Po zápase století

Vznikl „hybridní článek“. Omlouvám se čtenářům i původním autorům, Jirkovi Hurtovi a Aleši Krajinovi, že se „přidávám“ mezi autory 😀 a kazím jim jejich práci.

Začnu Jirkou.
Kdykoli čtu nějaký jeho text, kladu si dvě otázky:
1/ Proč ten „magor“ nepíše častěji, když vše umí tak poutavě popsat?
2/ Jak mohl „prolézt“ základní školou a pak ještě odmaturovat z českého jazyka?

Ale pravda, znám i mnohem horší „češtiňáky“, jejichž věty často ani nedávají smysl  :smich: . A Jirka píše opravdu zajímavě.

Jirka se opět vrátil ke „smajlíkovi“ a osvojil si univerzální spojovník: “ – “ (slovy: pomlčka), který se v originálním textu vyskytuje celkem 42x  :usmev: .
Malá ukázka HS (Hurtova Spojovníku):

Screenshot s příklady užití univerzálního spojovníku (-) v praxi

 

 

 

Má to své výhody. Člověk nemusí přemýšlet nad tím, kde má být čárka, středník, dvojtečka atp.  :usmev:
Tímto se omlouvám Jirkovi za to, že jsem jeho text částečně „přeložil“ z češtiny do češtiny. Smajlíky jsem samozřejmě ponechal  :mrknuti: .
Snad nebude vadit ani to, že jsem „mírně“ upravil některé jeho fotografie  :smich:

Dávám tedy slovo Jirkovi Hurtovi.


1.h4!!- a rovina??
Tož to se ti Luboši nepovedlo (smajlík , konečně ses Luboši dočkal, opět používám smajlíka!!!).

Jak začít…?

No, když jsem se znovu po x-letech vrátil k tahání s figurkama (šachy už dávno neumím hrát, jen potahuji…), tak jsme šli s Alešem z jedný ostravský knajpy. Tenkrát se to ještě smělo. Čekajíce na tramvaj mi začal povídat (samo, oba s dvojku v krvi- smajlík), že vymyslel 1.h4!! a důsledně to hraje. A začal mi vykládat různé ideje tohoto „zahájení“.
No, přikládal jsem to pokročilé době a obsahu alkoholu v krvi… My, vychovaní poučkami (boj o centrum, centralizace atp.), a tím, že kdo hraje „oslí uši“, víme, že takový člověk šachu vůbec nerozumí.

Jenže….

Pak jsem to vídával na vlastní oči. Především v blickách byl Aleš snad až neporazitelný! A to skutečně nehrával s ořezávátky, jako jsem já.
(Už jsem mu zakázal, když mě snad 1000 x porazil, hrát proti mně 1.h4. Ale to uvádím jen tak bokem, já pro něj nejsem soupeř na jakékoliv „zahájení“. Ale 1.h4 vás fakt, neznámo proč, úplně rozhodí – smajlík).
Snad jen Péťa Velička, (pragmatik, těžký obranář) co si pamatuji, je schopen Alešovu 1.h4 odolávat.

Jsou to desítky příběhů – pár fotografií snad mohu ukázat.

 

 

JH: Herna v Havířově. I zde mají na nástěnné šachovnici 1.h4!!, jakožto základní zahájení

 

JH: Rovněž v Opavě už vědí, co je nyní in!!!
(LZ: Aleš na malou chvíli vstal od své partie. Na nástěnné šachovnici zahrál výhružně 1.h4 a popíjejíc neznámou tekutinu se kochá pohledem na frustrované soupeře.)

 

LZ: Skupinka Alešových učňů (zleva: GM Oral, GM Velička, IM Kočiščák, IM Michenka a GM Tala) využívá dobré nálady svého učitele k frivolní zábavě, ale…

 

LZ: …ale smích je brzy přešel. Pozorný Jozef Michenka si nenechává ujít výklad mistra. Petr Velička utěšuje zřejmě plačícího Tomáše Orala („Nebreč! Měl jsi dávat pozor!“), který byl mistrem pokárán za ležérní přístup k probíranému tématu.

 

LZ: Jirka Kočiščák (vpravo) skládá „zkoušku z dospělosti“ . Přihlížejí i ostatní účastníci šachového „survival campu“

 

LZ: Mistr hodnotí svého žáka. „Zatím, Jirko nic moc. Chybí ti ten „drajv“! Musíš víc přitlačit na pilu, jinak se to 1.h4 nikdy nenaučíš!“

 

JH: Dokonce i Péťa převzal 1.h4!! -viz koupaliště Frýdlant n.O.
(LZ: Péťa nic nepřevzal. Pozorný čtenář si jistě všimne dvou mincí, každá v hodnotě 50,-Kč, ve spodní části obrázku. Z toho se dá dedukovat, že Petr Velička je připraven zaplatit svému „guruovi“ další lekci. P.S.: foto lehce cenzurováno.)

 

JH: Onemanshow, oslava 40. narozenin Lukáše Klímy na Bílé, aneb h4, h5,h6… a4,a5,a6…. No a co už!?
(LZ: Zatímco se Martin Veselý usmívá, Pepa Michenka bere vše naprosto vážně.)

 

LZ: „No tak chlapi neblbněte! Tohle se prostě nemůžete naučit!“

 

Ale nejde jen o 1.h4!!

