Před výkopem

Pokračuje polská extraliga s českou účastí, v USA začaly šampionáty jednotlivců a o víkendu startují 1.ligy a nižší soutěže.

 

V polské PGNiG Termika Exkstralize je odehráno šest kol a liga vrcholí. Dva největší favorité (Katowice a Pęgów) už také ztratili body a v pátek 9.10.2021 je čeká vzájemný souboj. Ani jeden z týmů však nemá nic jasné, protože v těsném závěsu za nimi s jednobodovou ztrátou jsou družstva Wroclawi a Bydgoszcze, nemluvě o sedmibodových účastnících, kteří také budou chtít získat alespoň nějakou medaili.

Bodově si z českých hráčů nejlépe vede Štěpán Žilka, který zatím uhrál 4.5 ze šesti partií (tři výhry a tři remízy). Zdatně mu v týmu POMOT WIEŻA Pęgów sekundují i další dva čeští hráči, kteří rovněž neokusili hořkost porážky. Vojtěch Plát má čtyři body (dvě vítězství, čtyři remízy), Peter Michalík má s jednou výhrou o půlbodu méně. Výborně však v tomto týmu hrají i ostatní hráči a není divu, že POMOT WIEŻA Pęgów opět bojuje o zlato.
Téměř závěrečný diagram je z partie Pultinevicius-Michalík. Jistě nemusím psát, jakým tahem si bílý proti Peťovi vynutil remízu  :usmev: .

Největším konkurentem Pęgówa je tým WASKO HETMAN GKS Katowice, za který nastupuje David Navara. David, který má na svém kontě pět remíz a jedno vítězství, je psaný až na druhé šachovnici za Dudou, ale ten doposud nenastoupil. V družstvu se moc nedaří Grzegorzi Gajewskému a v šestém kole jej nahradil Kamil Mitoń. Ani to však Katovicím v zápase proti Raciborzi nepomohlo, protože na povinné ženské šachovnici dostala druhou „pecku“ Monika Soćko a zápas skončil remízou. Tahounem týmu je její manžel Bartosz Soćko, který má suverénně nejlepší výsledek v celé lize (pět výher, jedna remíza!).

Betonový Thai Dai Van Nguyen je oporou domácího týmu K.Sz. Miedź Legnica.
(Legnica, česky Lehnice, byla od roku 1329 až do roku 1742 součástí zemí Koruny české, pak město patřilo Prusku a následně Německu. Až teprve od roku 1945, kdy se hranice Polska posunuly směrem na západ, je součástí Polska.)
Van neprohrává a to se na první šachovnici ve velmi silné konkurenci cení. Podobně jako David Navara má na svém kontě pět remíz a jednu výhru. Ale týmu se moc nedaří a bojuje spíše o záchranu.
Podpořit je přijel další český hráč stále úřadující akademický mistr světa  :usmev:   Tadeáš Kriebel. V pátém kole zvítězil, v šestém nestačil na GM Dziubu a když ostatní hráči z týmu remízovali, byla to právě jeho partie, která stanovila konečný výsledek na 2.5-3.5 pro soupeře z Bydgoszcze.

Vojtěch Zwardoń hraje za KSz Dwie Wieże POSTDATA Kraków. Ač je tým tři kola před koncem na sedmém místě, stále bojuje o záchranu. Kraków před soutěží určitě nepatřil k favoritům a čekalo se, že bude spíše ve spodní části tabulky. Klíčovým pro ně bude páteční souboj s doposud suverénně posledním týmem LKSz GCKiP Czarna.
Vojta zatím stoprocentně bodoval bílými figurami (tři výhry)) a stoprocentně nebodoval černými  :usmev: (tři prohry).  Pokud Kraków nezmění sestavu, měl by mít v pátečním zápase bílé figury, tedy bod  :usmev: .

Web turnaje
Výsledky
Online na chess24

 


 

V americkém Saint Louis začaly šampionáty mužů a žen USA. Dva uzavřené turnaje o dvanácti účastnících s cenovým fondem u mužů 194 000 dolarů, u žen 100 000 dolarů.

