Dvě v jednom

Dvě kola MČR v jednom článku. MČR mužů ve Zlíně se láme do druhé poloviny a jednotliví účastníci odkrývají své karty 🙂  .

 

Kolo čtvrté

Poměrně poklidné kolo, v němž tři partie skončily celkem rychlými a bezproblémovými remízami.

Ze tří remízových partií se snad jen v partii Krejčí-Štoček mohlo dít více (ve smyslu někdo získá „výhodu“ 0.5  :usmev: ), ale ani to by zřejmě nic nezměnilo na konečné remíze. V partiích Nguyen-Plát a Babula-Mládek byly pozice rovnější než Maledivy, jejichž (jehož?) nejvyšší hora Mount Villingili měří rovných 5.1 metrů  :usmev: .
Ve zbývajících dvou partiích byly úspěšnější bílé figury.

V partii Zwardoń-Polák zahrál černý už ve 12.tahu zajímavé 12. … Sa8 . Zvláštní ztráta tempa, protože po výměnách na c6 černý stejně musel jednou dobrat na tomto poli i střelcem. Ale nic zvláštního to neznamenalo. Poměnily se figury a vypadalo to, že by i tato partie mohla skončit smírně.
Pravda, bílý byl trochu aktivnější, dokonce tak aktivní, že se mu povedlo donutit soupeře vyměnit dámy a přejít do lepší, ale nelehké, střelcové koncovky, kterou bílý sehrál bravurně. Nevyčítal bych ale nic ani černému. Domnívám se (a budu rád, pokud mi to potvrdí někdo se supersilným motorem nebo spíš „lepší hlavou“  :usmev: ), že ona střelcová koncovka se dá udržet jen stěží. Černý jistě mohl hrát v koncovce i lepší tahy, ale nějak se mi nepovedlo dokázat, že pozici udrží. Pokud bych měl hledat příčinu porážky černého, obrátil bych pozornost k tahu 25. … Sf8? . Po něm si bílý prakticky vynutí výměnu dam a koncovka se střelcem na f8 je pro černého špatná.
Vojta ukázal, že technika není jeho slabou stránkou  :palec-nahoru: .

 

 

Poslední partie čtvrtého kola Žilka-Petr je o jedné jediné chybě a strojové hře bílého.
Když ve francouzské zahrál na méně hraný, ale logický tah 15.Jxc3 černý 15. … e5, vypadalo to na první pohled na dobrou reakci  :usmev: .
Bílý „dovolil“ černému vybudovat silné pěšcové centrum, do hry se dostane „špatný“ francouzský střelec, bílá dáma se zatoulala na královském křídle a k rošádě má bílý daleko.
Ve skutečnosti je tah 15. … e5 asi rozhodující chyba. Centrum obsadí bílý figurami, černá dáma je více exponovaná než bílá, na e1 je bílý král v bezpečí a ani černý si rošádu neudělá, k tomu je černému hodně nepříjemný volný pěšec na h-sloupci.
Figury se nakonec černému podařilo vyvinout, ale bílý pěšec na h-sloupci se pomalu sunul kupředu až musel černý pod ph6 postavit věž, kterou mu bílý „navždy“ uzavřel tahem Sg7.

 


 

Páté kolo

 

 

V pátém kole skončila poměrně rychlou remízou partie Štoček-Nguyen.

 

 

Také partie Plát-Zwardoň netrvala dlouho. Černý chyboval už v devátém tahu a Vojta Plát svého jmenovce „zabil“.

 

 

Martin Petr sice hrál proti Vlastovi Babulovi koncovku s pěšcem více, ale to nehrálo žádnou roli.

 

 

Tomáš Polák „přijel“ na zápas „audinou“ (čtyři nuly  :usmev: ). Jeho soupeř, Štěpán Žilka, hrál doposud šachy na úrovni šachového motoru (s omezeným časem na propočet variant  :smich: ).
Dnes však Štěpán nehrál dobře a Tomáš mohl (spíše měl) naplno skórovat. Ale když máte nula ze čtyř, hlava myslí trochu jinak 🙂 .
Nepochybuji o tom, že pokud nebyl bílý vyhraný, pak měl jistě přinejmenším velkou výhodu, kterou vypustil tahem 43.Va8. Předpokládám, že neviděl taktickou výmluvu černého. Nakonec remíza.

 

 

Richard Mládek hrál s Janem Krejčím dlouhou dobu vyrovnanou partii. Chyboval až před časovou kontrolou v pozici, o níž tvrdí motor Stockfish 14, že je rovná  :usmev: , ale určitě se lépe hrála černému.

 

 

Tabulka MČR mužů po 5.kole:

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky
Online na chess24
Komentovaný online přenos na Youtube chess.cz


 

Kdykoli vidím kteréhokoli ministra naší vlády, zbystřím  :usmev: a při vzpomínce na „čtení mezi řádky“ před rokem 1989 mi slzy dojetí zalijí oči  :smich:  :smich:  :smich: .
Možná přeháním, ale při čtení včerejšího článku na idnes.cz mě napadlo, zda vůbec tuhle sezónu normálně dohrajeme  :smich: .

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x