Prohráli jste (jsme)?

Píše se rok 2021, aktuální datum a čas: 3.1.2021, 01:25. V České republice vyhlásil (nějaký) PES, že přecházíme do (nějakého) pátého stupně už loni , tj. v prosinci 2020 🙂 . Ve stejném měsíci byla na webu ŠSČR také aktualizována informace o přerušení soutěží družstev (naposledy 8.12.2020, pokud se nepletu a pokud se pletu, pak se omlouvám).

Ještě po 8.12.2020 se zřejmě virtuálně „sešla“ STK, tedy řídící orgán ligových soutěží, a jeden z jejích členů neoficiálně informoval na různých fórech, že STK uvažuje o dohrávkách některých soutěží ve dnech 2.1. a 3.1.2021 (I.ligy a ve stejných termínech se obvykle hrávají i KP a další soutěže). Nikde jsem podobnou OFICIÁLNÍ informaci neviděl, takže to snad nikdo nebral vážně. Je však možné, že jen neumím dobře hledat, ale protože se mě ptají i kapitáni jiných týmů, tak možná nejsem sám, kdo neumí něco najít  :usmev: .

V kalendáři šachových soutěží jsou stále ještě plánovány soutěže ve dnech 9.1.2021 a 10.1.2021 (Extraliga, II.ligy atp.).
Každému soudně uvažujícímu člověku je jasné, že dnes se hrát nebude, včera, 2.1.2021, se snad také nehrálo (?) a termíny ve dnech 9. a 10.1.2021 zřejmě padnou, i kdyby nebyl prodloužen nouzový stav (mimochodem, PR Vlády ČR by se mělo zamyslet nad názvem „nouzový“, působí to depresivním dojmem stavu nouze, ve kterém nejsme. Co třeba „klidový stav“?  :usmev: ).

Aby toho nebylo málo, některé krajské svazy (např. ŠSOK [Šachový svaz Olomouckého kraje]) již zrušily své soutěže (KP, oblastní přebory atp.), takže pokud se budou jiné soutěže dohrávat (ligy atp.), bude v tom tak trochu chaos  :usmev: . Jiné kraje vyčkávají, jak to bude s vyššími soutěžemi, které řídí STK ŠSČR.

Ještě relativně nedávno byly na webu ŠSČR informace o přerušení soutěží. Ty tam však již nejsou  :smutek: .
Vím, dnešní situace není jednoduchá a nikdo asi nemůže předvídat chování vlády nebo „pohyb PSA“, ale přece jen by to chtělo od řídících orgánů soutěží alespoň jednoduchou OFICIÁLNÍ informaci ve smyslu „Vyčkáváme“ nebo „Rušíme“.
A vzhledem k tomu, že STK ŠSČR řídí ligy, ale STK krajů řídí nižší soutěže, možná by bylo dobré svá prohlášení a akce koordinovat. Sledování několika webů řídících orgánů různých soutěží sice není nijak extra náročná činnost, ale mohlo by dojít třeba k přehlédnutí s nepříjemnými následky, kdyby se náhodou začalo hrát.

Tím vším chci říct jen jediné: chybí informace.

P.S.: Ne, že bychom jako šachisté někam spěchali, ale tak nějak se nám přirozenou cestou ztrácejí (na Covid, s Covidem či bez Covidu) ze soupisek hráči. Také by se mohlo stát, že některé týmy budou doslova jako po „vymření“.


Tak mě napadlo, že naše školství na tom není tak zle. Děcka navštěvují I. a II.stupeň ZŠ, ale psy máme ve stupni pátém  :usmev: .
(Ukecaná blbost, ale když už jsem ten papír počmáral, je mi líto jej jen tak vyhodit  :smich: , sorry.)

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Hezký den všem, poslušně hlásím, že u nás se stále nic nezměnilo, stále vyčkáváme. Články o odložení víkendových soutěží družstev jsme během sezóny dlouhodobě publikovali začátkem týdne, takže další článek bude opět v pondělí. Omlouvám se extralize, tam by bylo vhodné publikovat info dřív, ale nechtěl jsem kolegům z STK rušit volno – navíc, když je situace tak jasná, jako je. Na neděli 3.1. byla možnost naplánovat náhradní kolo 1. lig, ale to jsme odpiískali už před Vánoci a všem týmům z ligy dali vědět emailem (zpráva se dokonce objevila i na webu, který se zde nesmí jmenovat) 🙂 Postup ŠSOK ničemu nevadí, pokud by se teoreticky dohrála naše druhá liga, počet týmu zůstane stejný (tím, že do KP ŠSOK nikdo nespadne). No a že to s tím dohrání nevypadá moc slavně, to je jasné. 13. ledna máme schůzi VV, a pak 16. ledna se sejdeme online s předsedy krajů, abychom naplánovali další postup a případný náhradní program. Mějte se krásně a přeju do nového roku všechno nejlepší!

Aleš Krajina

Možná by bylo dobré aktualizovat kalendář šachových akcí na webu svazu a změnit stav plánovaných soutěží družstev (extraliga a 2.liga) na: ODLOŽENO! Asi to není moc práce a zabránilo by to spekulacím. Navíc bylo řečeno, že svaz bude o změnách (minimálně v extralize) informovat alespoň s 2 týdenním předstihem.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x