Konce a začátky

Včera skončily turnaje v Českých Budějovicích a rapid v Chorvatsku. Dnes se v Záhřebu bude hrát blicák a začíná Světový pohár.

 

Ve velmistrovském turnaji v Českých Budějovicích nakonec zvítězil IM Dominik Horváth z Maďarska (6 bodů), který v posledních dvou kolech dvakrát vyhrál. Na druhém místě skončil s nejlepším vedlejším hodnocením GM Igor Chenkin (Německo, 5.5 bodů) a o třetí až čtvrté místo se podělili GM Stefansson (Island, 5,5 bodů) a GM Babula (CZE, 5,5 bodů).
Dobře si vedl i druhý český zástupce v turnaji, IM Tomáš Kraus, který s 5 body skončil na pátém místě.

V open turnaji „A“ „zasvítili“  :usmev: čeští hráči. FIDE mistři Josef Havelka, Václav Finěk a David Výprachtický získali shodně sedm bodů a podle vedlejšího hodnocení se poskládali na čele tabulky následovně: 1. Havelka, 2. Finěk, 3. Výprachtický.
Zatímco první dva hráči prošli turnajem bez porážky, David Výprachtický se na ně dotáhl mohutným finišem, dá-li se „finišem“ nazvat série výher už od pátého kola  :usmev: .

Vítězem turnaje FIDE open „B“ se stal se 7.5 body Petr Chval před skupinou hráčů se sedmi body, z nichž nejlepší vedlejší hodnocení měli Václav Šíbl a Jozsef Antal (Maďarsko).

 


 

V chorvatském Záhřebu se hraje Croatia Rapid & Blitz 2021. Skončil rapid turnaj a za sebe mohu říct, že byl poměrně nudný. Ze 45 partií skončilo 28 her remízou, což sice není v uzavřeném turnaji nic neobvyklého, ale v rapidech by se dalo čekat větší procento rezultativních partií, zvlášť když je zakázáno nabízet remízu  :usmev: .

Vítězem turnaje se stal Jan Nepomňašči se ziskem 5.5 bodů. O druhé až páté místo se podělili Duda, Vachier-Lagrave, Giri a Šarić s 5 body. Pokud jsem si dobře přečetl podmínky turnaje, měly by se mezi tyto hráče dělit nejen finanční odměny, ale i body do celkového pořadí GCT.

Zaujala mě partie posledního kola Giri – Ánand, kde jsem čekal remízu  :usmev: . Nestalo se. Indický exmistr světa má ještě pořád dost „lehkou ruku“ a tahá rychle, což se mu v partii s Girim vymstilo ve zdánlivě lehké věžové koncovce. Kdyby se černý zamyslel (měl na hodinách přes šest minut), možná by našel ve 47.tahu přechod do známé remízové koncovky se „střelcovým“ a „věžovým“ pěšcem navíc.

 

 

Konečnou tabulku naleznete ZDE.

Ivana Šariće nahradí v bleskovém turnaji exmistr světa Garry Kasparov. Hraje se dvojkolově a prvních devět kol můžeme sledovat dnes od 15:00 (chess24, chessbomb atp.).

Dosavadní pořadí Grand Chess Tour (screenshot z wikipedie):

 


 

Dnes začíná Světový pohár, kde budeme mít svá želízka v ohni (Navara, Nguyen a Plát). Pod slovem „začíná“ se skrývá přílet (příjezd) hráčů do ruského Soči.
K šachovnicím hráči zasednou až v pondělí 12.7.2021 v 15:00 místního času, což by mělo být v 14:00 středoevropského letního času (snad se nepletu).

Los našich hráčů (ratingy jsou ke dni 1.6.2021 a nejsou aktuální!):

David Navara (2697)- volno, ve druhém kole se střetne s vítězem duelu Preotu (Kanada, 2487)-Jakubbojev (Uzbekistán, 2598).
Thai Dai Van Nguyen  (2577) – Adam Kozak (Maďarsko,2518), vítěze pak ve druhém kole čeká nasazený Andrej Jesipenko (Rusko, 2716)
Vojtěch Plát (2521) – Carlos Daniel Albomoz Cabrera (Kuba, 2573), vítěz se utká s Nikitou Viťugovem (Rusko, 2724)

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Zde je ještě aktuální zpráva , týkající se dvanáctého hráče světa. Alireza Firouzja bude reprezentovat Francii. V článku je také uvedeno, že než bude moci nastoupit na olympiádě a mistrovství Evropy družstev, může to nějakou dobu trvat. Překážkou jsou řády FIDE a je to také otázka domluvy a finanční kompenzace s íránskou federací.
 
https://en.chessbase.com/post/alireza-firouzja-to-play-for-france

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x