po partii třeba zjistíte, že jste hráli s nějakým IM…


Když už jsme u titulů. V Maďarsku se v metropoli Budapešti hrál tradiční turnaj ze série First Saturday. Turnaje se zúčastnil i český GM Vojtěch Plát, nasazený jako číslo jedna.
Vítězem klání se stal druhý nasazený Ind Mendonca, který zvítězil se ziskem sedmi bodů z devíti. Na druhém místě se umístil bulharský mladík (15let) Momčil Petkov (5,5 b.), na místě třetím Plát V. (5 b.). Petkov, hráč, který mě zaujal.
Mladý Bulhar je nesporně velmi dobrý hráč a v tomto roce jde prudce nahoru. Před rokem skončil na 16.místě na MS světa do 14 let a upsal tam cca 57 ratingových bodů. V „korona-roce“ však na sobě zřejmě zapracoval. Zvlášť na turnajích First Saturday se mu nesmírně daří. V srpnu skončil třetí v GM turnaji, v říjnu na stejném turnaji obsadil rovněž třetí místo (a uhrál normu IM) a teď v listopadu skončil na druhém místě a jistě opět získal nějakou normu  :usmev: .
Na ukázku jeho výhra s českým zástupcem. Málokdy se vidí, aby stál velmistr na prohru už v osmém tahu a ještě méně obvyklá je série chyb (6. … a5?! , 7. … a4? , 8. … Dd6?? +3.9[Stockfish 11], 9. … e5? +6.5[Stockfish 11], které bílý nekompromisně ztrestal. Po devátém tahu se mohl černý s klidným svědomím vzdát…

Konečná tabulka na chess-results.
Vypadá to, že pokud v Maďarsku nepřeruší kvůli pandemii koronaviru šachové soutěže, bude mít šachový svět brzy o jednoho titulovaného IM nebo GM víc  :usmev: .


Zmínil jsem koronavirus a ne, že by jej bylo v médiích málo  :smich: . Ale s koronavirem přímo či nepřímo souvisí další zprávičky.
ŠSČR pravidelně na svých stránkách zveřejňuje aktuální vývoj situace soutěží družstev v souvislosti s omezeními přijatými vládou ČR. Momentálně se „družstva“ nehrají a vypadá to, že ani v prosinci se situace nezlepší. Věřím tomu, že svaz má plán, jak soutěže dohrát, ale napadla mě kacířská myšlenka  :usmev: . Není problém dohrát tři čtyři kola v nižších soutěžích, ale pokud se nebude hrát v prosinci, bude v Extralize chybět už šest kol, tedy více než polovina utkání. Loni se za podobných podmínek Extraliga nedohrála a vše se vyřešilo tím, že nikdo nesestoupil a postoupili vítězové prvních lig. Hypoteticky, kdyby se letos nižší soutěže dohrály a Extraliga nikoli, pak bychom se v případě stejného řešení jako v minulé sezóně (nikdo nesestoupí, dva postoupí…) mohli dostat do situace „Cimrmanova perpetuua mobile :smich: . Pokud neznáte, pak princip jeho vynálezu spočíval v tom, že do šachty byl vždy výtahem, fungujícím jen na principu zemské přitažlivosti, spouštěn jeden horník navíc, aby se ostatní havíři dostali výtahem nahoru. Po čase se však zjistilo, že se v dole začínají hromadit horníci…  :smich:
Nechme se překvapit tím, co přijde.


V každém případě se článku na webu ŠSČR chytil jeden český „rouškový i šachový server“ a pravidelně „aktualizuje“ několik řádků souvisejících s nošením roušek.
Dosáhl tím svérázného rekordu v počtu zhlédnutí (aktuálně cca 70 000) a také v počtu komentářů. Je jasné, že tyto aktivity nemohly uniknout botům na webech a najednou začaly do komentářů přispívat i různé smyšlené „slečny“(roboti) s pobídkou kliknutí na erotické odkazy.
Samozřejmě fiktivní „boto-slečny“ zatím nemají šanci překonat „vykřičníkového“ komentátorského rekordmana, který se nemalou měrou o současný stav zasloužil  :usmev: .
(Mimochodem, rada vykřičníkovému mužíčkovi: vykřičník za každou větou je v dnešním světě slabota, chtělo by to něco údernějšího. Doporučuji spíše „vykřičník! za! každým! slovem!! nebo ještě lépe „v!y!k!ř!i!č!n!í!k!“ za každým písmenem  :smich: …)
Nezávidím webmasterům, protože podobný spam (erotika a rouškový vykřičníkovač) je pomalu horší než koronavirová nákaza. Smažete jednoho spamera a naskakuje deset dalších.


Statečného webmastera onoho webu musím zmínit ještě jednou. Málokdy se vidí taková odvaha, kdy někdo dělá reklamu cizímu webu a to, prosím, zcela zdarma (!). Chvíli jsme s Honzou Jílkem uvažovali, proč nám najednou stoupá návštěvnost  :usmev: , až nás v komentáři pod jedním z našich příspěvků upozornil jeden z našich čtenářů na vtipnou reklamu na jiném webu, kde jste se po kliknutí na odkaz na nejlevější „e-schop“ dostali na naše stránky (viz níže).  :potlesk:

 

Děkujeme za reklamu na šachy.cz a ačkoli o ní nebyla uzavřena žádná smlouva, byla  na účet provozovatele „odvážného“ webu poukázána částka odpovídající jejímu významu. Portál šachy.cz si nesmírně váží této nečekané podpory a i proto je na oplátku na obrázku zmíněna protistrana. Ještě jednou díky!


Na závěr připomenu, že v době „nehrání“ šachu v reálu obnovil server šachy.cz ve spolupráci s ŠSČR tradiční Hodinky s mistrem. Na šachy.cz si mohli (a budou moci) registrovaní hráči zahrát např. proti GM Zbyňkovi Hráčkovi a proti WGM Joanně Worek (včera).
V pondělí 23.11.2020 na zájemce bude čekat další český velmistr Vlastimil Babula.
Informace (a výsledky) o proběhlých a budoucích „Hodinkách“ najdete na našem webu, na webu ŠSČR a na Youtube kanálu šachy.cz.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

„Samozřejmě fiktivní „boto-slečny“ zatím nemají šanci překonat „vykřičníkového“ komentátorského rekordmana, který se nemalou měrou o současný stav zasloužil.“
Musím se chtě nechtě „vykřičníkového mužíka“ zastat. Onen pán se jmenuje Jiří Fiala, stár 71 let…Vzhledem k tomu, že žije sám a nemá komu si postěžovat, svěřuje se se svými obavami z covid 19 publiku ve virtuálním prostoru „rouškového i šachového serveru.“ Jelikož zprávy aktualizuje každou hodinku, nemusím díky němu shánět informace o „pandemické situaci v České kotlině“ na jiných webech. Kdo ví, jak na tom budeme mentálně Vy nebo já, až na tomto světě odkroutíme sedm dekád.
PS. Jsme jenom tvorové, pane Zimnioku, co si na hřbetu táhneme různě těžký kříž osudu. Prosím tímto o trochu té shovívavosti…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x