Čtvrté kolo ME družstev

Ve čtvrtém kole čekala naše týmy družstva Srbska (muži) a Litvy (ženy). Oba naše týmy „vytvořily“ shodný výsledek 🙂 . Muži prohráli se Srbskem 1.5-2.5, stejným výsledkem v neprospěch našich žen skončil jejich souboj s Litvou.

 

Dvě porážky v jednom dni nejsou nic příjemného, ale už v reportáži o třetím kole jsem upozorňoval, že to naše děvčata nemusí mít lehké. Při pohledu na soupisky týmů Srbska a našich mužů je jasné, že ani v tomto zápasu jsme nebyli favoritem.

Stačí se podívat na ratingový průměr Srbů a našich. Srbové 2611,25, ČR 2612.75. To jsou však jen průměry, které může (ale nemusí) ovlivnit třeba jen jeden „vyčnívající“ (nebo „zaostávající“) hráč. I kdyby měl náš tým ratingový průměr třeba o 200 ELO bodů vyšší, nemuselo by to nic znamenat.
Nevěříte?  :usmev:
Stačí se podívat na některé výsledky KP MKŠS. Kuriozitou, demonstrující nesmyslnost srovnávání ratingů, je zápas mezi týmy Šenova a Ostravy-Jih.
Za hosty nastoupili hned tři titulovaní hráči (1 GM a 2 IM), na dalších deskách pak nebyly nijak výrazné ratingové rozdíly a přece… Domácí nakonec vyhráli 4.5-3.5  :smich: .

 

 

Našim se zápas se Srbskem nepovedl, prohráli, ale to ještě nic neznamená.

Na první šachovnici měl černé figury David Navara. Jeho soupeřem byl Aleksandar Indjić. Hrála se Ragozinova varianta dámského gambitu a David už od zahájení získával stále větší a větší převahu, kterou téměř bezchybně uplatnil v koncovce. Vynikající Davidův výkon.

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury s Velimirem Ivićem, Mladého Srba snad není třeba představovat. Stačí se podívat, jak hrál na Světovém poháru a koho tam vyřadil  :usmev: . Partie skončila poměrně brzy. Už ve 26.tahu se soupeři shodli na remíze v pozici, kdy to Van (nebo oba?) ještě mohl zkoušet.
Možná mohl, ale proč by měl riskovat?
Zápas jsem neviděl online, ale pokud mě neklame zrak a časové údaje u partií jsou pravdivé, pak dal Van partii za remízu ve chvíli, kdy stal David Navara na výhru, Honza Krejčí (snad) ještě nestál o moc hůře a Štěpán Žilka stál znatelně lépe (ale možná se pletu, nebo nemusím mít správné časové údaje).

 

 

Partie Ivana Ivaniševiće s Honzou Krejčím měla celkem normální průběh až do 25.tahu. Pak přišla prohrávající chyba černého (25. … Jd7) a bílý už svou šanci nepustil. Tah 25. … Jd7 vypadá jako logický ústup, ale správné (a možná i jediné) bylo zahrát tah 25. … c4!, po němž by sice černý přišel o figuru, ale bílý by neměl jak vyřešit problémy se svým králem, který „zastydnul“ v centru.

 

 

„Tragédem“ zápasu se stal Štěpán Žilka, který v partii s Robertem Markusem sice nesehrál dobře zahájení, ale díky soupeřově chybě v propočtu se dostal do pozice, v níž měl relativně velkou výhodu. Pak však soupeři jeho pochybení „gentlemansky“ oplatil, když si blicnul 28.Df5. Do Štěpánovy hlavy nevidím, ale myslím, že přehlédl jednoduchou soupeřovu odpověď 28. … Dc8, po níž musel vyměnit dámy a zůstal bez několika pěšců.
Tahle Štěpánova chyba mi silně připomíná jednoho z mých klubových kolegů, který v nedávné době v soutěžích družstev stál v partii velmi dobře a možná i na výhru.
„Jdu ho dokvasit,“ potáhl si venku z cigarety.
„Za chvíli jsem zpátky.“
Opravdu byl zpět během necelých dvou minut. „Kvasil“ soupeře tím, že mu sebral figuru a stále ještě „nezkvašený“ soupeř mu dal jednotahový mat  :smich: .

 

 

 


 

Zápas žen s Litvou byl zápasem, v němž rozhodovalo umění hrát koncovky  :usmev: . Lépe to zvládly Litevky.

Na první šachovnici hrála Karolína Pilsová proti Salomeji Zaksaite variantu Anglické hry, která prakticky končí v (mírně lepší pro bílého koncovce) věží a jezdců.
Obě hráčky se dopustily několika nepřesností (nejsou to stroje  :usmev: ), ale nakonec byla šťastnější litevská hráčka. Nevyčítal bych Karolíně prohru v nelehké koncovce, problém bych viděl spíš v zahájení-buď se hrála varianta, kterou bílá zrovna moc nechtěla, nebo příprava varianty končila příliš brzy konstatováním: „tohle je lepší koncovka pro bílého“.  Také je však možné, že moje spekulace jsou jen „spekulace“ a příčina porážky bude úplně jiná  :usmev: .

 

 

Kamile Baginskaite získala ze zahájení v partii s Kristýnou Petrovou výhodu. Černá si „vyrobila“ příliš mnoho pěšcových slabin, ale bílá se ve 25.tahu unáhlila, když vzala okamžitě 25.Sxe7? . Na maličkou chvilku sice získala materiální převahu, kterou však nemohla udržet.

 

 

Ani Magda Miturová s Gabijou Simkunaite nesehrála zahájení nejlépe. Naštěstí šlo jen o drobné prohřešky, které nijak výrazně nevychýlily rovnováhu sil.

 

 

Karin Němcová sehrála koncovku s Mariji Sibajevou špatně. Pokud nelžou časové údaje u partie, tak ve 35.tahu o dobrání na poli e3 věží ani moc nepřemýšlela (pokud jsou časové údaje nesprávné, pak se omlouvám za tyhle „smyšlenky“ ).
Prostě tam plácla 35. … dxe3 a remízová koncovka.
Přitom 99% zubařů by doporučilo nejen Colgate, ale i braní na e3 věží, protože si po 35. … Vxe3 udrží černá všechny své trumfy, tedy pěšce „d“ i „e“, a ještě popadají bílí pěšci.

 

 

 

V pátém kole čeká naše ženy tým Severní Makedonie a tentokrát už by měly české dívky vyhrát. Nejen ratingová převaha, ale i herní zkušenosti by měly hrát pro nás.
Muže čeká tvrdý oříšek, tým Izraele. Dá se čekat vyrovnaný zápas, takže doufejme, že po včerejším smolném kole se Caissa zase jednou přikloní na naši stranu  :usmev: .

 


 

Odkazy:

Web organizátorů

Partie online na chessbomb.com (mužiženy)

Live na chess24.com (mužiženy)

Livestreamy na Youtube pořadatelů: ZDE

Výsledkový servis turnajů na chess-results.

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x