Favoritem v mužské části je bezesporu Fabiano Caruana, ale Wesley So, Sam Shankland a mladí GM Ray Robson nebo John Burke mu budou jistě znepříjemňovat život. Po dvou odehraných kolech to jsou právě poslední dva jmenovaní, kteří se společně se Soem usadili na čele tabulky.
Ve dvou kolech byly jen tři partie z dvaadvaceti rezultativní. Osmnáct partií skončilo remízou. Nic zvláštního na podobných turnajích, mohlo by teď někoho napadnout. Jenže v turnaji platí pravidlo „No Draws“ („Žádné remízy“), viz bod číslo 2 propozic turnaje.
Doslova se tam píše: „V průběhu celé akce, včetně zápasů play-off, platí pravidlo „bez remízy“. Hráči se nemohou vzájemně dohodnout na remíze. V případě požadavku na remízu podle článku 9.2 Šachových pravidel FIDE (trojnásobné opakování) nebo podle článku 9.3 Pravidel (pravidlo 50 tahů) musí hráči požádat rozhodčího turnaje o ověření oprávněnosti tohoto požadavku.

Osmnáct remíz z dvaadvaceti partií, hmmm, to nevypadá na to, že by tak „drsné“ pravidlo nějak extra skvěle fungovalo  :usmev: .

V ženském turnaji je v čele WGM Kateřina Němcová, hráčka českého původu a snad ještě stále, i když hrající pod americkou vlajkou, i Češka  :usmev: .


 

Soutěže družstev jsou na spadnutí, doslova před výkopem  :usmev:

 

 

Zahajujeme již tento víkend!
Za normálních okolností bych napsal, že soutěže zahajují v neděli, ale družstva v 1.lize Východ si odhlasovala, že budou hrát stejným systémem jako Extraliga (přesný název: šachy.cz Extraliga družstev  :usmev: ), tedy dvojkolově.
Už v sobotu, 8.10.2021, kdy se v 1.lize Východ utkají dvojice :

A64 PROCLIENT Grygov-TŽ Třinec
Moravská Slavia Brno „B“-Slavoj Český Těšín
Šachy Hošťálková-ŠK GORDIC
ŠK Staré Město-SK Slavia Orlová
ŠK Vsetín-TJ CHS Chotěboř
TJ Vlčnov-ŠK Slavoj Poruba „B“,

uvidíme, jak se projeví „zdravý rozum“, o němž psal před časem předseda ŠSČR  :usmev: . Osobně si myslím, že doplňující opatření vlády(?), v němž je přehozena zodpovědnost za kontrolu O-N-T na pořadatele, tedy domácí kluby, příliš prostoru pro „zdravý rozum“ neposkytuje. Z původního zařazení mezi „hospody“ byli sportovci přeřazeni do kategorie „kadeřnictví“  :usmev: , což je jedna z mnoha věcí, které také nechápu.
Proč jsou jedni zodpovědní za kontrolu různých certifikátu a u jiných je zodpovědný účastník?
Absolutní nesmysl.

V neděli se ve druhém kole utkají:

ŠK GORDIC-ŠK Vsetín
SK Slavia Orlová-TJ Vlčnov
ŠK Slavoj Poruba „B“-ŠK Staré Město
Slavoj Český Těšín-A64 PROCLIENT Grygov
TJ CHS Chotěboř-Šachy Hošťálková
TŽ Třinec-Moravská Slavia Brno „B“

Při pohledu na soupisky družstev 1.ligy Východ je jasné, že mnoha týmům budou chybět hráči, kteří momentálně hrají jinde. Dají se tak čekat zajímavé boje, v nichž si netroufám tipovat favority.

V neděli zahajuje i 1.liga Západ, která se hraje normálně jednokolově.

2222 ŠK Polabiny B-TJ Kobylisy
BETSYS Říčany 1925-TJ Pankrác
ŠK Dopravní podnik Praha B – EA Hotels-ŠK Města Lysá nad Labem
ŠK Sokol Vyšehrad-TJ Spartak Vlašim
TJ Neratovice-QCC České Budějovice
Unichess Soušek-SK OAZA Praha

I v této soutěži hraje spousta špičkových hráčů a tipovat předem vítěze je zhola nemožné  :usmev: .

Loni se v některých soutěžích stihlo odehrát jedno kolo. Letos to sice zatím vypadá pro šachy příznivě, ale možná je to dáno tím, že se ještě nekonaly volby. Jistě si mnozí pamatují, že před loňskými volbami také nic nenasvědčovalo tomu, že by se nehrálo, ale pak se situace prudce změnila.
Doufejme, že nás letos nečeká podobný scénář a že se všechny soutěže normálně dohrají.

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x