Neživo

Slovo „neživo“ užívám, abych nebyl negativní. Tedy, já negativní jsem, alespoň to tvrdí testy 🙂 , ale přece jen se mi nechtělo psát „mrtvo“. V dnešní hyperkorektní době by to nemuselo být dobře přijímáno….

Bloudíte-li po různých šachových webech a hledáte, co se kde hraje, možná se dostáváte do depresivní nálady. Hraje se občas něco ve Španělsku, občas něco v Arménii, ale jinak jen a pouze na internetu.

Právě (až do 21.2.2021) probíhá „Korporátní mistrovství světa“ organizované FIDE na serveru chess.com. Původně jsem také zvažoval, že se zúčastním a vytvořím tým buď ze spolupracovníků nebo to nějak „ošvindluji“ a naoko zaměstnám dobré hráče  :usmev: . Moc mých spolupracovníků šachy nehraje a pokud je hrají, jsou horší než já  :smich:   a nepovažoval jsem za fér, nabrat silnější hosty.

Jenže když se dívám, kolik špičkových šachistů hraje tohle mistrovství, nemuselo by mě mrzet, kdybych nacpal do týmu celou naši repre (nebo i cizí). V turnaji hraje řada špičkových hráčů a jen málokdo by asi tipoval, že i profíci jsou někde „zaměstnáni“ a hrají za svého zaměstnavatele  :usmev: .

Kromě Carlsena, Giriho, Nepa a podobných „zaměstnanců“ hraje i řada českých hráčů. Namátkou jsem zaregistroval : Bernáška, Káju Olšarovou, Terku Rodshtein, Magdu Miturovou, Olgu Sikorovou a mnoho dalších.
Ryzí amatéři tak mají příležitost poměřit síly se světovou špičkou. Jako reklama na šachy je to skvělé, jen se nesmíte moc dívat na kvalitu partií.
Ukázka z prvního kola hovoří za vše. Prosím o shovívavost, není to ani výsměch slabšímu hráči, ani kritika čehokoli.
Je to jen turnajová ukázka, která podle mě demonstruje nesmyslnost takových klání.
Prostě dobrá propagace šachu, ale nic víc. I když i o propagaci se dá pochybovat. Kolik „nešachistů“ sleduje chess.com???

 

 

K samotné hře: ač mají hráči kamery a zapnuté mikrofony, ač probíhá anticheatingová kontrola, nevěřím, že všichni hrají fér. Viděl jsem několik partií, které by mohly vzbudit pochybnosti (u mě vzbuzují), ale také je docela dobře možné, že šlo o hráče, kteří šachy opravdu umějí, jen je nehrají.
V každém případě, při online hraní nevěřím (skoro) nikomu  :usmev: .

Hraje se na platformě chess.com a pro mě je chess.com značně nepřehledný server (neříkám, že špatný, ale nepřehledný) a nebýt malé nápovědy na webu FIDE, vůbec bych netušil, kdo za koho hraje.

Ve druhé ukázce jsou ratingové rozdíly také dost velké, ale bílý zde nehrál dobře a černý moc nechyboval.

 


Šachy se minimálně do jara hrát nebudou. Přiznávám, že přístup našich politiků (ať už vládních nebo opozičních) mě děsí a žhaví „doběla“. Nemohu si odpustit několik blbých rýpnutí.

Vypozoroval jsem, že kritické bývají pátky. Po pátečním obědě se obvykle dozvídáme, co bude platit hned zkraje následujícího týdne.  :nastvany:

 

 

Mimochodem…Už jsem to psal nedávno na FB.
Slogan: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,“ je stále platný.
Konečně však ministerstvo zdravotnictví zřejmě vidělo můj starý obrázek a dodalo, že obě roušky musí být na jednom ksichtu.

 

Mám-li to říci natvrdo: nevidím „světlo na konci tunelu“ . Místo rázného řezu (zavřít vše, co není nezbytně nutné) vyhazujeme peníze oknem za ptákoviny, které nikam nevedou.
To nevypadá na brzké zasednutí k šachovnicím…  :plac:


Výše napsanou větu si zřejmě uvědomili i pořadatelé již 5.mistrovství ČR amatérů, jehož 1.ročník se měl konat letos v dubnu  :smich: . Údajně kvůli zodpovědnosti za zdraví hráčů se i toto mistrovství ruší.
Letos se podle pořadatelů MČR amatérů už konat nebude, ale je plánováno na rok 2022 do Luhačovic  :usmev: . Nic překvapivého.

Dalo se to čekat. Počítám-li dobře, bude to v pořadí už 6.MČR amatérů…  :smich:
Snad to jednou vyjde…


Žerty stranou.
Za několik dnů tady máme březen a je nejvyšší čas rozhodnout, zda se budou v létě v reálu hrát nějaké turnaje.
Nezávidím organizátorům (sám jsem „malým“ organizátorem) turnajů jako  je např.Czech Open. Je nejvyšší část vydávat propozice, jenže nikdo neví, co nám přichystá nejen Covid, ale i naši politici.