Aleš samozřejmě umí klasická zahájení. Bezesporu.
Ovšem vybírá si zahájení s nálepkou „problematická“. A ta fantasticky ovládá a zdokonaluje.
Jeho láskou je už od mládí Královský gambit, Čigorinka (až nesmrtelný zážitek, půlnoc v baru, Luky „Klimoš“ (Klíma) neví, co bude zítra hrát s černýma na 1.d4,  a tak Aleš: „Hele co takhle urychlenou Čigorinku?“ a bez šachovnice, „naslepo“, začal „vtloukat“ ideje Lukášovi do hlavy.
Druhý den Luky nádherně – v Čigorince, vyhrál..).

Opět mám desítky příběhů – zejména v nočních hodinách z různých barů- smajlík, kde případným vyzyvatelům ukazoval, jak se hraji „nestardandní šachy“.

Hrát s nim blicky na 1.h4!! je skutečně „kamikadze“. Jen třebas když jsem mluvil s Honzou Malíkem (o úplně kvůli jiné věci než šachy), a zmínil jsem se, že Aleš bude hrát na blicky na šest partií a zahajovat 1.h4!!, tak se smál a říkal:No to bude „masakr“, chudák soupeř!!“

Jako zremizovat s Alešem dvě partie v blicce na 1.h4!! je skutečně úspěch. Teď nepřeháním, bez ironie. Pan Zdeněk Čekal (nádherný komentář, který napsal ohledně šachisty tvrdého jako křemen, vychovaný v chudobě tohoto kraje – to jsem smíchy padl málem pod stůl-super, geniální poznámka!!! ) v podstatě uspěl!

Aleš mě naučil ještě další „pecku“ do hlavy ortodoxních šachistů.
Aljechinku 1.e4 Jf6 2.e5 Jg8!!
Byť to samozřejmě nehraji tak bravurně jako Aleš, tak sem tam soupeře , a to i ve vážné partii, „zabiji“. Chystali jsme se na toto téma napsat knihu. Zůstalo jen u poznámek (ono je to skutečně už „za hranou“), ale je to hratelné a hlavně, krásně jsme se u toho pobavili!

LZ: Alešova a Jirkova příprava na autorské čtení.

 

Abych se vrátil k nadpisu na začátku.

Rovina? Ani náhodou. Počítač sice může ukazovat 0,00.  ale ještě pořád jsme, alespoň na chvíli a možná to za pár let bude jiné, lidé.
Kreativní, sice chybující, ale naštěstí pořád máme mimo mozku i srdce, máme obrovský dar: humor, smích a umění dělat si srandu nejen z ostatních, ale i sami ze sebe…

A myslím si, že o to, a nejen v šachu, jde.

Hrát srdcem (nebo-li:  Srdce jako kníže Rohan musíš mít…, jak zpívá Muller!) umí Aleš dokonale a má tedy i v „rovině“ náskok…(teď mně „hnáty zpřeráží“ , že zase přeháním. No ale…co už,  pomsta za Cubu!!!).

Jirka Hurta

 


Následující část článku je vyhrazena partiím zápasu Krajina-Čekal, které okomentoval Aleš Krajina. Zajímavé je, že soupeři v zápasu na ŠEST partií sehráli SEDM partií.

Dovolím si „rouhačsky“ nesouhlasit s posledním komentářem první partie  :usmev: : ‚A černý v prohrané pozici překročil čas.
Proč? Nu asi proto, že závěrečnou pozici by nebylo lehké (a možná ani možné  :smich: ) vyhrát ve vážné partii, natožpak v blicce  :usmev: . Ledaže by si černý někde nalezl do matu, který tam však nevidím. Je ovšem možné, že jsem „slepý“ a někdo mě vyvede z omylu  :usmev: . A v blicce, v blicce kdyby se rozeběhl některý z černých pěšců, pak kdo ví, jak by to dopadlo.


 

Slovo má Aleš Krajina.

 

 

 

 

 

 

 


Děkuji Jirkovi Hurtovi za jeho „pozápasový“ pohled a Aleši Krajinovi za analýzy jeho partií.
 :palec-nahoru:  :palec-nahoru:  :palec-nahoru:

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Didi.

Jedna věc je scela jasná v prvním tahu je možno hrát cokoli záleží na chápaní šachu a jeho porozumění.

Honza Repák

Přesně tak. V dnešní počítačové době se často zapomíná na to, že žádný člověk nemá místo mozku počítač, nemůže vidět všechno, a tah působící soupeři problémy a jemu neznámé situace má tak větší hodnotu než sebekorektnější počítačová varianta, na kterou soupeř snadno zareaguje. Zvlášť vtipné je, když někteří řeší teorii a počítače na amatérské úrovni pod Elo 2000, kde objektivně pořádně neumí nikdo nic.

Vojta Plát

Asi to h4 nechám projet celou noc Leelou a pak to budu vyvracet Alešovi v blickách. To už přeci není jinak možný!!! 😀

Ondrej Havelka

Pěkný článek, jen si nejsem jistý převahou bílého ve finální pozici první partie, kde bílý spadl na čas. Mám takový dojem že s tím poměrem materiálu by černý měl mít dost velké šance zremízovat.

Aleš Krajina

Může být, moje hodnocení závěrečné pozice je asi optimistické a neobjektivní. Ale bránit pozici proti páru jezdců a věži, kteří hrozí matit, by nebylo vůbec jednoduché. Ano počítač možná ukazuje =, ale lidsky těžká pozice pro černého.

Aleš Krajina

Ani jsem nevěděl, že existuje tolik fotek s mým 1.h4! A pak ty komentáře pod nimi …   :smich:   :smich: 
Moc jsem se pobavil. Díky, Jirko a Luboši za pěkný článeček.   :usmev: 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x