Dočkali jsme se

Ve včerejší partii zápasu Carlsen-Nepomňašči bylo provedeno 136 tahů. Padl tak 43 let starý rekord z pámátného zápasu Karpov-Korčnoj hraného v roce 1978 ve filipínském Baguiu. jejich partie měla „jen“ 124 tahů.

 

Včerejší partie začala zmatečně, když ruský politik Sobjanin provedl „slavnostní výkop“ za bílými hrajícího Carlsena tahem 1.e4 a zmáčknutím hodin. Jenže Carlsen chtěl hrát 1.d4, takže se vše vrátilo do základního postavení, přenastavily se hodiny a mohlo se začít.

Carlsen tedy zahájil 1.d4 a vybral si vedlejší variantu, v níž koketoval s přechodem do „Katalánu“. Nepo se však nenechal překvapit a v 11.tahu efektně vyřešil problém s vývinem svého Sc8 (11. … b5!). O šest tahů později vzal na poli f6 pěšcem (17. … gxf6!?) místo dámou a bylo jasné, že o remíze nemůže být ani řeč.
Ve 25.tahu zahrál Nepo 25. … Vac8 a bílý odevzdal dámu za dvě věže. Nepo do této disbalance jít nemusel, ale bylo to v dané pozici asi nejlepší řešení. Vznikla těžká koncovka, kde ani pro takové hráče jako Carlsen a Nepomňašči nebylo vše předem jasné.

V časové tísni se oba hráči dopustili několika chyb. Partie byla v této chvíli jako na houpačce. Po časové tísni se vyjasnilo. Zdálo se, že remíza je nevyhnutelná, ale to by ji oba hráči museli chtít  :usmev: .
Bílý měl aktivnější figury a lepší pozici, ale černý nebezpečného pěšce na a3.
Nepo se však v 52.tahu rozhodl tohoto pěšce vyměnit za bílého pěšce na h4. Nebyla to dobrá volba, protože Carlsen dostal pozici, ve které mohl projevit svou „urpuťáckou“ bojovnost. Mírná výhoda bílého a hra bez rizika prohry. Černého čekala těžká obrana.
Nepo ale ukázal, že je na zápas opravdu dobře připraven, bojoval, nacházel dobré obranné možnosti a Carlsen jen těžko hledal cestu, jak dosáhnout v partii nějakého progresu.

Po druhé časové kontrole dostali hráči navíc posledních 15 minut a za každý tah bonus 30 sekund.
I v této fázi partie byl Nepo na výši. Kritický okamžik přišel ve 113.tahu. Tah 113 … h4 sice není chybou, ale černý pak musí hrát opravdu naprosto přesně. Nepomňaščimu se dlouho dařilo nacházet prakticky jediné tahy k udržení partie, ale ve 130.tahu pochybil.
Carlsen pomocí malých taktických obratů (vidlička) konečně mohl postupovat pěšci k poli proměny. Po 136.Jg7 se Nepo vzdal, protože už neměl nic víc, než několik šachů „z pomsty“.

 

 

Carlsen jde do vedení a Nepo se bude muset otřepat a více se snažit. Na záběru z tiskovky je patrné rozpoložení obou hráčů po partii.

 

Naši komentátoři Štěpán Žilka a Vlasta Babula si včera „mákli“  :usmev: , dnes nás čeká dvojice Žilka-Bureš. Štěpán může jen doufat, že partie nebude mít dlouhého trvání, protože komentování v reálném čase se moc neliší od hraní partie a je to hodně náročné.


 

Odkazy:

Oficiální web mistrovství světa
Youtube kanál šachy.cz s online přenosy
Program ctsport.cz s online přenosem od 13:30
Partie online na chess24.com

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Dnes tedy opět Antimarshall. Je velká škoda, že aspoň jednou nevidíme 8.c3 , abychom se dozvěděli, zda Magnus opravdu má v úmyslu hrát d5 nebo jenom “ straší “ .

chess

jinak ještě k tomu aaaach ve 33. Vd1. V té časovce a s obětí koně to byla spíše počítačová varianta než velmistrovská chyba

chess

jasně, chápu, … někdy je dobré něco přehlédnout 🙂 Průběh partie není tvořen jen tím, co soupeři vidí, ale také tím, co nevidí
Magnus a Nepo nevidí něco málo v časovce, my (NE-stroje) nevidíme mnohé třebaže s korespondenčním lístkem v ruce 🙂
 
 
 

Remcik z Banika

Všechno je trochu jinak, za včerejším vítězstvím Magnuse stojí vítězná oranžová propisovací tužka zmíněná v článku změny   :usmev: 

Vladimír Kusyn

Rád se něco naučím !

chess

rozdíl mezi komentátorem a komentátorem Šipov ve shodě s komentářem zde (nevím, kdo je autorem) uvádí za kritickou chybu 52. tah… De4. Šipov tvrdí, že kdyby černý zůstal stát např. Dh7 – Dh6, pak bílý nemůže nikdy vzít na a3 (uváděl k tomu variantu) a nemá žádný progres.
 
EDIT: komentář redakčně zkrácen.

chess

pak klobouk, komentář i článek má úroveň, začínám si vážit i toho, že lze napsat text česky a bez chyb

MaSo

Pokud nekoho zajima co na Magnusovy partie rika StockFish na masine s 200 CPU, necht mrkne sem:
 
http://analysis.sesse.net/

David Navara

Zajímavý odkaz! Dole na té stránce mne zaujala následující věta: Ding sound by Aiwha (CC-BY-3.0). Co s tím má společného Ding Liren?

MaSo

Ze by Ding k tomuhle propujcil svuj domaci mainframek? 🙂 Asi proto tedka po svete nikde nejsou chipy. Zrejme ma takovy stroj v Cine doma kazdy sachista…:-)

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x