„Slepý“ velmistr Filip

Na turnaji ve Stockholmu 1962 sehrál náš velmistr Miroslav Filip (na obrázku nahoře) zajímavou partii se známým španělským velmistrem Arturo Pomarem, ten byl jak známo žákem samotného Aljechina. Partie byla hrána 3 kola před koncem a oběma hráčům šlo o postup. Filip popsal situaci velmi dramaticky v Československém šachu 1962 na straně 51 takto:

„Mé mírumilovné úmysly hatí okolnost, že Geller neočekávaně prohrává s Pomarem. Španěl začíná snít o postupu, který však může vést jen přes moji mrtvolu. Ač jindy prozrazuje Pomar své remízové ambice už tak při desátém tahu, na mě spouští královský gambit! To se mi ještě nestalo. Složitá partie vyúsťuje v koncovku, ve které mám jezdce a pěšce proti věži a pěšci. Mému sekundantu dává hodně práce, než u mě vzbudí zájem o přerušenou pozici.

Na analýzu je noc tak krátká… Poznámkový blok se zaplňuje variantami, prsty pohybující figurkami na šachovnici jsou od cigaret hnědé… Spánek odešel a odpoledne hraji s Gligoričem. Výsledek analýzy je však potěšující: budu-li hrát přesně, nemůže Pomar vyhrát.“

Povedlo se a náš velmistr podruhé postoupil do turnaje kandidátů. Úryvek popisuje analýzu koncovky, která je nyní lehce dostupná v databázích. Vraťme se ale k zahájení. V ostré variantě velmistr Filip zřejmě neznal jednu starou partii, jinak by vyhrál již v zahájení a nemusel by se nervovat v posledních dvou kolech! Zde je dotyčná partie – podívejte na zahájení a zanalyzujte pozici na diagramu po 11. tahu bílého. Pokud najdete správnou odpověď černého, jste lepší než velmistr!

Pomar Salamanca – Filip [C36]
Stockholm, 1962

V té době ještě byla příprava na partii s pomocí dobré paměti, literatury a časopisů. Je tedy možné, že náš velmistr neznal následující partii, které byla sehrána v Oslo už v roce 1928. V ní vůdce černých kamenů našel v pozici po 12. tahu bílého překvapující obrat. Partie byla publikována i v tisku a později v učebnicích taktiky a i v teoretických knihách. Z taktik třeba ve čtyřdílné učebnici švýcarského mistra Woellmy Schachtaktik, 4. Teil Uebergänge (Basilej 1930).

Hansen – Lundin [C36]
Oslo, 1928

Na závěr ještě partie otištěná v šachové rubrice známých novin Salzburger Chronik (14. 2. 1931). Vedl ji mistr Herlling. Součástí rubriky byla i úloha a zde je její řešení:

E. Brunner
Basler Nachrichten

mat 3. tahem


Salzburger Chronik 14. 2. 1931

Partie ke stažení jsou na této lince.

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x