Dubov nezklamal

Online turnaj Airthings vstoupil do závěrečné fáze. O první místo bojují Aronjan s Radžabovem, o místo třetí Dubov s Vachier-Lagravem.

Obvykle bývá středem pozornosti boj o první místo. Ale někdy takový boj bývá nudnější než jiné zápasy. Logicky. Jde o hodně a nikdo nechce udělat zásadní chybu.

Bylo tomu tak i ve včerejším zápasu o první místo.
V první partii měl mírně navrch bílými hrající Radžabov, ale Aronjan se dobře bránil a partie skončila v remízové věžovce.
Ve druhé partii se role obrátily. Aronjan se pokoušel dostat Radžabovovi na kobylku. Hrálo se celkem ostře a bílý dobyl pěšce (pak dokonce dva), ale slabiny v jeho táboře (a nedostatek času) mu nedovolily uplatnit materiální převahu.

 

Bezproblémovou remízou skončila i třetí partie zápasu, kde se hrála Ragozinova varianta stejně jako v první partii. Vzhledem k tomu, že se v první a třetí partii hrálo stejné zahájení, nikoho asi nepřekvapí podobnost závěrečných pozic  :usmev: . Jistě, rozdíly by se našly, ale více než deset jich nebude.

Čtvrtá partie přinesla rezultativní výsledek. Je zajímavé, že Aronjanovi se doposud dařilo eliminovat dvojici střelců v berlínské variantě španělky. Tentokrát to nevyšlo a zdá se, že Radžabov byl lépe připraven. Přitom rozhodující chyba (23.f6??) vypadá na první pohled jako logický tah, kterým bílý omezuje černou dvojici střelců a paralyzuje královské křídlo. Pozice před tahem 23.f6 určitě stojí za zamyšlení.
Ukázalo se, že tahem f6 bílý omezil především vlastní figury. Černý v klidu nechal „spát“ černého střelce na poli f8 a věž na h8. Mohl si to dovolit, protože ani bílý střelec neměl moc prostoru k uplatnění a bílý jezdec musel krýt pe5. Celou práci za černého „oddřeli“ pěšci na dámském křídle se střelcem a jezdcem. Stačilo to.

Po prvním zápasu, který skončil 2.5 – 1.5 ve prospěch Radžabova je stav minisérie 1-0 pro Tejmura a Aronjan se dnes bude muset snažit odvrátit porážku.

 

O dost zajímavější průběh měl boj o třetí místo. Nebudu napínat. První zápas Dubov – MVL skončil 2-2, když nepadla ani jedna remíza. První dvě partie vyhrál Dubov, další dvě MVL. Všechny však měly dost zajímavý průběh a řekl bych, že MVL může být rád za dvě Dubovovy „sebevraždy“. Nevím, jakým jiným vhodnějším slovem bych nazval hru Dubova, kterému při vedení 2-0 stačilo udělat remízu ve dvou partiích.
Posuďte sami.

V první partii se Dubov černými figurami nastěhoval na královské křídlo a vytvořil si nepříjemný tlak. Obětoval kvalitu (23. … Vxf3!?) a i když počítač „soudí“, že se bílému moc neděje, mám na věc trochu jiný názor. Bílý mohl jen čekat, co černý vymyslí.

 

 

Ve druhé partii Daniil Maxima prostě přehrál. Téměř od zahájení stál o něco lépe a postupně se dopracoval k celému bodu. Pokud bych měl hledat příčinu porážky černého, viděl bych její základ v tahu 13. … De7, po němž černý tahal za kratší konec provazu.

 

 

Ve třetí partii se hrála hra dvou jezdců a Dubov si černými vyzkoušel takový ten „hospodský“ obrat 9. … Jxe4. Podařilo se mu sice celkem obstojně vyřešit problémy v pozici, ale pak chyboval při přechodu do koncovky, když po výměně dam a věží zůstal bílému nebezpečný volný pěšec na a5. Volného pěšce měl sice i černý, ale to byla spíš slabina. O pěšce by ani tak moc nešlo, podstatný rozdíl byl v aktivitě figur. hlavně věží a králů. Bílý král bránil postupu černého b-pěšce a černý ke stejnému účelu musel použít věž. O výsledku nebylo pochyb.

 

Čtvrtá partie je masakr. Pokud si ji budete přehrávat a divit se, že Dubov nevyhrál pozici, kde počítač ukazuje za bílého místy až +9, pak se raději zkuste nad partií zahloubat. Není to vůbec jednoduché a i PC bude  měnit hodnocení, když mu ukážete „cestu“ (při krátké analýze).

MVL nejdříve udělal „trochu“ riskantní dlouhou rošádu přímo pod chystající se útok bílého. Dubov dosáhl vyhrané pozice po 17. axb5, jenže pak se zasekl. Nedivím se, variant k počítání v pozici je dost a odhadnout (ne)konečné pozice v propočtu může být sázkou do loterie. Bílý získal kvalitu, ale černému zůstala kromě nebezpečné dvojice střelců i možnost postupovat na dámském křídle pěšci do dámy. Po zisku kvality pozici hodnotí počítač jako přibližně vyrovnanou, ale osobně bych už dal přednost pozici černého.
Dubov však mohl místo kombinování hrát v 18.tahu celkem jednoduše. Prostě ustoupit jezdcem třeba na a3 a i kdyby to nebyl vyhrávající tah, uvědomme si, že Dubov v zápasu vedl 2-1 a nemusel hrát na výhru. Opravdu zajímavá partie a MVL si bod zasloužil za vynalézavost, s jakou se bránil.

 

Po prvním zápasu tak Dubov s MVL začínají od nuly a dnes se bude na co dívat.

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x