Ve stopách krále

Ve slovinské Čateži pokračovalo ME družstev třetími koly. Muži ČR nastoupili proti týmu Černé Hory, ženy hrály s Belgií.

 

Na první desce za český tým nastoupil nepřekvapivě David Navara.
Hrála se Anglická a David si zvolil proti soupeřovu „domečku“ pro černého dost nepříjemný systém s okamžitým nástupem na královském křídle. Nikola Djukić zahájení vůbec nezvládl (10. … b6??) a vypadalo na rychlý konec.
Ale David se „zasekl“.
Získal sice figuru, převahu uplatňoval nedůrazně (26.a4?!, 28.Jxe5?!) a Djukić, který byl ještě před chvílí zralý „na ručník“, začal zvedat hlavu. S ubývajícím časem zřejmě stoupala i nervozita, protože nepřesností přibývalo.
Když zahrál bílý 33.Dd8, na první pohled to vypadalo, že černý nemůže vyklouznout z matové sítě.
Mohl.
Stačilo chladnokrevně postoupit pěšcem na c2 a ukázalo by se, že by tím získal protihru, která by mu stačila k udržení rovnováhy. Naštěstí i černý byl v časovce a raději zahrál „na bezpečnost“ (35. … Dxd7??), zlikvidoval bílého pěšce …a prohrál  :usmev: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl černé figury proti Lukovi Draškovićovi.
Bílý obětoval kvalitu (22.Jxd5?!), ale moc za ní neměl. Snad doufal v nějaké aktivity proti rozbitému krytu černého krále, ale v pozici nebylo nic, co by mohlo být černému nebezpečné.
S kvalitou víc měl Van jediný úkol: uplatnit převahu v nelehké koncovce. Bílý však hrál celkem vynalézavě a s Vanovou malou pomocí se mu podařilo partii udržet.

 

 

Honza Krejčí chyboval proti Dragišovi Blagojevićovi při přechodu ze zahájení do střední hry (18.Jf1?!) . Když vytáhl soupeřova střelce na diagonálu a8-h1 (20.dxc6) nebylo na první pohled patrné, jak nebezpečný bílému bude tento střelec. Stockfish sice tvrdí, že místo 23.Jf7+?? bylo lepší 23.h4, ale ani po tomto tahu se mi pozice bílého moc nezdá.
Honza ukončil partii „klasicky samomatem“  :usmev: . V českém týmu zřejmě platí známé rčení Jana Lucemburského: „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“
Klidně bych se vsadil, že český tým má na svém kontě prozatím nejvíce matů  :smich: .

 

 

 

 

Nikola Potpara získal po tahu Štěpána Žilky 18. … h6?! malou výhodu.
Štěpán zřejmě spoléhal na dvojici střelců, ale v průběhu partie to byly právě tahy těchto figur, které mu mohly partii prohrát  :usmev: . Zvlášť jeho plán útoku na pěšce g4 (Sc4-f1-h3) mohl dopadnout špatně, kdyby hrál bílý razantněji (33.Ke2??, 33.d6!). Ovšem bílý mu na slovo uvěřil a pokorně si došel pro porážku.

 

 

Český tým tak zvítězil nad Černou Horou 2.5-1.5  :to-zvladneme: .

 

 


 

Ženy byly jednoznačnými favoritkami v zápase proti Belgii. Bohužel, svou roli nezvládly.
Odpočívala Karolína Pilsová a na první šachovnici se posunula Kristýna Petrová. S Hanne Goossens bojovala černými figurami sice dlouho, ale nakonec partie skončila zaslouženou remízou.

 

 

Na druhé šachovnici měla Magda Miturová soupeřku, jejíž rating byl téměř o dvě stovky nižší. Průběh partie tomu odpovídal. Wiebke Barbier chybovala už v zahájení a následovala rychlá exekuce.

 

 

Už při MČR žen jsem si všiml, že Nataša Richterová až příliš často leze do časovek. Připisoval jsem to nerozehranosti, ale zjevně jsem se mýlil.
S Dariou Vanduyfhuys získala Nataša výbornou pozici, ale ztratila dost času. Jezdec s dámou jsou silnou kombinací figur proti soupeřovu králi a s nedostatkem času bylo za černou asi správné snažit se spíš o zjednodušení pozice, než o aktivní hru.
Další český král, který neutekl z boje  :usmev: .

 

 

Karin Němcová bojovala „s drakem“ a po partii může být ráda, že zůstala celá  :usmev: . Podařilo se jí úspěšně uvěznit svou dámu v nepřátelském táboře a nechala svého monarchu napospas černým figurám. Naštěstí Sarah Dierckens zřejmě neměla „vítězné“ ambice a zvolila raději remízu věčným šachem.

 

 

Favorizovaný tým ČR tak jen remizoval s Belgií 2-2. Buďme rádi, mohlo to být i horší.

 

V dnešním čtvrtém kole nastoupí muži proti Srbsku, ženy hrají proti Litvě (a nebudou to mít jednoduché).

 


 

Odkazy:

Web organizátorů

Partie online na chessbomb.com (mužiženy)

Live na chess24.com (mužiženy)

Livestreamy na Youtube pořadatelů: ZDE

Výsledkový servis turnajů na chess-results.

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x