Tak která?

Turnaj Norway Chess včera skončil a na MČR žen zbývají do konce poslední dvě kola.
Dnes také začíná MČR mužů ve Zlíně a Evropský klubový pohár v Makedonii.

 

 

Na první desce se v partii Petrová-Pilsová mnoho nedělo. Opticky sice vypadala pozice o něco lépe pro bílou, ale byla to jen fata morgána. Hrálo se sice dlouho, ale nakonec remíza.

 

 

Partii Sikorová-Novosadová rozumím do 13.tahu, pak následuje „výpadek“. Buď můj nebo obou hráček.  Partie se pro mě stává znovu pochopitelnou až od 19.tahu  :usmev: .

 

 

Na článek Jána Markoše odkazuje partie Kaňáková-Richterová  :usmev: . Na výměnách opravdu záleží. Bílá sehrála zahájení špatně, tah 4.d3 je prvopříčinou konečné porážky. Tenhle tah sice přímo neprohrává, ale bílá pak už tahá za kratší konec. Po 8.Kc2 pak pozice připomíná staroindickou obrácenými barvami, jenže tam stává černý pěšec na c6 (tady by měl stát na c3) a to je sakra rozdíl, kterého černá dokonale využila. Výborný výkon Nataši Richterové.

 

 

Karin Němcová hrála doposud velmi dobře. Proti Kristýně Laurincové jí však selhal taktický postřeh. V dračí variantě sicilské si nejdříve oslabila dlouhou diagonálu a1-h8 tahem 15.b3 a ani tah 18.Dd6 nebyl zřejmě dobrý, ale rozhodlo přehlédnutí ve 22.tahu (22.Sd4??). Bílá má v pozici o dva pěšce více, ale díky oslabení v 15.tahu (15.b3) je její král v nepříjemné situaci a je evidentní, že bílá svou materiální převahu nemůže udržet.

 

 

Eva Kulovaná s Magdou Miturovou si střihly úplně stejnou španělskou jako na loňském MČR. První odbočila Miturová a brzy se dostala k zajímavé protihře na královském křídle. Rozhodila sítě kolem bílého krále, ale sama se do nich zamotala  :usmev: . Bílá získala pěšce, kterého se snažila uplatnit v koncovce jezdce proti střelci. Šance určitě byla, ale zůstala nevyužita.

 

 

Tabulka dvě kola před koncem vypadá následovně:

Tak která hráčka se bude nakonec radovat?  :usmev:


 

Turnaj Norway Chess se stal kořistí Magnuse Carlsena, který sice v normální partii „jen“ remízoval černými s Nepomňaščim, ale v tiebreakovém armageddonu černými figurami zvítězil a připsal si do tabulky 1.5 bodu.
Jeho pronásledovatel Richard Rapport prohrál černými s Alirezou Firúzdžou. Rapporta tato porážka odsunula až na třetí místo, když jej přeskočil právě Firúzdža.
Karjakin v posledním kole remízoval s Tarim, ale v tiebreaku zvítězil.

Konečné pořadí (screenshot z webu pořadatele, kde naleznete i výsledky jednotlivých kol):


 

Dnes začíná uzavřené MČR mužů ve Zlíně. Při neúčasti Davida Navary a jiných „tradičních“ účastníků je těžké najít jednoznačného favorita.

Vyberte si sami, komu budete fandit  :mrknuti: :

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky
Online na chess24
Komentovaný online přenos na Youtube chess.cz


 

V makedonském Ohridu zahajuje Evropský klubový pohár.
Českou republiku letos reprezentuje jen jeden tým a to 1.Novoborský šachový klub, hrající v turnaji pod názvem AVE Nový Bor.  Český tým je nasazený jako číslo tři a pokud potvrdí své kvality, medaile by mu nemusela uniknout  :usmev:  :cze:  :prvni:   , ale jednoduché to rozhodně nebude.

Evropský klubový pohár
Výsledky
Online přenos na chess24

 


 

Jistě jste zaregistrovali „Malé strategické objevy“ Jána Markoše. Tipnete si, o čem bude další díl?
Napovím…  :smich:  :smich:  :smich:

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Ti visící pěšci jsou dokonalí   :usmev: 

David Navara

Ta výměna dam z minulého článku Jána Markoše by se také dala zachytit pomocí karikatury. Podobně jako třeba dvojí úder, vazba nebo špatný střelec.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x