MČR mužů, 3.kolo

Na MČR mužů ve Zlíně se včera hrálo třetí kolo.  V Evropském klubovém poháru bojuje český tým AVE Nový Bor.

 

 

Partie Babula-Krejčí skončila remízou a jen těžko se dá najít něco, co by narušilo rovnováhu, která na šachovnici panovala. Platonickou převahu možná mohl získat bílý ve 14.tahu, ale asi ani to by nic nezměnilo na konečném výsledku partie.

 

 

Hodně zvědavý jsem byl na partii Mládek-Žilka. Richard Mládek nešťastně remízoval vyhranou partii v předchozím kole, Štěpán hraje „profesorské“ šachy.
V 17.tahu udělal bílý nenápadnou chybu (17.Sf4) a černý se chopil příležitosti. Za tři tahy stál střelec zpátky na poli c1 a černý si k tomu ještě vylepšil postavení kamenů. Bylo evidentní, že černý nehodlá nic uspěchat a hodlá pomalu dusit soupeře. Ale bílý se přece jen mohl z těžké pozice pomocí taktiky „vylhat“. Kdyby v 26.tahu drze naskočil jezdcem na d5 (26.Jd5) , výhoda černého by se asi rozplynula. „Profesorské“ šachy se nemusely černému vyplatit  :usmev: . Po „logickém“ 33. … Vd8, na který spotřeboval černý 5 sekund,  mohl bílý opět využít taktických motivů a vyrovnat hru (36.Jxg5=). Rozhodující chybu udělal bílý v 37.tahu (37.Df4?).
Oboustranně dobře strategicky vedená partie.

 

 

Martin Petr už několikrát ukázal, že se v partii umí vysmeknout i z nejtěsnějšího sevření. V partii s Vojtou Zwardoněm se dostal do nepříjemné pozice, když v 16.tahu přehlédl (nebo obětoval?) pěšce. Pak se však velmi dobře bránil a chyboval až před časovou kontrolou. Vojta Zwardoń ukázal, že stejně tak, jako umí hrát „chaosácké“ pozice, umí i ty technické.

 

 

Tomáši Polákovi se proti Thai Dai Van Nguyenovi nepovedlo zahájení. Po 16.Jd5? se hrálo už jen na jednu branku. Bílé figury byly přikovány k obraně pěšce b2 a černý byl pánem situace. Bílý se však úporně bránil a nebylo lehké najít cestu do bílé pevnosti. Až tah 36.Se3?? otevírá bránu dokořán.

 

 

Vojta Plát měl po zahájení mírnou převahu v partii s Jirkou Štočkem. Partii prakticky okamžitě ukončila hrubka černého (21. … Vc8??), po níž přichází o materiál a ještě k tomu má špatnou pozici.

 

 

Tabulka po 3.kole:

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky
Online na chess24
Komentovaný online přenos na Youtube chess.cz

 


 

Výborně si vede tým AVE Nový Bor na Evropském klubovém poháru v makedonské Struze.
Po třech kolech má Nový Bor na svém kontě tři vítězství a v sedmikolovém turnaji je s plným počtem bodů na prozatímním druhém místě.
Ve třetím kole překvapivě prohrál domácí tým Alkaloid, který je nabitý hvězdami (Mameďarov, Shankland, Dubov …) se španělským celkem Silla-Valencia Origin of Chess. Ani ve španělském týmu není nouze o hráče světové extratřídy (Korobjov, Širov, Abasov), ale zadní šachovnice mají „Španělé“ přece jen o něco slabší.

AVE Nový Bor se utkal s francouzským ASNIERES Le Grand Echiquier a zvítězil 4.5-1.5.
Celým bodem přispěl k výhře týmu i GM David Navara  :palec-nahoru: . David se nenechal zaskočit Volžským gambitem a s přehledem zvítězil.

 

 

Dnes čeká novoborské izraelský tým BEER SHEVA.

 

Evropský klubový pohár
Výsledky
Online přenos na chess24

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Nový Bor nezastavila ani Beer Sheva, po vítězství 4 : 2 ale bylo jasné, že teď už přijde jeden z největších favoritů , který má také čtyři výhry. Dnes tedy “ Mědnyj vsadnik “ .

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x