Pržno, Pražmo a jiné „PR“

Lidské myšlení je občas nepochopitelné. Ani nevím, proč se mi vždy při čtení jednoho jména vybaví tyto dvě obce v okresu Frýdek-Místek vzdálené od sebe cca 12km, které se mi neustále pletou. Možná je to proto, že i ono jméno začíná na písmena „PR“ a než je dočtu, zase je zapomenu.

Rameshbabu PRAGGNANANDHAA.

Patnáctiletý velmistr, kterého známe i z turnaje Prague International Chess Festival z roku 2019, se stal vítězem prvního turnaje ze série Julius Bär Challengers Chess Tour. První turnaj s názvem Polgar Challenge 2021 se hrál ve dnech 8.-11.4.2021.

Zúčastnilo se jej dvacet mladých hráčů, z toho 10 jinochů a deset mladých slečen  :usmev: . Hrálo se online na serveru chess24.com tempem typickým pro turnaje „Champions Chess Tour“ (CCT), tedy 10+5 na celou partii.

Zajímavostí je, že hráči byli rozděleni do týmů: tým Judit Polgárové a tým Vladimira Kramnika. Přesnější je ovšem napsat, že kapitáni obou týmů a jejich poradci nominovali „své koně“.

Vítěze turnaje jsem už prozradil a jak dopadly týmy? Nejvíce asi řekne screenshot z turnajového webu.

Screenshot zařazuji ze dvou důvodů:
1/ nechce se mi přepisovat jména hráčů do češtiny  :smich:
2/ z fotografií i laik zjistí, kdo je „dívka“ a kdo „mladík“
(Snad se neurazí případné jiné pohlaví, pokud je v některém z týmů zastoupeno; chybí mi detailní informace  :smutek: )

Screenshot s „hlavami“ hráčů z webu turnaje https://challengerschesstour.com/

Na prvních dvou místech v devatenáctikolovém turnaji se sice umístili „Kramnikovci“, ale po prvním turnaji celkové vedou „Polgárovci“  :usmev: .

Bodové zisky hráčů a druhý screenshot z webu turnaje

Rameshbabu Praggnanandhaa (sakra, rychle jsem se to naučil psát, teď už zbývá jen se to naučit taky rychle vyslovovat…) zvítězil zaslouženě a bezpečně. Uhrál 15,5 z devatenácti kol a z osmnácti partií  :usmev: . Poslední hráčka turnaje Dinara Saduakassova totiž kvůli problémům s připojením z turnaje vystoupila.

Zajímavé je, že právě mladého Praggnanandhaa(ua?) jsem nedávno zmiňoval v korespondenci s Davidem Navarou jako příklad velmi silného hráče, jehož hru bude zřejmě těžké odlišit od hry šachového programu. Mladý Ind totiž podle mě (mohu se plést) hraje stylem „Safety First“ a k tomu ještě velmi rychle. Nechci říct, že hraje nudně nebo bezchybně, ale ta „obehranost“ určitých pozic je zřetelná. Na mě působí jeho hra dojmem, že si jen tak potahuje a trpělivě čeká na chybu soupeře.
A většinou se dočká  :usmev: .
Nejen na internetu, ale i v reálu volí tahy velmi podobné hře počítače a takových hráčů bude zřejmě stále více. Generace odkojená počítači prostě „myslí“ podobně jako stroj (jistě, to je přehnané, ale brzy tomu tak bude).

Rameshbabu Praggnanandhaa hrál většinou dlouhé partie, průměrný počet tahů z jeho osmnácti partií činí 54.61. Dvakrát prohrál (v prvním kole s Murzinem a v 15.kole s Keymerem) a ještě soupeřům povolil tři remízy, ale zbytek hráčů „vytřískal“. Vlastně spíše „vydusil“.
(Sice se všichni „rozplývají“ nad Firúzdžou…, ale pokud bych měl tipovat, kdo se jednou dostane k boji o titul MS, pak si myslím, že mladý a nervózní Firúzdža to nebude, spíše chladnokrevný „Pragg“  :mrknuti: )

Vítěz si vybojoval nejen 3 000 dolarů, ale také právo účasti v turnaji TOP (a ostatních pozvaných) hráčů série CCT, který se bude konat od 24.4.2021.

 

Z konečné tabulky je patrné, že dívky trochu pokulhávaly (na druhou stranu…při pohledu na fotografie účastníků je tomu naopak  :usmev: ). Snad se jim (dívkám) v dalším turnaji bude dařit lépe.

 

 

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x