Ještě není konec

Poslední kolo MČR mužů ve Zlíně se hraje v neděli 26.9.2021 od 11:00 dopoledne. Až teprve po něm budeme znát nového mistra ČR.

 

 

Jak je vidět z výsledků osmého kola, bylo to „kruté“ kolo, které ještě nerozhodlo o vítězi turnaje. Nejblíže k mistrovskému titulu má před devátým kolem Vojtěch Plát, ale na paty mu šlape Jan Krejčí a teoretickou šanci má i Štěpán Žilka.

 

Partie Krejčí-Zwardoń byla od 16.tahu (16. … Sg4) na jednu branku. Černý mohl hrát v jistých momentech lépe a doufat, že se bílý někde „sekne“, ale takové čekání „na smrt“ není nic pro Vojtu  :usmev: .

 

 

Štěpán Žilka porazil Vana Nguyena a v případě, že by zítra zvítězil a prohráli Plát i Krejčí (popř.remíza Pláta a prohra Krejčího), mohl by se ještě stát mistrem ČR  :usmev: (vím, to by bylo moc náhod, ale naděje umírá poslední). V partii rozhodla hrubá chyba černého v těžké dámské koncovce (54. … De3+).
I když…
Možná to nebyla ta rozhodující chyba, protože si nejsem jistý, zda by bílý vyhrál, kdyby černý zahrál 61. … Dg6+ a dále 62. … Dc6. Možná to vyhrané za bílého je, ale já (v omezeném čase) cestu k výhře nenašel ani s pomocí motoru (Stockfish 14).

 

 

Partie Babula-Štoček byla náročná na „výpočetní výkon“ obou hráčů  :usmev: . Bílý přechodně obětoval figuru a vznikla celkem složitá pozice, v níž se černý rozhodl figuru vrátit (32. … Sxg3??), ale zřejmě se někde přepočítal.

 

 

Není to tak dávno, co Richard Mládek Vojtu Pláta porazil. Teď nastal čas pro odvetu  :usmev: . Ze zahájení vyšel lépe bílý (Mládek), ale pak pak udělal tři (33. až 35.) špatné tahy po sobě (chybný–>špatný–>blundr).

 

 

V partii Petr-Polák se oba hráči po větší část partie přetahovali o zisk výhody. Před časovou kontrolou byla pozice sice rovná, ale stále ještě dost komplikovaná na to, aby někdo udělal chybu. Bílý měl odevzdat bezcenného pěšce, místo toho přišel o figuru.

 

 

Při pohledu na propozice a tabulku před posledním kolem je jasné, že i deváté kolo bude zajímavé.

Vojtěch Plát má půlbodový náskok a chce-li mít jisté první místo, musí v posledním kole vyhrát.
Zvítězit v turnaji může i při remíze, ale pak nemá stoprocentní jistotu vítězství, protože do hry vstupuje vedlejší hodnocení a tím je: SB systém, vzájemná partie, výsledek proti prvnímu, druhému atd. a posledním kritériem je los.

Kdyby v posledním kole Plát remízoval s Petrem a Krejčí by zvítězil s Polákem, měli by stejný počet bodů (6.5). Na řadu by přišla pomocná kritéria. Aktuálně má Vojtěch SB 21.5 a v případě remízy by připsal polovinu bodů svého soupeře, který by měl 3.5 bodů. SB Vojty Pláta by tak činil 21.5+ (3.5/2) = 23.25.
Vítězství Honzy Krejčího by znamenalo změnu jeho SB následovně: 20.75+2.5=23.25.
Sonnenborn-Bergerovo hodnocení by měli stejné, jejich vzájemná partie skončila remízou a rozhodovalo by, jak hráli s dalšími hráči podle pořadí.
V této chvíli to vypadá lépe pro Vojtu Pláta, protože porazil výše postaveného hráče Štočka, ale kdyby své partie v posledním kole vyhráli Štoček i Nguyen, prohodili by si místa v tabulce kvůli SB hodnocení ( SB Štočka by bylo 16.5, SB Nguyena  16.75) a vše by hrálo do karet Honzovi Krejčímu  :usmev: , který Nguyena porazil.

Až teď jsem zaregistroval, že ještě lepší šance na první místo než Honza Krejčí má Štěpán Žilka a to i v případě, že prohraje jen jeden z hráčů před ním a druhý remízuje nebo oba remízují, protože v případě Štěpánova vítězství by měl jeho SB hodnotu 24 !
Vlastně Štěpánovi by kromě vlastní výhry s Vojtou Zwardoněm stačila na první místo jakákoli ztráta Vojty Pláta.
Štěpánovi se omlouvám, že jsem jej na prozatímním třetím místě málem přehlédl  :usmev: .

Takže i poslední kolo může být zajímavé.
Nezapomínejme, že se hraje od 11:00 .

 

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky
Online na chess24
Komentovaný online přenos na Youtube chess.cz

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x