Van Foreest místo Jesipenka, Giri zůstává ve vedení

V jedenáctém kole by se drama doslova dalo krájet. Caruana i Firúzdža zahodili šanci dotáhnout se na vedení a paběrkující Tari nečekaně sestřelil Jesipenka. Jorden van Foreest se po výhře nad Harikrishnou vyšvihnul do stíhací skupinky.

Ale popořádku. Divácké zraky byly snad nejvíce upřeny na partii CarlsenGiri, mistr světa nutně potřeboval partii vyhrát, aby si uchoval šance na celkové vítězství. Nizozemec jej však měl pod kontrolou a bezpečně partii dovedl do remízového přístavu, možná stál chvílemi i lépe a tak vyhasly i poslední Carlsenovy naděje.

K zásadním událostem nedošlo ani v partiích Dončenko vs. Duda, resp. GuijarroGrandelius, hráči se oťukali a relativně brzy dohodli na smírném výsledku.

Více se kouřilo z partie WojtaszekVachier-Lagrave, kde MVL brzy po zahájení obětoval kvalitu, za níž ale nedokázal najít dostatečnou kompenzaci. Vše se tak záhy zredukovalo na čistě technický úkol pro polského vůdce bílých figur, ani Wojtaszek však nebyl na výši a dovolil Vachierovi vyklouznout.

Špatně se dnes vyspal Andrej Jesipenko, který nejspíše chtěl Aryana Tariho černými zkusit ošálit v pokřiveném zahájení, neskutečně si ale naběhnul na nůž a bez odporu prohrál. Bojovnost je hezká věc, avšak tohle se zkrátka nepovedlo a ruský mladík se rovněž vyoutoval z boje o turnajové prvenství.

Prazvláštní byl výkon obou protagonistů souboje FirúzdžaCaruana. Íránci se zamotaly nohy už v zahájení a po hrubé chybě stál bílými v 18 tazích hladce na prohru. Avšak Caruana, jindy ostrý jako břitva, alespoň v rané části partie, se ani nezamyslel a Firúzdžu omilostnil, stejně tak o několik tahů později. Firúzdža se najednou dostal do vyhraného postavení, jenže nechtěně udělené laskavosti obratem vrátil. Nakonec vlastně zasloužená remíza, uff.

Oba dva jistě dnes budou mít těžké spaní, protože výhra v partii by je vynesla do děleného vedení s Anishem Girim. Takto zůstávají půl bodu pozadu spolu s Jordenem van Foreestem, jehož partie s Harikrishnou sice končila jako poslední, rozhodnuta ale byla hned jako první. Hari musel spatřit na šachovnici nějakou fatu morganu či si poplést varianty, protože rozhodující výhodu Jordenovi odevzdal už lehce po 10 tazích.

Průběžné pořadí po 11. kole

Poř. Jméno Body SB Rating
1 Anish Giri 7.5 38.75 2764
2 Fabiano Caruana 7 36.5 2823
3 Jorden van Foreest 7 36 2671
4 Alireza Firúzdža 7 34.75 2749
5 Andrej Jesipenko 6.5 34.5 2677
6 Magnus Carlsen 6 34.25 2862
7 Nils Grandelius 5.5 26.75 2663
8 Harikrishna Pentala 5 27.75 2732
9 Aryan Tari 5 25.75 2625
10 Jan-Krzysztof Duda 4.5 25.25 2743
11 Maxime Vachier-Lagrave 7.5 22.75 2784
12 Radoslaw Wojtaszek 4 19.5 2705
13 David Antón Guijarro 4 19 2679
14 Alexander Dončenko 3.5 19 2668

Zbývají nám již jen poslední dvě kola, dovolím si malý spoiler alert – závěr korunuje dílo a posledního, nedělního kola se chopí opět David Navara. A pro ty náročnější z vás mámě čerstvě dopečeno i videoshrnutí po 11 kolech  :usmev:

Odkazy

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Caruana opravdu předvedl hrozivé hospodaření s časem a komentátoři na chess24 hlavně tomu dávali za vinu, že nevyhrál. Caruana pravděpodobně počítal různé taktické zápletky už o tah dříve (18. Tah), kdy na to spotřeboval 40 minut (před tímto tahem měl asi hodinu proti Alirezovým 15 minutám) a zjistil jen, že to nevychází a o tah později chápu že se mu to zrovna nechtělo znovu ověřovat a hrál normálně dále. Rozhodující chyba ale přiśla až v 28. tahu, kdy měl 7 minut proti Alirezovým1,5 a zamyslel se na celých 6 minut, najednou na tom byli oba s časem stejně špatně a chyby se začaly vršit. Myslím, že pokud by Caruana na svůj 31. tah měl více než 2 minuty nemělo by pro něj být tak těžké zahrát Kh8 místo chybného g6.

Ondrej Havelka

Je pěkné jak se i na této úrovni dají nevyužít tutové šance (no aspoň podle počítače). Firouzja hraje na tomto turnaji šachy jako nějaké hazardní hry, riskuje, blufuje a vychází mu to. Obzvláště po těch partiích s Girim a Caruanou bych mu klidně doporučil ať si vsadí sportku (možná by se nemusel bát i ruské rulety), s tím jeho štěstím bych se nedivil kdyby jí vyhrál.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x