Známe mistra ČR

Mistrovství ČR mužů skončilo již před několika hodinami, ale přeci jen napsání komentáře (nebo článku?) chvíli trvá 🙂 .

 

 

Jako první dnes skončila partie Štoček-Mládek. Černý v zahájení zahrál odvážné 8. … e5 a obnažil svou slabinu na f7. Jistě, na první pohled to nebylo jasně viditelné, ale Jirka Štoček to okamžitě „vyhmátl“. Motor Stockfish 14 sice až do tahu 18. … Va7 ukazuje, že pozice je naprosto rovná, ale přiznejme si, že kromě mě (a jiných šachanistů) by asi postavení černého nikoho jiného příliš nelákalo  :usmev: .
Po 18. … Va7 je černý zřejmě v těžkých problémech, ale i bílý musí hrát přesně a hlavně dobře. To se ale nestalo a bílý může děkovat prozřetelnosti (nebo někomu či něčemu jinému), že černý nalezl cestu k vlastní porážce (26. … Vd7??).

 

 

V partii Nguyen-Babula podle motoru údajně vedla v jedné chvíli ( 33.g4!?) krkolomná cesta k zisku výhody, ale osobně neznám nikoho, kdo by to celé bezchybně spočítal  :usmev: , remíza.

 

 

Štěpán Žilka mohl v případě jakékoli bodové ztráty Vojty Pláta a svého vítězství s Vojtou Zwardoněm pomýšlet na vítězství v turnaji. Jenže zahájení sehrál dost vlažně a byl to spíš bílý (Zwardoń), kdo mohl zkoušet hrát na výhru. Neměl k tomu daleko, protože po 30. … Kf7?? byl v pozici zvedák, který by bílého nastartoval ke hře na výhru. Po nenápadném (ani já jsem to neviděl  :smich: ) 31. Jd5 s hrozbou f3 by totiž měl černý těžký problém se svou věží.
Opravdu zajímavá pozice.
Nehrálo se tak a nakonec partie skončila remízou.

 

 

Vojta Plát hrál bílými s Martinem Petrem a šlo mu o hodně. Remíza mu na vítězství v turnaji nemusela stačit. Zahájení se mu však moc nevyvedlo a černý hrozil zavalit bílého černou pěšcovou lavinou v centru. Naštěstí pro bílého byl černý až příliš aktivní, spustil lavinu předčasně a hra se srovnala.
Ve věžové koncovce, do které hra přešla, hráli nepřesně oba hráči a remíza je nakonec spravedlivá.

 

 

Poslední partií posledního kola byla hra Polák-Krejčí. Černý měl před posledním kolem ještě solidní šance minimálně na hodně dobré umístění v turnaji a při troše štěstí i na vítězství v turnaji.
Tomáš Polák sice „zaspal“ na startu mistrovství a začínal se čtyřmi nulami, ale pak ukázal, že šachy umí. Dokázal to i v partii s Honzou Krejčím. Rovná hra a remíza.

 

 

Konečná tabulka turnaje a uvádím i cenový fond turnaje pro „chamtivce“, co závidí opravdu nelehce vydřené ceny (v případě rovnosti bodů se podle propozic turnaje ceny dělily rovným dílem)  :smich: .

Cenový fond:

1. cena – 55.000 Kč,
2. cena – 45.000 Kč,
3. cena – 35.000 Kč,
4. cena – 27.500 Kč,
5. cena – 22.500 Kč,
6. cena – 20.000 Kč
7. cena – 17.500 Kč,
8. cena – 15.000 Kč,
9. cena – 12.500 Kč,
10. cena – 10.000 Kč.

 

 

Mistrovství České republiky mužů (17.9.-26.9.2021, Zlín)

Výsledky

 

Vojtěch Plát se stal Mistrem České republiky pro rok 2021.
Velmi dobře ale hráli i hráči na druhém, resp.třetím, místě, Štěpán Žilka a Jan Krejčí, a při trochu jiné konstelaci mohlo být pořadí i jiné.
Nezklamali ani ostatní, i když se jim tolik nedařilo. Hrály se bojovné šachy, na které se dalo dívat a viděli jsme dost zajímavých partií.

Vítězi turnaje blahopřejeme a dovolím si podotknout, že Vojta Plát se stal mistrem ČR už v roce 2016 na otevřeném mistrovství ČR v Ostravě.
Z té doby pochází starý obrázek.

 

Naštěstí se Vojta moc nemění a v roce 2021 jsem mohl karikaturu jen „mírně“ pozměnit  :smich: .

 

Pokud najdete nějaké rozdíly mezi kresbou z roku 2016 a dnešní, pak je to tím, že i já se vyvíjím  :mrknuti: .

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Gratulace Vojtovi k titulu mistra republiky ! Věřím, že přidá i dalši.

Zdenek Cekal

Luboši, myslím, že jsem nalezl racionální vysvětlení rozdílu mezi kresbou z roku 2016 a 2021. V České republice během posledních pěti let dramaticky stoupala životní úroveň, díky vládě hnutí ANO.  :smich:  Vojta Plát je toho živoucím důkazem. Blahobyt = nulové starosti a bezuzdné přežírání.

Jan Jílek

No, Luboši, popravdě řečeno, trochu se obávám dne, kdy si vezmeš na paškál mě. Mohl by totiž nastat technický problém, jak mou karikaturu na stránky vůbec vměstnat  :smich:

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x