Ve Wijku po pátém kole

Ve Wijk aan Zee se po dni volna pokračovalo pátým kolem. Po čtvrtém kole plném remíz, které okomentoval IM Tadeáš Kriebel, se začíná blýskat na lepší časy, tentokrát jsme viděli „jen“ šest“ remíz a jeden rezultativní výsledek 🙂 . Pro pořádek jen připomenu, že dění v prvních čtyřech kolech bravurně (jak jinak) shrnul i ve „video-zprávě“ Tadeáš na Youtube kanálu šachy.cz .

Kdo by tipoval výsledky, téměř jistě by si mohl vsadit na remízu dvou polských krajanů. Wojtaszek měl bílé figury s Dudou. „Bojovalo“ se skoro až do 30.tahu  :usmev: a na šachovnici to vypadalo, že se hráči snaží „netrefit“ jeden druhého. V každém případě, remíza nikomu z nich neublížila, ani nijak extra nepomohla.

Osobně jsem tipoval remízu i v zápasu Giri-Harikrishna. V přijatém dámském gambitu se hrálo jen 26.tahů, ale v zajímavých pozicích ztráceli oba hráči poměrně dost času. Možná i to byl důvod, proč tak rychlá remíza. Ale kdyby to chtěl Giri dál zkoušet, asi by se nikdo jeho rozhodnutí nedivil.

Při pohledu na hru Carlsena na tomto turnaji se mi vybavuje dávná vzpomínka na jednoho hráče z našeho regionu. Solidní I.VT (to tehdy bylo fakt „dost“  :usmev: ), poměrně všestranný hráč usoudil, že jeho slabinou jsou koncovky. Nakoupil kdejaké knihy o koncovkách a důkladně (nebo zevrubně?) je prostudoval. V „postudiovém“ období bylo tragické sledovat jeho hru. Nehledě na pozici, vždy se snažil převést hru do koncovky, aby tam uplatnil své „znalosti“. I v pozicích, kde by jindy svého o třídu slabšího soupeře normálně a rychle „zabil“, měnil figurky, aby pak koncovku buď zremízoval nebo prohrál.
Jistě, Magnus koncovky umí a ještě nedávno v nich většinu hráčů nějak utahal.
Ale časy se mění  :usmev: .

V partii s Dončenkem měl Carlsen od počátku navrch, ale Dončenko, který tentokrát vypotřeboval téměř celý svůj čas, se velmi dobře bránil… a vybojoval remízu v 29.tahu, kdy už na šachovnici zůstali jen dva králové a jeden střelec. Jak typické pro Magnuse ve Wijku roku 2021. Bojuje až do konce, ale celý bod zatím získal jen v prvním kole.
Dončenko podal velmi dobrý výkon. Teď je otázka, zda se mu někdy podaří na turnaji i vyhrát. Jednou by to přijít konečně mělo.

Caruana hrál s Jesipenkem. Caruna je na tom podobně, jako Carlsen, ale s malým rozdílem. Caruana má skoro v každé partii k vítězství blíž než mívá Carlsen. Fabiano hraje dobře. Soupeře obvykle přehraje a pak se v určitém okamžiku zasekne nebo naopak zahraje až moc rychle a pozici zkazí. I dnes stál možná o chloupek lépe, ale pak Jesipenka nechal vyrovnat hru. Oboustranně zasloužená remíza.

Firúzdža měl s Van Foreestem bílé. Snažil se soupeře „vykolejit“ hned na samém začátku partie. Ale Van Foreest si zřejmě usmyslel, že neprohraje na turnaji s nikým  :usmev: a může si na své konto připsat další, v pořadí už pátou remízu.

David Anton Guijarro měl hodně blízko k vítězství s Aryanem Tarim. V „Berlínu“ získal po zahájení převahu, kterou postupně zvětšoval, až pozice přešla do koncovky s věžemi a střelci. Sice s nestejnými střelci, ale zatímco lavině černý pěšců čelil jeden udatný bílý pěšec, jemuž zezadu pomáhala bílá věž, lavině bílým pěšců na opačném křídle musel čelit černý král s věží. Jenže pak si bílý buď přehodil tahy nebo se přehmátl či prostě neviděl, že mu soupeř obětuje kvalitu a zahrál 39.Vb5. Místo toho stačilo málo: počkat si a trochu vylepšit postavení krále (39.Kf2!) a mohlo být vymalováno. Nebylo. Tari obětoval kvalitu a vytvořil si volného pěšce za kterého bílý musel odevzdat celou věž. Jeho jedinou nadějí bylo, že měl za figuru tři krásné volné pěšce. Na první pohled to vypadalo za bílého dobře, ale Anton to viděl možná ještě „lepší“ a rozhodl se podpořit králem postup svých pěšců (52.Kf4??). Naštěstí pro něj, ani soupeř neviděl poměrně jednoduché vyhrávající pokračování (54. … Sb5! -+), po němž by byla výhra celkem triviální. Tari místo toho zbrkle postoupil pěšcem a pohřbil všechny své naděje  :smutek: .
Za chyby v závěru partie-zasloužená remíza.

 

Maxime Vachier-Lagrave měl černé figury s Nilsem Grandeliem. V „Najdorfovi“ doplatil MVL na svou teoretickou „novinku“  zahájení (19. … De6), po které se mu začala pozice doslova rozpadat pod rukama. To nijak nesnižuje výkon bílého, který mistrně využil pochybení soupeře a svým vítězstvím se dostal po pátém kole do samostatného vedení.
Turnaj však není ještě ani v polovině, takže uvidíme, jak si Grandelius povede v dalších kolech.

 

 

Na závěr mi nezbývá než ocenit práci Tadeáše při komentování čtvrtého kola  :usmev: a předvést, že už jsem se také naučil dvojhmaty CTRL+c a CTRL+v  :smich: . Děkuji Tadeášovi za vytvoření odkazů. Mně se do toho většinou moc nechce  :usmev: .

Odkazy


P.S.: Všímaví čtenáři si jistě všimnou, že jsem okopíroval i některé formáty z článku Tadeáše. Na to mám pro „škarohlídy“ odpověď: „Kdo umí, umí. Kdo neumí, kopíruje.“   :smich:

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x