Shrn

Nejde o překlep v názvu, jde o lenivost a stručnost 🙂 . Ušetřil jsem dvě klepnutí do klávesnice.

Nehrálo se jen ve Wijk aan Zee, takže dnes půjde opět o malý a velmi stručný souhrn uplynulých dní i s videosouhrny IM Tadeáše Kriebla z turnaje Tata Steel (na konci článku).

Zraky většiny šachistů byly v posledních dnech upřeny do nizozemského Wijk aan Zee, kde se i přes různá omezení hrál tradiční turnaj Tata Steel. Nehrálo se však jen ve Wijku.

Poměrně slušně obsazený festival pod názvem Lozovackého memoriál se konal od 15.1.2021 do 23.1.2021 i v ruském Čeljabinsku. Dvě skupiny, v „A“ skupině sedmdesát hráčů, z toho 19 GM, 6 WGM a celkem 54 hráčů s mezinárodními tituly z deseti různých zemí (mezi nimi i zástupce ČR!). „B“skupina, zřejmě s ratingovým omezením, čítala 44 hráčů ze tří zemí.

Ve slabší „B“ skupině zvítězil favorizovaný (a jediný hráč s ratingem přes 2200) FM Ivan Frolov se ziskem osmi bodů z deseti partií.

V „A“ skupině byl horkým favoritem GM Ponkratov. V turnaji hrála celá řada známých hráčů a také hráčky z prosincového superfinále Ruska (Giryja, Garifulina). Českou republiku reprezentoval FM Andrej Matsenko, který se se 4,5 body umístil na konečném 50.místě.

V desetikolovém turnaji dosáhlo sedm hráčů sedmi bodů (  :usmev: to skoro připomíná pohádku O sedmi krkavcích). Nejlepší vedlejší hodnocení měl jediný netitulovaný sedmibodový hráč- Tagir Salemgareev, který byl s ratingem 2467 nasazený jako č.15 .

Sedm bodů uhrál i druhý hráč celkového pořadí, GM Tsydypov (Cydypov), který měl namále hned v prvním kole s hráčkou, která je u nás rovněž poměrně známá z různých turnajů, Jelenou Semjonovou (Elena Semenova). Černá svého soupeře úplně přehrála, poté však sehrála zřejmě roli nejen nervozita, ale i nedostatek času.
Partie s mnoha chybami, ale celkem „úderná“  :smich: .

 

 

Konečné výsledky „A“ skupiny.

Konečné výsledky „B“ skupiny.


O turnaji Tata Steel bylo na našich stránkách napsáno hodně. Pravidelný výsledkový servis se stručnými komentáři GM Navary, IM Kriebla a mě  :usmev: dnes doplňujeme videoshrnutím Tadeáše Kriebla a viderozborem finálového tiebreaku. Obě videa najdete na konci článku nebo také na Youtube kanálu šachy.cz .

Připomenu, že celkovým vítězem Tata Steel 2021 se stal po nervydrásajícím tiebreaku nizozemský GM Jorden Van Foreest, který udolal jiného nizozemského GM Anishe Giriho. Psali jsme zde.

Pořadatelé měli na počátku turnaje technické problémy s online přenosem. Podobný problém se vyskytl i na konci turnaje, kdy ve třetí a rozhodující armageddonové partii údajně hráči blicali tak rychle, že se nestačily přenášet tahy  :usmev: . V jednu chvíli dokonce Giri shodil pár figurek a spekulovalo se i o tom, že partie poté (58.tah) skončila. Neskončila. Otázkou však je, jaký byl skutečně její závěr. Na šachových serverech se objevují i tah 60.Va7, ale také tah 60.Va8 (ve včerejším reportu to ve svých komentářích této partie zmiňuje i David Navara).

Věřím tomu, že se najde někdo, kdo ví, jak to bylo a v komentářích nám to sdělí. Já jsem moc líný na to, abych při pátrání po (nedůležité) pravdě sledoval nějaká videa. Ovšem pozor! Vytvořil jsem si vlastní teorii, jakým způsobem probíhal ve Wijku online přenos  :smich: .

Mimochodem, myšlenka online zadávání partií lidmi pochází z mé hlavy. V dobách, kdy Karviná hrála Extraligu, jsem v našem klubu argumentoval tím, že je levnější zaplatit osm mladých hráčů, kteří budou ťukat partie přímo na web, než si jet půjčit svazové digitální šachy do Prahy.
Neprošlo mi to, stejně jako mi neprošel jiný „geniální“ nápad, když v SŘ stálo (a možná je to tam i dnes), že domácí klub je povinen zajistit online přenos ze zápasu, a já navrhoval umístit do hrací místnosti jednu webkameru, čímž bychom splnili podmínku „online přenosu ze zápasu“.
 :usmev:

Perličkou turnaje Tata Steel 2021 byl závěr partie Firúzdža-Wojtaszek.
Skoro bych se vsadil, že si Firúzdža pořádně nepřečetl propozice a nevěděl, podle jakých vedlejších kritérií se určuje pořadí, a proto srdnatě bojoval až do zemdlení, i když už se připravoval tiebreakový zápas Giri-Van Foreest. Možná však Firúzdžovi křivdím (kdyby to náhodou četl, tak se omlouvám  :usmev: ) a prostě chtěl jen vyhrát lepší pozici.

To se mu nakonec nepodařilo a můžeme jen spekulovat, jak velký vliv na to měl zásah pořadatelů a sboru rozhodčích. V rámci „urychlení ukončení“ (to zní divně) turnaje se totiž pořadatelé rozhodli „zdržující“ hráče Firúzdžu a Wojtaszka přemístit v průběhu jejich stále probíhající partie k jinému stolu.
Asi aby nezacláněli.
Firúzdžu to zřejmě dost překvapilo, protože zůstával sedět na svém místě, i když už mu chystali jiný stůl. Video jsem neviděl, ale někdo zmiňoval, že při těchto manévrech se dokonce zapomnělo i na zastavení časomíry. Podotýkám, že to jsou jen informace z druhé ruky, ale pokud to tak opravdu bylo, pak bych se na Firúzdžově místě asi cítil poškozen.
Kdo ví, možná jsou to jen domněnky. Ale je taky možné, že to byl třeba takový „Tátův styl“ (ostravsky: Tatuv styl)  :usmev: :

Tolik mé domněnky a smyšlenky.


Slibovaná videa IM Tadeáše Kriebla!

Odkazy:
analýza tiebreaku
souhrn turnajového dění

A pro videoláskaře přímo na našem zpravodajském webu  :mrknuti: .

 

 

 

Hmmm, jak to tak pozoruji a poslouchám různé reference na Tadeášovy videopočiny, asi si dám říct a taky se na ta videa podívám  :smich: .

 

Hezky se bavte!

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Myšlenka online přenosu pomocí ručního ťukání do počítače není nikterak ojedinělá. Například ve hře go se takto přenáší partie myslím celkem obvykle. Relativně nedávno na přeboru republiky ve Frýdku-Místku jsem toho byl přîmým svědkem, kdy byl ale přidělen 1 zapisovatel na 2 partie.

Honza Repák

Luboši, videopřenos z tebou navrhované kamery nelže. Na záznamu je jasně vidět, že v 59. tahu se Girimu nešťastnou nehodou rozsypaly figurky (což nepochybně zkratovalo elektronickou desku a zmátlo šachové weby), v 60. rozhozený zahrál Va7, a až v 61. Va8 (to mu zřejmě došlo, co spáchal), po 62. se pak chytl za hlavu a histericky rozesmál.

Honza Repák

Automatická oprava příliš chytré klávesnice…

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x