Šachanistická neděle

Karolína Pilsová (dříve Olšarová) se v neděli 19.9.2021 stala mistryní České republiky v šachu. O titul v mužské kategorii se zatím stále ještě bojuje.
Na obou mistrovstvích se hrály se (ne)šachy 🙂 .

 

Poslední kolo MČR žen bylo hodně divoké a některé partie by mohly směle kandidovat našim „šachanistickým skvostům“  :usmev: .

 

Olga Sikorová ani poslední partii nesehrála dobře. Kája Pilsová brzy po zahájení získala pěšce a pak už se nebylo o čem moc bavit. Karolína si vítězstvím pojistila první místo a mistrovský titul!

 

 

Natálie Kaňáková měla lepší i horší chvilky. Proti Kristýně Petrové si vybrala tu lepší chvilku  :usmev: . Porážka znamenala pro Kristýnu ztrátu naděje na medaili  :smutek: .

 

O přední příčky se hrálo v partii Němcová-Novosadová.
Nehrálo se dlouho, Kristýna Novosadová si touto partii řekla o místo na šachanistickém piedestalu  :usmev: . V „nešťastném“ třináctém tahu vložila místo normálního braní (13. … gxf6) mezitah 13. … Dxa2?? s hrozbou matu na a1. Bílá však měla také mezitah 14. Dxb4.
Kristýna nebyla první, kdo vymyslel takovou „ptákovinu“  :usmev: .

 

 

Eva Kulovaná prohrála s Natašou Richterovou. Partii jsem sledoval online a když jsem v 17.tahu počítal, jestli je lepší obětovat na g2 nebo h3, přišel šok: 17. … Df6.
Po dalším 18. … Sd7 a 19. … Sc6 jsem si vyrval zbytek chlupů na mé zjizvené palici a partii jsem už dále nesledoval. Kupodivu černá nakonec vyhrála  :usmev: .

 

 

Také partie Miturová-Laurincová asi vejde do dějin šachanismu  :usmev: . Bílá sehrála partii špatně, ale černá ještě hůř.
Pokochejme se společně tahy, které by těžko nacházel i  lecjaký šachanistický velekněz  :smich: .

 

 

Karel Neumann mě upozornil, že na MČR žen opět selhal online přenos u partie Miturová-Laurincová. Takže se žádná historie šachanismu přepisovat nebude  :usmev: .

Oběma hráčkám se tímto veřejně omlouvám za to, že jsem byl schopen věřit tomu, že by hrály takové nesmysly.
Samozřejmě se při nejbližší příležitosti omluvím i osobně.

Partii Miturová-Laurincová uvádím ještě jednou se správnými tahy.

 

 

 

Karolína Pilsová (Olšarová) se stala mistryní ČR.
Zaslouženě, hrála bez výraznějších výkyvů a bez hrubých chyb (většinou  :usmev: ).
Gratulace!!!  :potlesk:  
Příjemným překvapením je výkon Karin Němcové, která má na svém kontě sice tři nuly, ale na její šachy se dalo dívat. Výborný výkon i výsledek.
Třetí Magda Miturová má na svém kontě jednu porážku, ale při pohledu na poslední partii je jasné, že jich mohlo být i víc  :usmev: . Na druhou stranu, Magda mnoho dobrých (či vyhraných) pozic vypustila. Bronzovou medaili bere zaslouženě.

 


 

Pokud jste překvapeni množstvím hrubých chyb v posledním kole MČR žen, pak vězte, že i na MČR mužů úřadoval Šachan  :usmev: .
Přiznávám, že jsem partie druhého kola moc nesledoval, ale přece jen jsem alespoň něco stačil zaregistrovat.

 

Jan Krejčí s Vojtou Plátem sehráli korektní partii, která nijak extra nevybočila z rovnováhy a skončila spravedlivou remízou.

Jiří Štoček měl celkem snadnou práci s Tomášem Polákem. Černý sehrál zahájení hodně pochybně a bílý neměl moc práce s uplatněním své převahy.

 

 

Thai Dai Van Nguyen hledá ztracenou formu. V partii s Martinem Petrem se mu to nepodařilo. Van se sice snažil, ale Martin je „pes“, pes obranář  :usmev: . Remíza.

Vojta Zwardoń rozehrál partii s Richardem Mládkem špatně. Přesto nechybělo mnoho a partii málem vyhrál  :smich: .
Jeho tah 43.Vxa6 hodnotí šachové motory jako hrubou chybu, po níž je zcela jasně prohraný. Motory mají pravdu, ale Vojtovi se nedivím, že nechtěl trpět po korektnějším 43.Sc3. Bojoval by o holý život a je celkem pravděpodobné, že by svůj boj prohrál. Po 43.Vxa6 je na šachovnici „typická“ habaďůra, kde musí černý dávat pozor, kam „šlape“.
Divák si možná řekne, že to černý zpackal a divák má pravdu. Jenže něco jiného je dívat se na partii doma u PC a něco jiného je sedět u šachovnice v reálu, kde najednou vidíte „duchy“: hrozí Dxf6, hrozí Dd7…atd.  :usmev: .
Partii nakonec zachránil černý věčným šachem.

 

 

Štěpán Žilka porazil Vlastu Babulu. V Nimcovičově obraně sicilské hry nemá černý lehký život a každý svůj tah musí důkladně promyslet, protože jinak riskuje těžké ztráty. Černý sehrál zahájení dobře, ale bílý ještě lépe.
Po nenápadné chybě 31. … Vd8 se pozice černého bránit asi dá, ale je velmi těžké najít rozumný plán hry (pokud vůbec existuje).
V každém případě… Štěpán to zahrál jako stroj  :usmev: a asi ani Magnus by to nezahrál lépe.
Jediné, co se mu dá vytknout, je, že nenašel mat šestým tahem po 39. … Dc6+  :smich: .
Ještě, že tak.
Jinak by mu stoupla sláva do hlavy  :usmev: .

 

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky
Online na chess24
Komentovaný online přenos na Youtube chess.cz

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Miloš

pěkný a vtipný článek, jen doufám, že aktérky a aktéři ho nebudou vnímat příliš vážně, je dost krutý

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x