Nejen MČR

Druhým kolem včera pokračovalo MČR žen. Po jednodenní pauze pokračoval Norway Chess, ale hrálo se i jinde.
Autorem fotografií v článku je Jiří Hurta, který je pořídil s laskavým svolením organizátorů (děkujeme 😉 ).

 

 

V partii Pilsová-Kaňáková se hrála španělská. Určitě jste už někdy slyšeli výraz „španělské mučení“. Tentokrát černá „mučeníčko“ přežila celkem bez úhony. Ale možná se v této partii o nějakém mučení nedá ani mluvit  :usmev: , černá vyrovnala hry a partie skončila remízou ve 40.tahu.

 

 

Karin Němcová je po dvou kolech v čele turnaje se stoprocentním bodovým ziskem. Zaslouženě. V druhém kole ji už v zahájení Olga Sikorová hodně pomohla, ale smekám před téměř bezchybným uplatněním výhody vůdkyně bílých figur.
Bílá zvolila ve francouzské méně hraný tah 5.Sd2, který sice neposkytuje bílému žádnou extra výhodu oproti „normálnímu“ 5.a3, ale černý musí dávat pozor na různé taktické motivy.

Karin Němcová si poradila s Olgou Sikorovou

 

 

Netradičně rozehrála sicilskou černá v partii Kulovaná-Petrová (4. … Se7!?), ale po několika tazích se „vykolejené“ zahájení vrátilo do normálních kolejí  :usmev: . Bílá nezahrála dobře ve 14.tahu (14.Dd4?!) a když k tomu ještě oslabila diagonálu a7-g1 tahem 15.f4?, měla černá našlápnuto k zisku výhody. Tu také získala, ale tahem 20. … Jcd3 se jí vzdala. Jenže bílá se více než na pozici soustředila na „dřevo“. Mohla odevzdat věž (na chvíli) a dostala by se k protihře na královském křídle (22.Jde4!) s pravděpodobným věčným šachem. Tahem 22.Vb1? sice udržela přibližnou materiální rovnováhu, ale partii ne.

 

 

Magda Miturová se snaží hrát útočné šachy a celkem se jí to daří. Dokáže na šachovnici vytvořit „pozitivní“ (pro ni) chaos  :usmev: , ale pak se v něm, zřejmě z nedostatku času, sama ztrácí. Kristýna Novosadová nakonec špatnou pozici ubránila.

Miturová-Novosadová

 

 

„Psychošachy“ se hrály v partii Laurincová-Richterová. Černá se odvážně po zahájení vydala králem do útoku a zase zpět (Ke8-f7-g6-f7-e8). Dostala za to velmi špatnou pozici, ve které však nebyla úplně bez šancí. Bílá hrála až moc přímočaře na vazbu Se7, černá se chopila příležitosti a vyrovnala hru.
V těžké čtyřvěžovce sice měla bílá díky malým nepřesnostem soupeřky jisté šance partii udržet, ale nestalo se.

 

 

Nataša Richterová sleduje, co na ni vymyslí Kristýna Laurincová

 

Mistrovství České republiky žen (10.9.-19.9.2021, Frýdek-Místek)

Výsledky
Online na webu pořadatele
Online na chess24


 

Turnaj Norway Chess pokračoval v neděli pátým kolem.
Firúzdža porazil Tariho a připsal si do tabulky tři body za vítězství. Nepomňašči remízoval s dosud vedoucím Rapportem a o body museli hrát tiebreak. V něm se podařilo bílému (Nepomňašči) zvítězit a připsal 1.5 bodu. Poražený Rapport získal 1 bod. Poslední partií pátého kola byla hra Karjakin-Carlsen.

 

V sobotní dohrávce 1.kola porazil Nepomňašči Karjakina. Po pěti kolech je v čele tabulky Richard Rapport s 9.5 body.

Norway Chess (7. 9. – 17. 9. 2021)

Online na Chessbomb
Online na chess24
Online na FollowChess


 

Málokdy vídaný výsledek se podařil Anishi Girimu na Memoriálu Lva Nikolajeviče Tolstého v Jasnoj Poljaně.

Uhrát 8 bodů z devíti se občas podaří, hraje-li v turnaji výrazný favorit proti outsiderům, ale když se podíváte na sestavu turnaje a výsledek Giriho, pak je jeho výsledek jako z jiného světa.

Screenshot z live.chessbase.com

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Úctyhodný výkon Giriho, perfo 3003 , byl to dvoudenní rapid.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x