Před víkendem

Po USA skončily i šampionáty v Rusku.
Ve Španělsku se koná mistrovství světa IPCA (International Physically Disabled Chess Association) s českou účastí.

 

V ruské Ufě skončily šampionáty, tedy otevřené Superfinále a Superfinále žen.
Před posledním jedenáctým kolem byl v otevřené sekci v čele Nikita Viťugov s 6.5 body. Ani poslední kolo silně obsazeného turnaje na konečném pořadí mnoho nezměnilo. Jediný, kdo se výrazněji posunul v tabulce nahoru, byl Pavel Ponkratov, který porazil černými figurami v úmorné 83 tahové bitvě Vladimira Fedosejeva. Ostatní partie jedenáctého kola skončily remízami.

Vítězem „silně remízového“ turnaje se stal se sedmi body Nikita Viťugov před Maximem Matlakovem (6.5 bodů). Oba hráči prošli turnajem bez porážky. Bez jediné prohry, ale také bez jediné výhry, skončil na šestém místě Andrej Jesipenko.

Jediná žena v této sekci, Aleksandra Gorjačkina skončila se 4.5 body na desátém místě.

 

 

Také mezi ženami se tvrdě bojovalo do posledního kola. Při neúčasti Gorjačkinové neměl turnaj jasnou favoritku.
Valentina Gunina byla před posledním kolem v čele s půlbodovým náskokem a hrála bílými s jednou ze svých pronásledovatelek Polinou Šuvalovou. Partie skončila remízou opakováním tahů.

Tato situace nahrávala Jevgeniji Ovod, který byla po desátém kole na druhém místě a v posledním kole „vyfasovala“ hráčku z opačného konce tabulky Alinu Bivol, která už neměla co ztratit, tak si proti favoritce „střihla“ královský gambit  :usmev: .

 

 

Vzhledem k tomu, že všech šest partií posledního kola skončilo remízami, na konečném pořadí se prakticky nic nezměnilo. Zvítězila Valentina Gunina, druhá byla Jevgenija Ovod a třetí Polina Šuvalova.
Pro Valentinu to znamená už čtvrté vítězství v Superfinále (2011. 2013, 2014 a 2021).

 

 

Konečné tabulky na chess-results.

 


 

Ve španělském přístavním městě Torrevieja se koná už dvacáté mistrovství světa jednotlivců organizace IPCA, která sdružuje tělesně postižené šachisty.
Na turnaj se sjelo pouhých 21 hráčů z devíti zemí  :smutek: . České barvy hájí Vít Václav Valenta, který byl na začátku turnaje nasazen jako hráč číslo sedm.

Našemu hráči se na turnaji příliš nedaří.
V prvních dvou kolech prohrál s ratingově výrazně slabšími hráči. Ve třetím kole dostal jako lichý hráč bod s „bájem“  :usmev:   („bye“) a až ve čtvrtém kole zvítězil s Bortnikem. Bohužel v pátém kole přišla další porážka.

Po pěti kolech je Vítek na 15.místě a odepisuje cca 50 ratingových bodů.

Oficiální stránka organizátora

Výsledky, partie ke stažení a fotogalerie na chess-results

 


 

Možná je to tím, jak stárnu, ale začínám mít pocit, že se lidská společnost vrací kamsi do středověku. Čím dál častěji platí presumpce viny. Stačí jakékoli hloupé obvinění nebo nařčení a je na obviněném, aby dokázal, co se mnohdy dokázat ani nedá.
Z tohoto úhlu pohledu se dá pochopit i často iracionální chování našich předků  :usmev: .

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x