Konec se blíží

Nelekejte se, nejde o nějakou apokalyptickou vizi 🙂 . Řeč je o MČR žen a turnaji Norway Chess.

 

Na MČR žen se hrálo šesté kolo a do konce turnaje tak scházejí už jen tři rundy.

Výsledky 6.kola:

Tabulka po 6.kole:

 

V partii Pilsová-Kulovaná se po oboustranných nepřesnostech lámal chleba v časové tísni obou hráček. Po nepřesném 28.h3 se dostala bílá do nepříjemné pozice. Dvojice černých střelců byla dost „otravná“, ale času bylo na obou stranách málo.
Ve 35.tahu obětovala černá kvalitu. Nebylo to plně korektní, ale v časovce bývají takové tahy nepříjemné. Tah před časovou kontrolou zahrála černá 39. … Sg3, což na první pohled vypadalo dobře. Bílý král je prakticky uzavřen a bílá věž se kvůli hrozbě matu na první řadě nehne. Uvěřila tomu i vůdkyně bílých a zahrála 40.Ved1, po čemž partie směřovala k remíze.
Obě hráčky měly málo času, ale v pozici byl zvedák 40.Ve7, po němž by opravdu jedna bílá věž musela zůstat na první řadě, ale mat by hrozil i černému králi a druhá věž by zahájila sběr chutných černých pěšců  :usmev: .

 

 

Hodně zajímavá byla partie Miturová-Němcová. Už jsem tady psal, že Magda Miturová se snaží hrát agresivní šachy a v této partii jí to soupeřka umožnila. V Sozinově útoku sicilské obrany sice hráčky příliš nedbaly na přesné pořadí tahů, ale nakonec byla na šachovnici po 12.Dh5 celkem normální teoretická pozice. Možná je v teorii i tah 12. … De8, ale pokud tam je, pak určitě s otazníkem  :usmev: . Po tomto tahu bílá černou rozsekala na maděru a dostala do „spoluvedení“ turnaje.

 

 

Sinusoidu (pro ty, co si nepamatují ze škola: to je taková ta „vlnovka“  :usmev: ) připomínal průběh partie Laurincová-Kaňáková. Chvíli měla výhodu bílá, chvílí černá. Po tomto průběhu budou asi s konečným výsledkem (remíza) spokojeny obě hráčky.

 

 

Olze Sikorové se na turnaji moc nedaří. V šestém kole „vymyslela“ ve francouzské už ve 12.tahu „novinku“ (já už něco podobného viděl v blickách) 12. … Dxc6?? . Po logické odpovědi Nataši Richterové se zdá, že se tato novinka neujme  :usmev: .

 

 

V souboji dvou Kristýn přehrála černými figurami hrající Petrová Novosadovou. Pak však nastal problém s technickou realizací převahy. S ubývajícím časem přibývalo nepřesností ve hře černé a nastalo narovnávání pozice  :usmev: .

 

 

Mistrovství České republiky žen (10.9.-19.9.2021, Frýdek-Místek)

Výsledky
Online na webu pořadatele
Online na chess24

 


 

Na turnaji Norway Chess se změnil vedoucí hráč tabulky, což se dalo očekávat.

Magnus Carlsen hrál v první polovině turnaje trochu ležérně, ale ve druhé zařadil vyšší rychlost a předjel své soupeře. Včera Carlsen porazil Karjakina a doposud vedoucí Rapport „jen“ remízoval bílými figurami s Nepomňaščim. V tiebreaku musel riskovat a Nepo jej černými porazil.

Velmi dobře hraje na turnaji Alireza Firúzdža, který černými ve včerejším devátém kole jednoznačně přehrál Tariho.

 

 

Norway Chess (7. 9. – 17. 9. 2021)

Online na Chessbomb
Online na chess24
Online na FollowChess

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x