Van Foreest všechny předběhl

David Navara snad promine, že se mu montuji do jeho článku 🙂 . Přesněji, jen doplním pár věcí a nikterak nehodlám narušovat Davidovy šachové myšlenky. Nejdříve dáme slovo Davidu Navarovi, pak do toho vstoupím i já se svým textovým komentářem Davidových analýz. V závěru přidávám stručnou analýzu rozhodující partie tiebreaku z pera našeho čtenáře Zdeňka Čekala.
Snad se nikdo ze zapojených nebude zlobit, že jim to kazím… 😀

David Navara:

Vedoucí hráč Anish Giri se v partii s Davidem Antónem dostal do potíží a musel vynaložit velké úsilí, aby udržel remízu.

Ze tří Anishových pronásledovatelů dokázal lídra dostihnout jen jediný. Partie TariCaruana skončila poměrně klidnou remízou. Alireza Firúzdža dlouho tlačil Radka Wojtaszka, nadto je oba tlačil čas. Poslední chybu udělal bílý, takže polský (a novoborský) reprezentant udržel remízu.

Partyzán Jorden van Foreest v zahájení nalákal Nilse Grandeliuse na křivolaké cesty, které předtím důkladně probádal. Švéd se vydal nesprávným směrem a nevšiml si poslední možnosti k návratu na bezpečný rovinatý terén. Tím pádem Jorden van Foreest dostihl svého krajana.

 

Magnus Carlsen ve vzorové partii porazil Maxima Vachier-Lagrava.

Andrej Jesipenko zvítězil nad Alexandrem Dončenkem, díky čemuž skončil na děleném třetím místě s nejlepším pomocným hodnocením.

Partie DudaHarikrishna skončila korektní remízou. Bílý měl iniciativu a programu ze stránek Chess24 se zdálo, že stál na výhru. I stroje mají své sny.

Anish Giri a Jorden van Foreest se tedy rozdělili o první místo se ziskem 8,5/13. Článek by se mohl jmenovat Holandské výšiny, kdyby se nehrál tie-break. S tím jsem při volbě kola ke komentování jaksi nepočítal.

V první partii Anish Giri mohl na dvou místech vynuceně vyhrát, ale první možnost byla náročná na propočet a druhá se dala snadno přehlédnout, což oba borci předvedli. Ve druhé partii měl Anish mírnou převahu, ale Jorden se bez větších obtíží ubránil.
Armagedon byl divácky velmi atraktivní. Říkám si, jak by to vypadalo, kdyby dva závodníci dokončili maraton současně a po krátké pauze museli běžet ještě sprint, aby určili vítěze. Turnaj trvající dva a půl týdne rozhodla devítiminutová partie. Leckdy takový závěr působí přesvědčivě, ale zrovna tentokrát jsem z něj měl smíšené pocity.

Jorden van Foreest dosáhl zatím největšího úspěchu své kariéry. Je to mladý hráč, který se v posledních letech výrazně zlepšil a je vidět, že na sobě pracuje. Anish Giri navzdory slabšímu závěru může být se svým vystoupením spokojen. Prokázal, že patří mezi nejsilnější světové hráče. Z následující trojice nejpříjemněji překvapil Andrej Jesipenko.

Jsem rád, že se navzdory nepříznivým okolnostem podařilo turnaj uskutečnit a dohrát bez kontumací. U soutěže trvající dva a půl týdne to není zdaleka samozřejmé. Pořadatelé i hráči si zaslouží velké ocenění. V turnaji se hrály zajímavé šachy na velmi vysoké úrovni a byla radost to sledovat! Zároveň organizátoři ukázali, že při dodržení přiměřených bezpečnostních opatření je možné pořádat menší soutěže. Podařilo se jim udržet kontinuitu a uspořádat úspěšnou akci, což si zaslouží ocenění!


Luboš Zimniok s využitím analýz GM Davida Navary:

Po dvanáctém kole plném remíz jsem vyjádřil obavy, aby se poslední kolo neneslo v duchu poslední etapy Tour de France, v níž už se nezávodí. Cyklisté jedou v jednom balíku a v přátelské atmosféře si všichni vychutnávají konec závodu.

Naštěstí u šachistů to funguje trochu jinak.
Dnes trochu netradičně. Mohli jste tady číst mé články, články Tadeáše Kriebla nebo Davida Navary a občas zde byly k vidění kompilace Zimniok – Kriebel (nebo Kriebel-Zimniok  :usmev: ) .

Tentokrát GM David Navara komentuje partie a něco málo k nim napsal, já píši nadbytečnou „omáčku“.
(Mimochodem, zaregistrovali jste, že na takřka stejný formát přešly i jiné weby  :mrknuti: ?
Stejným formátem myslím „šachové karikatury“, tedy stručné analýzy nebo texty s důrazem na podstatné události v partii či turnaji. )

V posledním kole se hrálo pořád ještě o hodně. Anish Giri se včera vrátil ke svému „stylu“, když zremízoval totálně vyhranou pozici. Zkomplikoval si tím cestu k vítězství. Dokonce jsem napsal, že si myslím, že to Anish nevyhraje a někdo jej přeskočí. Giri je velmi sympatický hráč, kterému fandím, ale opravdu je to „Remish“, nikoli Anish  :usmev: .

Začněme tím jednodušším. Magnus Carlsen měl bílé figury s Maximem Vachier-Lagravem. Carlsenovi se moc nedařilo, ale mnohem hůře na tom byl MVL. Mám-li věřit informaci, kterou jsem obdržel od „sledovatele“ světového šachu Honzy Repáka, pak prý se někde vyjádřil Griščuk, že je údajně MVL celkem dost frustrovaný z rozehraného a nedohraného turnaje kandidátů. Něco na tom asi bude, protože MVL hrál pod své možnosti.

