Světový pohár, zahájeno

Vojtěch Plát a Thai Dai Van Nguyen včera poprvé zasáhli do bojů na Světovém poháru. Náš třetí hráč, David Navara, hraje jako nasazený teprve až od druhého kola.

Připomeňme si hrací systém Světového poháru.
Hráči hrají vyřazovací zápasy, na dvě partie tempem 90+30 minut (inkrement 30minut od 40.tahu) s bonusem 30 sekund za každý provedený tah. Klasické tempo známé i z našich soutěží. Hraje se denně jedna partie (vždy od 14:00 našeho času).
V případě remízy v klasickém tempu následují třetí den tiebreaky, tj. dvě partie tempem (minuty+sekundy) 25+10, při remíze se pokračuje dalším rapidem 10+10 a pokud by bylo stále nerozhodnuto, následují dvě bleskové partie 5+3. Nic nelze prodlužovat do nekonečna a kdyby ani blicky neurčily postupujícího, přichází na řadu armageddon, tedy jedna blesková partie, v níž má bílý 5 minut a černý jen čtyři (oba s přídavkem 1 sekundy od 61.tahu), ale bílý má „povinnost“ vyhrát. remíza v armageddonu posouvá do dalšího kola černého.
Z uvedeného je jasné, že Davida Navaru uvidíme hrát až ve čtvrtek.

Naši hráči včera bílými figurami své zápasy rozehráli dobře, resp.skvěle, protože Vojta Plát s Kubáncem Cabrerou remízoval a Van Nguyen porazil Kozaka z Maďarska.

 

Partie Van Nguyena s Kozakem byla dlouho vyrovnaná, pak však Adam Kozak udělal drobnou chybičku, když v časové tísni místo okamžité výměny dam (34. … Dxg3) nejdříve dámou ustoupil 34. … De3 a až po 35.Sg4 vyměnil na g3 (35. … Dxg3).  Nepatrný, ale významný rozdíl! Kdyby totiž černý vyměnil dámy ihned, zůstali by na šachovnici i střelci.
V partii se střelci vyměnili (35.Sg4 a 39.Sxe6) a bílý dostal výhodnější věžovou koncovku. Van ukázal, že je technicky na výši a využíval každé, byť jen minimální nepřesnosti černého ke zvětšování výhody. Strojově přesnou hrou nedal soupeři žádnou šanci.

 

 

Thai Dai Van Nguyen tak vede 1-0 a v dnešní odvetě mu k postupu stačí remíza.

 

Vojta Plát v partii s Cabrerou ze zahájení vyšel celkem dobře. Pak si však trochu „zohyzdil“ pozici, když dobral na poli f3 pěšcem (20.exf3). Zřejmě příliš nevěřil pozici, v níž by měl za kvalitu dvojici střelců a pevné postavení.
Jeho soupeř však své šance nevyužil. Neviděl výpad bílého 26.Ve7! , resp. pozdě zjistil, že nemůže vzít 26. … Jxe7?? kvůli matu na g7  :usmev: .
Ve výsledku získal bílý na poli g7 pěšce, ale po několika tazích dali hráči partii za remízu. Bílý má v konečné pozici pěšce navíc a dvojici střelců. Hrát se to jistě dalo, ale není moc vidět, jak by měl bílý svou výhodu uplatnit proti aktivním černým figurám.

 

 

Vadou na kráse turnaje jsou zatím online přenosy. Včera jsem často přepínal mezi chessbomb, chess24 a followchess (snad není chyba u mě  :smich: ). Všude byly výpadky a na chessbomb jsem několik tahů v zahájení viděl, že má Vojta Plát černé figury  :usmev: , pak pozice po Se6 zamrzla a po několika minutách už měl Vojta bílé.

Doufejme, že dnes vše proběhne bez problémů a naši hráči sehrají dobře odvety. Ještě veselejší by bylo, kdyby už dnes postoupili  :mrknuti:  :cze: .

29
Postup do 2.kola

Kdo z českých hráčů postoupí do 2.kola?

 

Odkazy na přenosy:

Chessbomb

Chess24

Followchess

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Vojta i Van vítězí 1,5 : 0,5, dobře oni! Hrubý šachový a anticovid souboj Jobava : Mishra také 1,5 : 0,5 https://chess24.com/en/read/news/fide-world-cup-1-1-the-battle-begins

Zdenek Cekal

Hvězdná pěchota.
Na akcích světového formátu se vyhřívají ve světlech reflektorů v drtivé míře celebrity. Nejinak je tomu i na SP v Soči. Carlsen, Duda, Caruana…každý malý špunt, který se naučil skákat jezdcem, ví, o koho se jedná. Širší šachová veřejnost pak zná hráče druhé garnitury (Širov, Dubov, Artěmijev…). Naprosto utajeni i odborníkům však zůstávají šachisté z různých exotických zemí, kde ještě donedávna neměli ponětí, že existuje něco jako internet. Díky podivuhodnému postupovému klíči se pak na Světový pohár kvalifikují lidé, kteří nemají výkonnost ani na druhou ligu. Představím čtenářům nadprůměr z hvězdné pěchoty – IM Rodwella Makoto (ELO 2352). Je to zimbabwský šachový reprezentant. Vyhrál South African Open v roce 2012 a hrál za Zimbabwe v jejich týmu olympiády. Následuje ukázka z 1.kola, kde čelil ratingově daleko silnějšímu soupeři – Kovalevovi (2637)


PS.Když šla řeč o Zimbawbe, vybavila se mi mimoděk píseň od Yo Yo bandu
https://www.youtube.com/watch?v=Ec7Mz50froc

Jim Vasilis

Výsledky a turnajový pavouk například zde. U některých dvojic je uveden výsledek 2 : 0, což je dáno skutečností, že devět šachistů či šachistek vůbec nepřicestovalo. Nejznámějším z nich je velmistr Ziska z Faerských ostrovů, z žen pak chybí Anastasya Paramzina, která stále bojuje s následky onemocnění Covidem.
https://worldcup-results.fide.com/results

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x