Mistrovství Evropy a jiné turnaje

Na ME se hrálo čtvrté kolo. Skončily turnaje v Jeseníku, v Guimarães, v Plzni a ve Skalici.

 

Na ME se dostal Vojta Plát „mimo dohled“. Dnes hrál na 43.stole, který není přenášen online a Vojta černými figurami remízoval s IM Torem Fredrikem Kaasenem z Norska. Věřím, že brzy zase Vojtu uvidíme online  :palec-nahoru: .

Thai Dai Van Nguyen hrál černými se silným francouzským velmistrem Maximem Lagardem. Van hrál jako vždy pevně, ale tentokrát musel něčím pozlobit bohyni Caissu. V mírně horší pozici (podle Stockfishe 14 rovné) pozici se Van dopustil hrubé chyby a Lagarde potřeboval na vyřešení hezké úlohy jen minutu a dvacet pět vteřin. Dobrý taktický postřeh a rychlý propočet.

 

 

Soupeře Davida Navary mladého Srba Velimira Iviće jsem bedlivě sledoval už na Světovém poháru a přiznávám, že z jeho partie s Davidem jsem měl smíšené pocity.
Ne, že bych Davidovi nevěřil, ale Ivić na Světovém poháru ukázal, že šachy hrát opravdu umí.
Z tohoto úhlu pohledu je dnešní Davidovo vítězství o to cennější. Navíc jej David černými figurami prostě „přejel“. Slovem „přejel“ myslím to, že David ani na chvíli nestál hůře.

Jistě, soupeř udělal ve 21.tahu hrubou chybu (21.Dxc6??), ale i tak není třeba pochybovat o tom, kdo byl dnes lepší.
David Navara….

 

 

Los pátého kola:


 

Turnaj v portugalském Guimarães odbydu lakonickým konstatováním, že vítězem turnaje se stal nizozemský GM Max Warmerdam a jen taktně naznačím, že pokud budete hledat Vojtu Zwardoně, musíte v závěrečné tabulce nejdříve kliknout na volbu „Ukaž kompletní listinu“  :smutek: .


Skončily dva openy v Jeseníku.
Zaslouženou vítězkou „A“ skupiny se stala WGM Olinka Sikorová se sedmi body.

Na druhém místě skončil Kilián Slovák rovněž se sedmi body a horším vedlejším hodnocením. Třetí skončil s 6.5 body Krzysztof Banasik z Polska.

„B“ skupinu vyhrál s osmi body Jan Mašek, druhý byl Janis Raptis (7.5 b.) a třetí Jan Šlachta (7 b.).

 

Perlička z turnaje.
V šestém kole jsem při sledování bojů „B“ skupiny zaregistroval, že přenos z 1.šachovnice zamrzl. Při pozornějším zkoumání obrazovky, jsem si všiml hlášky v pravém dolním rohu obrazovky: „Chybný tah jezdcem z g3 na e5“ .

Nevím, zda jde o pravdivou informaci (pokud ne, omlouvám se zainteresovaným osobám  :usmev: ), ale údajně se v partii opravdu tah Jg3-e5 vyskytl a hrálo se dál  :smich: .
Paradoxní je, že pozice na diagramu je rovná a rovná je i po Jg3 na e5. Rovná by však nebyla, kdyby se pozice vrátila do poslední legálního a známého postavení a bílý by musel dodržet pravidlo „dotčeno-hráno“  :usmev: .
Kam by táhl jezdcem???
Ale opravdu nevím, zda se Jg3-e5 skutečně hrálo, takže to berme spíše jako vtip  :usmev: .


 

Na turnaji v Plzni se sice sešlo jen 25 hráčů, ale bojovalo se až do konce. Dlouhou dobu vedl v turnaji mladý hráč s poměrně nízkým ratingem (1801) Jan Langmajer. O vítězství v turnaji přišel až remízou v posledním kole, ale ani tak asi nebude zklamaný. Na ratingu připisuje 183 bodů  :palec-nahoru: .

Turnaj vyhrál Marek Pokrupa, před Langmajerem a Flajšmanem.


 

Skončil šachový festival ve slovenské Skalici.
Bohužel v GM turnaji Honza Vykouk nedotáhl dobře rozehraný turnaj do vítězného konce a z posledních tří kol uhrál „jen“ jeden bod (dvě remízy a jedna prohra). V turnaji nakonec obsadil čtvrtou příčku. Vítězem se stal Anton Korobjov z Ukrajiny.

V open sekci si počínal suverénně Jerguš Pecháč, který poslední tři kola sice jen remízoval, ale i tak mu to stačilo na samostatné první místo v turnaji. Nejlepším českým hráčem byl Martin Hollan, který skončil se 6.5 body na čtvrtém místě. Nezklamal ani Vašek Finěk, který se 6 body „bral“ osmou příčku.

V sedmikolovém rapidu zvítězil se šesti body Vitalij Bernadskij z Ukrajiny.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Kdo je Navara a koho přejel?
Nissan Navara je auto, to přece všichni vědí.

Jan Jílek

Davide, gratuluji (nejen) k dnešní výhře. Jen tak dál!  :mrknuti:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x