Na Bělehrad!

Opravdu jen shodou náhod se nám na webu několikrát podařilo propagovat oblíbený tah 1.h4 🙂 . Nepochybuji, že v nadcházejícím dubnovém zápasu obhájce mírně extravagantního zahájení (Aleš Krajina aka Countryside) dokáže svému protivníkovi (Zdeněk Čekal aka ciki333) životaschopnost svých myšlenek 🙂 (nebo to bude naopak???).
Jsou však i jiná, neméně zajímavá (a praštěná) zahájení.
Dnes o chloupek vážněji.

Už je to relativně dost dávno, co mě zaujal Bělehradský gambit vznikající ze skotské hry čtyř jezdců.  Pro neznalé uvádím tahy, které jej charakterizují:

 

 

Zajímavý gambit, který se trochu odlišuje od jiných gambitů. Zatímco například v královském gambitu je plán hry bílého celkem jasný a srozumitelný (centrum, vývin. otevření f-sloupce pro útok, slabý bod f7 atd.), v Bělehradském gambitu je vše trochu jinak.

I tady se bojuje o centrum, jde o rychlý vývin figur a obecně platí zásady v zahájení, ale není to tak jasně viditelné.
Bílý táhne v zahájení podruhé stejnou figurou, ponechává černému v centru pěšce a na první pohled kromě tlaku na černou pozici nic jiného nemá.
Přesto může být  tah 5.Jd5 pro černého celkem nepříjemný. Jezdec z pole d5 totiž vytváří nepříjemný tlak na pozici černého a v některých případech mu efektivně znemožňuje harmonický vývin figur, především střelců.

Předesílám, že černému se v tomto zahájení nic strašného neděje, takže nečekejte nějaké senzační vyvrácení symetrické obrany čtyř jezdců. Hraje-li černý rozumně a „zdravě“, celkem snadno vyrovná hru a občas má šanci i na zisk převahy.
I zde však existují výjimky. Černý může „drze“ vzít pěšce na e4 a počkat si, co bílý vymyslí. Po braní pěšce na e4 (5. … Jxe4) se v knihách běžně uvádí hlavní varianta 6.De2 s nejasnou hrou (která je podle mě nadějnější za černého).
Bílý ale může hrát i jinak, méně přímočaře, více záludně.

Praktická ukázka.

 

 

Nebezpečí Bělehradského gambitu spočívá v tom, že se zde vyskytují různé taktické motivy, které nejsou ihned viditelné. Pokud má bílý bohatou fantazii, pevné nervy a je ochoten hrát bez nějakého pěšce pozici, v níž nemá většinou nic víc než „jen“ silný tlak, pak může být Bělehradský gambit silnou zbraní bílého.

Černý se tohoto zahájení nemusí obávat, ale musí hrát velmi obezřetně a předvídat, kde se mohou nalézat „miny“ nastražené bílým.

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x