„Kulhavý“ turnaj

Nerad používám v nadpisech uvozovky, ale tentokrát tam opravdu patří. Prozatím to vypadá, že „pokulhávají“ všichni účastníci.

Čtyři ženy (dívky) a čtyři muži se sešli na rapid turnaji „Magistral de Salamanca“ ve španělské Salamance (kde jinde, že?  :usmev: ), který začal 3.2.2021 a končí 6.2.2021.
Hraje se tempem 40 minut na partii s inkrementem 5 sekund od 1.tahu, systémem Round Robin, tedy každý s každým.

Kdo hraje?

Nasazenou jedničkou je Veselin Topalov (Bulharsko) s FIDE ratingem 2735. Následují David Anton Guijarro (Španělsko, 2679), lotyšský Španěl Alexej Širov (Španělsko, 2662) a Eduardo Iturrizaga (Venezuela, 2607).

Čtveřici velmistrů doplňuje čtveřice žen: Elisabeth Paehtz (Německo, 2467), „Francouzka“ moldavského původu Almira Skripčenko (Francie, 2418), Nurgyul Salimova (Bulharsko, 2397) a Sabrina Vega Gutierrez (Španělsko, 2392) .

Hraje se sice rapid, ale hráči jsou uváděni s ratingem pro klasický šach.

Denně se hrají dvě kola s výjimkou pátku, kdy se hraje jen jedno kolo. V turnaji jsou tedy odehrána čtyři kola a v průběžné tabulce je na čele dvojice Širov a Topalov, kteří mají shodně tři body ze čtyř partií.

Nazval-li jsem turnaj slovem „kulhavý“, nebylo to neúčelné.
Zatímco dámy celkem dost pokulhávají za svými mužskými kolegy na šachovnici a vesměs své duely proti nim prohrávají (remíza Sabriny Vegy s Topalovem a remíza v partii Paehtz s Antonem jsou dvě vlaštovky, které jaro nedělají), pánové jsou na tom o poznání hůře v jiné oblasti.

Slečny a dívky se mohou stále ještě zlepšovat nejen v šachu, ale i vzhledově  :mrknuti: , ale co se týče krásy, mužská část turnaje notně pokulhává za spodní částí tabulky a zlepšení je celkem nepravděpodobné.
I letmý pohled na web turnaje, kde jsou jeho účastníci charakterizováni nejen textem, ale i fotografií (na pravé straně), mi dává za pravdu.
Tedy pokud vidíte svět stejně jako já  :usmev: .

Ovšem u šachovnice se krása moc nepočítá…

Jedna malá ukázka, jak rychle se dá prohrát „Najdorf“ v sicilské bílými. Ani černý nehrál bezchybně, přesto to stačilo.

 

 

 

Po čtyřech kolech vypadá tabulka pro dámy dost nelichotivě.

Screenshot z live.chessbase.com

Hloupý vtípek na závěr…a nejen kvůli hrozbě odvolání (nebo odstoupení) dalšího ministra  :usmev: (a pak by už byl zřejmě neaktuální), ale také proto, že letní budoucnost nevidím moc růžově.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Ještě jedna malá ukázka, jak rychle se dá prohrát v sicilské černými s velmistrem ELO 2560…
 


 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x