V souvislosti s Covidem…zaregistroval jsem názory, že údajně díky seriálu Queen’s Gambit prý roste zájem o šachy.
Věřím, ale nějak se mi nechce věřit tomu, že roste i členská základna. V poslední době „nám“ nějak přibývá úmrtí hráčů. Navíc se skoro nic nehraje a radikálně se mění sponzorská základna.
Následující mistrovská sezóna družstev (2021-2022) bude asi dost zajímavá.


Dost bylo jedovatých (a nešachových) narážek  :usmev: .

Se sponzory to bude letos těžké, ale nezoufejme, cesta se vždycky najde  :mrknuti:

 

 

 

 

Jednoduchý návod, jak si svépomocí vyrobit doma respirátor  :usmev:   (nekompletní, chybí tam filtry!) .

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
MaSo

Nemyslim si, ze by v te me partii souper nejak podvadel. Proste jsem prehlid Dc1+ a pak uz se to sype samo…
 
Hralo se na chess.com

David Navara

Mistrovství firem se nehraje na chess.com, ale na serveru Tornelo. Jinak každé družstvo musí angažovat nejméně jednu hráčku (snad v každém zápase) a může mít v sestavě nejvýše jednoho hráče nebo jednu hráčku s ratingem 2500 a vyšším. S účastí profesionálů a profesionálek se tedy počítalo. Nedovedu odhadnout, kolik soutěžících skutečně pracuje pro dané firmy, asi se to bude dost lišit napříč družstvy. Velmistr Jakovenko (2684) je skutečně zaměstnaný u Yandexu jako programátor. Zrovna u něj věřím tomu, že to není jen naoko, má mimořádný talent na matematiku a něco jako červený diplom z matfyzu („fizmatu“).

Jan Jílek

Davide, s tím Tornelem se mi to nezdá, opravdu je to tak? V tomto případě bych si spíš dovolil souhlasit s autorem článku (a mým přímým nadřízeným  :smich: )

David Navara

Omlouvám se, skutečně se hrálo na chess.com, mýlil jsem se.

Jan Jílek

Omluv netřeba, mýliti se je lidské  :mrknuti: přeji pěkný den

Pavel Podbrdský

Na tomto turnaji jsem také hrál, chtěl bych tedy doplnit pár detailů pro plný obrázek. Co se týče technických záležitostí, hrálo se skutečně na chess.com a kromě zapnuté webkamery bylo požadováno, aby hráči nepřetržitě sdíleli svoji obrazovku (přes zoom call). Bylo to trochu nepříjemné, protože zoom call pro spoustu hráčů (včetně mě) byl nestabilní a periodicky se odpojoval/znovu připojoval a vždy bylo nutné znovu aktivovat sdílení obrazovky před pokračováním ve hře. Kromě toho byli hráči požádáni, aby se v jejich hrací oblasti nenacházela žádná další elektronika a aby měli mobily během hry v oddělené místnosti, což jsem respektoval.
Co se týče ratingů, na turnaji bylo velké množství hráčů (více než polovina) bez FIDE ELO. Takovým hráčům pak místo FIDE ELO vyplnili prostě rating, jaký měli na chess.com v určitý okamžik krátce před začátkem soutěže. To ve spojení s tím, že hodně hráčů si zakládalo účet na chess.com krátce před turnajem výhradně pro účely tohoto turnaje znamenalo, že se jim do kolonky rating mohla dostat náhodná hodnota okolo 1200-1400 bez ohledu na skutečnou herní sílu. Předpokládám, že v některých zemích mohou být silní hráči, kteří nehrají turnaje se zápočtem na FIDE ELO.
Například já jsem byl v turnaji uveden s ratingem 2147, což je moje již 10 let neaktivní FIDE elo, ale kdybych FIDE ELO neměl, tak bych byl uveden s ratingem 1200, což byl můj rating na chess.com v okamžik začátku turnaje. V turnaji se mi podařilo porazit jednoho hráče 2300+ a remizovat s jedním IM 2400+ (přičemž jsem pokazil totálně vyhranou pozici), takže si dovedu představit, že by takové výsledky mohly čistě na základě pohledu do kolonky rating budit podezření, kdybych byl uveden s ratingem okolo 1200.
 

Pavel Podbrdský

Ještě jedno doplnění ohledně zmíněného zaměstnání. Podle pravidel soutěže mohl každý tým mít jednoho hosta, který v dané společnosti zaměstnán není. Náš tým to využil pro doplnění externí hráčky, jelikož jsme nenašli žádnou kolegyni šachistku, ale předpokládám, že některé týmy to využili pro doplnění silného hráče, zcela v souladu s pravidly.
Zároveň organizátoři si vyhradili právo na kontrolu, zda jsou konkrétní hráči skutečně zaměstnáni. U nás doposud nikdo nic nekontroloval, ale předpokládám, že pokud by u některého družstva zejména na vítězných pozicích vzniklo podezření, mohli by si zpětně vyžádat pracovní smlouvy.

Jan Jílek

Díky za zajímavé doplnění článku  :mrknuti:

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x