Třetí kolo ME

Byl jsem taktně upozorněn, že bych si měl pečlivěji vybírat titulní obrázky a „holé zadky“, protože prý nám to snižuje(?) sledovanost 🙂 . Pochybuji.
Mistrovství Evropy nemá s holými zadky nic společného.

 

Ale když se nad tím zamyslím, tak v dnešní hyperkorektní době opravdu může pohoršovat i rozmazaný holý zadek. Proto se tedy kaji…

 

… a využívám k tomu starou čmáranici s textem, která vznikla při poslechu metalové kapely Manowar a jejich skladby Born In A Grave jako „nástřel“ loga na tričko  :smich: .


 

Třetí kolo ME mužů nepřineslo našim barvám ani tři půlky, ani 3 celé body. Dvakrát vítězství, jedna porážka.
(Až teď mě napadá, že jde vlastně o ME jednotlivců, protože s muži hrají i ženy. Není to nějaká diskriminace? Proč mohou hrát ženy s muži a nejde to naopak?)

David Navara hrál se Sašou Martinovićem.
Je přibližně sto bodů navíc v ratingu dostatečným faktorem pro favorizování jednoho z hráčů?
Těžko říct. Rating svoji váhu určitě má, ale je to číslo, které vyjadřuje spíše dlouhodobou výkonnost a v jednotlivé partii se může stát cokoli.
David si však se svým soupeřem poradil celkem zkušeně  :usmev: .
Pozici v sicilce rozuměl určitě lépe než jeho soupeř, který zahrál asi nepřesně v 17.tahu (17. … Jb4) a docela jistě nedobře ve 23.tahu (23. … Vg4?). Černý sice měl za pěšce dvojici střelců, ale ta mu byla proti dobře hrajícímu Davidu Navarovi k ničemu.
Zasloužený bod pro Davida  :potlesk: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen je „držák“ černými, zabiják bílými. Lhostejno, kdo proti němu sedí. Vůbec jsem nepochyboval, že dnes svého soupeře „zašlape“ do země.
Když vzal v 16.tahu jeho soupeř Nikolas Lubbe pěšce na d5 (16. … exd5), zřejmě nepostřehl slabost své osmé řady. Pak už nebylo oč hrát. V takových pozicích Van nechybuje.

 

 

Vojta Plát, který včera sehrál vynikající partii s nešťastným koncem s Dončekem, hrál ve třetím kole bílými s Raufem Mamedovem. Každý den není posvícení a platilo to i v případě partie Plát-Mamedov.
Bílý sice v zahájení neudělal žádnou vážnější chybu, ale černý měl přesto více ze hry.
Opticky vypadala bílá pozice dokonce možná o chloupek lépe (motor to viděl jinak), ale černý o ní asi věděl své. Nevadil mu dvojpěšec na b-sloupci a izolovaného pěšce bílého na d5 spolehlivě blokoval svým jezdcem. Nic z toho by ovšem černému k zisku hmatatelné výhody nestačilo. Bílý mu „nahrál“ svým 25.tahem (25.Va7?!), který byl úvodem nesprávného plánu bílého.
Na první pohled vypadala likvidace pb7 logicky (26.Vxb7?), ale motory a Mamedov měli jiný názor. Věž na b7 se ocitla na nějakou dobu ze hry. Ani to by asi nijak extra nevadilo, ale pozice už se hrála lépe černému.
Koncovky těžkých figur ale nejsou jednoduché a to ani pro hráče světové extratřídy. Ani Mamedov nehrál zcela přesně (29. … h4 =) , ale pořád bych bral raději pozici černého než pozici bílého s bílým králem zavřeným „v kleci“ černým pěšcem na h3.
Pozice po 33. … Vxb5 se mi za bílého moc nezamlouvá, i když motory tvrdí, že se bílému vlastně nic neděje a hodnotí ji po možném 34.Vc3 jako rovnou. Zřejmě mají motory pravdu, ale pořád se mi nelíbí černý ph3  :usmev: .
V každém případě, pokud bych měl hledat příčinu porážky bílého, viděl bych ji asi v tazích 25.Va7 a 26.Vxb7, nikoliv až v těžké (pro člověka, tedy mne  :usmev: ) koncovce.

 

 

Nepříjemná porážka, ale je to teprve třetí kolo z jedenácti. Hraje se až do konce!

 

Los českých hráčů pro 4.kolo:

(Btw.: Pamatujete, kam až došel soupeř Davida Navary Velimir Ivić na Světovém poháru?)

 

ME mužů Reykjavík 2021 (26.8.-5.9.2021)
Online na Chessbomb
Online na chess24

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

David Navara dnes zahrál skvěle, soupeře jednoznačně přehrál, ten sice ještě mohl po 21:e5 výhru naší jedničce zkomplikovat, ovšem docházel mu i čas a o pár tahů se v beznadějné pozici vzdal. Po dlouhé době utrpěl prohru Nguyen Thai Dai Van, v pozici, kde sice stál o něco hůř, ale zdaleka ne na vzdání, udělal osudnou chybu, když zcela přehlédl 25.Dh6 a mat se nedá pokrýt…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x