Opera Euro Rapid-vyřazujeme?

Zatím ještě nevyřazujeme, ale po prvních zápasech osmičky postoupivších mají někteří k vyřazení o krůček blíž.

Daniil Dubov byl v poslední době Carlsenovou „noční můrou“. Magnus se většinou pokoušel držet krok s drzými šachy Dubova. Špatná taktika  :usmev: , Magnus na to obvykle „dojel“. Jenže zatímco Dubov hraje sice zajímavé šachy a Magnus je v nich o něco pozadu, Magnus umí i normální šachy. Sedne, vychytá soupeřovy „špeky“ a vyhraje.

Podobný průběh měl dnešní zápas Carlsen-Dubov.
V první partii stál Dubov sice hůře, ale nic strašného se nedělo. Pak přišlo 22. …Jg4 (22. … Jh5!+=) a bylo po partii, protože černý zjistil, že sice zachrání zatoulanou kobylku, ale padne pár udatných černých pěšáků.

 

 

Ve druhé partii měl Carlsen černé a Dubov hrál příliš optimisticky. Carlsen však svou šanci zahodil. Skandinávská se hrála v partii třetí. Od zahájení stál MC lépe a postupně zesiloval pozici až k výhře. Čtvrtá partie už  nemohla ovlivnit výsledek zápasu, proto se ani nehrála.

 

 

Zápas Giriho s Radžabovem jsem moc nesledoval. Nesledoval bych jej vůbec, protože jsem čekal 4x remízu  :usmev: . Ale Radžabov překvapil ve třetí partii. Giri byl donucen v zájmu zachování rovnováhy sil obětovat kvalitu. Je možné, že má pravdu Stockfish, když tvrdí, že to bylo opravdu rovné, ale je také možné, že program jen neviděl tak daleko, jako viděl Radžabov. Ve čtvrté pratii se tak Giri měl pokusit zvrátit nepříznivé skóre. Tentokrát se partie nevyvedla Radžabovovi, který hrál bílými. Giri získal pěšce a bílý musel za černého volňáska odevzdat figuru. Srovnáno na 2-2. Oba hráči tak začínají od nuly.

 

 

Hned v první partii zápasu So – Duda se dostal černý do nepříjemné pozice v ruské hře. Ale So nepokračoval přesně a role se obrátily. Ve 30.tahu ale zahrál Duda 30. … Dg7.
PC doporučuje 30. … De6! s poměrně velkou výhodou spočívající v pěšci víc, vazbách bílých figur a nepříjemnému tlaku, dá-li se tak nazvat útok  :usmev: , černého na královském křídle. Nemyslím si, že najít 30. … De6 je triviální záležitostí. Nenašel ho ani Duda a partie skončila remízou.

 

 

Teoretikové tvrdí, že tři lehké figury jsou nejméně rovnocenné dámě. Praktikové si to nechávají ukázat  :usmev: . Soovi se to dokázat nepodařilo, i když to asi bylo rovné.

 

Ve třetí partii So kontroval a ukázal, jak je důležitá aktivita figur v koncovce. Věžovka s pěšcem víc a pasivními figurami je asi vyhraná, ale kdosi tvrdil, že prý jsou všechny věžovky remis. Nechce se mi v tom vrtat, ale kdo ví…

 

 

Ve čtvrté partii se hrálo oboustranně ostře a oba hráči chybovali. Šťastnějším byl nakonec Wesley So a na zápasy vede 1-0.

 

 

MVL propásl svou šanci hned v první partii zápasu, kdy mohl celkem bez větších komplikací zvítězit.

 

Nestalo se, ale ve druhé ostré šarvátce si vše vynahradil a šel do vedení. Ve třetí partii to byl naopak Aronjan, kdo neviděl vyhrávající pokračování. Pak se sice ještě snažil vyhrát bílými, ale marně.
MVL vede na zápasy zaslouženě 1-0.

 

Uvidíme, jak si povedou jednotliví hráči v odvetných zápasech, které se hrají 10.2.2021 od 17:00.

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Předpokládám, že Wesley se třemi figurami hrál na výhru a vyhýbal se věčnému šachu, jinak by nebylo námitek proti 46…Sb6 47.Df7+ Ka6 48.Da2+ s remízou, případně vůči tahu králem místo 61…Sd8.
V partii So – Duda černý na několika místech měl blízko k remíze, ale obrana byla dost náročná a času asi bylo málo. V 81. tahu k remíze stačilo 81…a6!, ovšem po 82.Vd7+! Kxd7 83.Kxb6 axb5 84.Kxb5 Kd6 vzniká udržitelná koncovka, na jejíž propočet černému asi nestačil čas. (A vůbec se mu nedivím.)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x