Skilling open, druhá část

Online turnaj Skilling Open se po základní části dostal do druhé fáze. Osm velmistrů hraje dva minizápasy v rapidech (v případě zápasové remízy následuje rozstřel).

V základní části, kterou jsem sledoval jen první hrací den a částečně i třetí den, vedl dva dny, tedy po deseti kolech, Anish Giri. Jenže přišlo posledních pět kol, ve kterých Giri dvakrát prohrál a třikrát remizoval a nakonec byl rád, že proklouzl do postupující osmičky.

Hned v prvním kole základní části překvapil Magnus Carlsen, který se ve vyhrané pozici „umyšnul“. V pozici následujícího diagramu zřejmě (dal bych na to obě ruce do ohně) chtěl zahrát v partii s Nepomňaščim 38. … Db5+ .
Jenže několikaměsíční křečovité svírání myši při hraní online šachu si vybralo svou daň  :usmev: a Carlsenova dáma skončila na poli b4.  Carlsen se okamžitě vzdal, aniž by počkal, zda soupeř uvidí správnou odpověď (já bych si počkal  :smich: , co kdyby….).

 

V prvním dnu se v pátém kole potkali Carlsen s Firúzdžou. Carlsen zvítězil, když svého soupeře přehrál a uplatnil svou převahu v koncovce nestejných střelců. Zaujala mě však pozice po 31.tahu černého.

O tom, že bílý stojí lépe, snad nikdo nepochybuje a Magnus to taky názorně předvedl v partii. V této pozici se MC na „dlouhých“ pět minut zamyslel.Dost času na to, aby i divák mohl uvažovat o plánu na uplatnění výhody bílého. A dost času i na to, aby se divák mohl podívat na doporučení šachového programu  :usmev: .
Napadl mě tah 32.Vc5 s přechodem do koncovky, která se nakonec objevila v partii. Logický tah. Na rozdíl od tahů doporučovaných programem: 32.Ve5 , 32.Db4, 32. Sc7, 32.Jb3…až po 32.Vc5, kterým jsem úplně porozuměl až po zhlédnutí PC variant. Prostě normální i „nenormální“ člověk (Carlsen) dá zřejmě v této pozici (a s omezeným časem) přednost tahu 32.Vc5. Programy a cheateři by zvolili silnější pokračování  :usmev: . Carlsen ztratil dost času hlavně „počítáním“ koncovky, tedy zvažováním svých šancí na výhru v koncovce s nestejnými střelci. Nutno dodat, že to viděl správně.

 

 

Koncovku nestejných střelců si zahrál Firúzdža i v partii, která do vyřazovací části poslala nakonec Giriho. V partii Firúzdža – Quang Liem Le byla pozice dlouhou dobu vyrovnaná, ale já bych, navzdory tvrzení programu o „rovné“ pozici, dal přednost černým barvám. Prostě se mi moc nezamlouvalo skladiště bílých figur.
V kritickém okamžiku si měl Firúzdža vybrat svého pokémona, tedy figuru, kterou dobere na poli c1.
Se zvoláním „Volím si tebe, Pikachu!“ (aspoň tak si to představuji já  :usmev: ) , dobral na c1 střelcem, což se ukázalo jako nešťastné rozhodnutí. Vietnamský velmistr pak v praxi potvrdil naše přísloví: „Když chceš vyhrát s mladým, musíš do koncovky!“ (moc se mi nelíbil Firúzdžův aktivní tah 65.Vb4…a raději bych zkusil držet pozici po 65.Sd5. I když i to je asi prohrané.).

Nemusím dodávat, že výsledek asi udělal ohromnou radost Girimu, který měl sice také jen osm bodů, ale lepší vedlejší hodnocení než Firúzdža i Quang Liem Le.

 

Do vyřazovacích bojů postoupilo prvních osm hráčů, jejichž jména vyčtete z tabulky.

Včera se hrály první minizápasy vyřazovací části, odvety se hrají dnes. Neměl jsem moc času sledovat partie, takže jen telegraficky výsledky:

Carlsen-Giri 2.5 – 1.5
Aronjan-Nepomňašči 2.5-1.5
So-Radžabov 0.5-2.5
Vachier-Lagrave – Nakamura 2.5-1.5

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Když tak sleduji ty vyřazovací zápasy, tak si říkám: „Nedáš, dostanish!“
(Nemyslím to jako kritiku. Sám dobře vím, jak těžké je porážet špičkové hráče.)

David Navara

Hned v prvním kole základní části překvapil Magnus Carlsen, který se ve vyhrané pozici „umyšnul“. V pozici následujícího diagramu zřejmě (dal bych na to obě ruce do ohně) chtěl zahrát v partii s Nepomňaščim 38. … Db5+.
 
S tím bych si dovolil polemizovat. V ruštině slovo „умышленный“ [umyšlennyj] znamená „záměrný“, „úmyslný“, zatímco „неумышленный“ [něumyšlennyj] znamená „nechtěný“, „neúmyslný“. Podle mne byl tah 38…Db4?? „něumyšlennyj“  :smich: .

David Navara

Ano, to jsem také pochopil.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x