I dnes v partii s MC hrál bídně a Magnus se moc nenadřel. Nebo nadřel? Na první pohled to vypadá, že MVL hrál špatně. Opravdu?
David to vidí trochu jinak: MC podal výborný strategický výkon.

 

 

Poměrně rychle a brzy skončila partie Van Foreest – Grandelius. Bílý vyhrál a protože se ještě ostatní důležité partie hrály, dostal se Jorden na chvíli na první místo v průběžném pořadí. Najednou byl o půlbodu napřed před Girim, který se snažil černými obelstít Antona Guijarra.

Davidův rozbor partie Van Foreest – Grandelius určitě stojí za pozornost.

 

 

Fabiano Caruana mohl bojovat o přední příčky. Mohl a zřejmě i chtěl. Ale v zahájení proti Tarimu si zvolil francouzskou a moc to nevychytal. Sice se snažil, ale ani velmi impozantní trojpěšec na g-sloupci mu v ničem nepomohl. Naštěstí je Caruana dost objektivní hráč a než by riskoval nějakou nečekanou „ťafku“, raději se spokojil s horším umístěním a partii remízoval.
Vyřadil se tím z boje o první místo, ale i tak předvedl skvělý výkon, za nějž si zaslouží uznání a obdiv.

 

 

Mezitím ještě skončila partie Dončenko – Jesipenko. Jesipenko už sice neměl prakticky žádné šance na vítězství v turnaji, ale rozhodně nechtěl turnaj jen tak dohrát. Bojoval. A vyplatilo se.
Dončenko hraje dobré šachy a určitě má na víc. Tenhle turnaj pro něj bude jistě dobrou zkušeností, protože tady se ukazuje, kde má ještě rezervy.
Jesipenko?
Nepíši to poprvé, pokud se nic mimořádného nestane, určitě o něm ještě uslyšíme.

 

 

Poměrně nenáročně hrál bílými Janek Duda s Harikrishnou. Hari podal v turnaji velmi dobrý výkon a i když moc partií nevyhrál, moc jich ani neprohrál  :usmev: a stačilo mu to na klidný střed tabulky. Duda mohl pomýšlet i na vyšší místa, ale s ohledem na jeho „přípravu“ v zahájení, může být ještě rád za dobrý výsledek.

 

 

Zbývají poslední dvě partie. Alireza Firúzdža musí hrát na výhru s Radkem Wojtaszkiem, Giri se snaží černými porazit Antona Guijarra.
Podle pravidel turnaje rozhodují v  případě rovnosti bodů hráčů na prvních místech vedlejší hodnocení k určení prvního a druhého hráče. Pak se mezi prvními  dvěma hraje tiebreak. Aktuálně má Giri 7.5 bodů a pozice černého nevypadá na výhru  :usmev: . Střelec černého je unikát, ale drží černou pozici.

Firúzdža naopak stojí s Wojtaszkiem dost dobře. Pokud vyhraje Firúzdža a Giri prohraje, půjde do tiebreaku dvojice Van Foreest – Firúzdža. Samozřejmě za podmínky, že Giri prohraje. Jenže Giri bojuje a ne nadarmo se mu říká „Remish“  Giri.
Ví, že když neprohraje, bude moci bojovat o vítězství v turnaji. Ví také, že když vyhraje, žádný další boj už nebude, protože skončí na samostatném prvním místě, ale na jeho výhru to vůbec nevypadá.

Firúzdža má s Wojtaszkiem za kvalitu velmi silnou dvojici střelců a nějakého pěšce. Jeho jedinou šancí však je jen prohra Giriho.
Ale Anish Giri, věrný své přezdívce „Remish“, se nevzdává a nakonec vybojuje v partii s Guijarrem remízu. Chystá se tiebreak mezi dvěma domácími hráči, Firúzdža se snažil marně. Už není o co hrát  :smutek: .

 

 

 

Konečná tabulka nakonec vypadá takto (před tiebreakem):

 

Převzato z live.chessbase.com

 

Dle pravidel turnaje sehráli dva nejlépe umístění hráči (rozhodovaly body, S-B) tiebreak.
V tomto případě měli shodně 8.5 bodů Van Foreest a Giri.

 

 

Jejich první tiebreakový souboj okomentoval GM David Navara, druhou nikdo a třetí * Z.Čekal j.h. (jako host  :usmev: ).

 

 

Ve druhé se nic zvláštního nedělo.

 

 

* Vnímaví čtenáři jistě zaregistrovali, že David Navara okomentoval i poslední tiebreakovou partii a vložil ji do komentáře. Pro větší přehlednost vkládám Davidem okomentovanou partii i na toto místo. Snad se nikdo nepohorší nad „ztrojením“ jedné partie  :usmev: (2x v článku s komentáři DN a ZČ; 1x v komentáři).

 

Pozoruhodné. Ani jsem nezaregistroval, že poslední partie tiebreaku má dva různé závěry ( 60.Va8+ a 60. Va7). Já má staženo 60.Va8 + . Live.chessbase.com uvádí 60.Va8+, TWIC naopak 60.Va7  :usmev: . Na výsledku partie to však nic nemění.

 


 

A třetí partie? Rozhodující. Divočina, v níž oba hráči trpěli nedostatkem času. Netradičně dám slovo i „hostujícímu“ komentátorovi Zdeňku Čekalovi, který občas poskytne svůj komentář a plně využívá skutečnosti, že v našem redakčním systému lze vkládat i šachové partie v pgn.

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš Zimniok

Děkuji Davide za doplnění.
Také chválím metodu „nejdříve zkusit“ a když to nefunguje, „přečíst manuál“  :smich: . Ono to stejně většinou, podobně jako v tomto případě, funguje  :mrknuti: .

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x