Klid před bouří?

Těžko říct. Sedmá partie zápasu o titul mistra světa skončila remízou. Celkem poklidnou remízou. Opět se hrála Španělská obrana, opět antiMarshall.

 

Nejen čeští fanoušci si kladou otázku:
Co se stane, až jednou Nepo půjde do „Marshalla“?
Zatím se mu Nepo vyhýbá, jednou tahem 8.h3, dvakrát tahem 8.a4. Vždy stojí v partii „jako bílý“, tedy s mírnou převahou. Ani jednou se mu nepodařilo mikroskopickou výhodu vystupňovat. Dá se čekat, že Nepo bílými změní repertoár? Nebo už jednou dopustí Marshallův gambit?
Kdo ví…

 

 

Nepomňašči dnes zkusil jiné pokračování v 11. tahu (11.d3) s dalším 12.Jc3. Myšlenka naskočit jezdcem na pole d5 určitě není špatná, ale nevypadá to, že by to nějakým způsobem mohlo ohrozit výstavbu černého.
Ve čtrnáctém tahu zvolil Nepo tah 14.Jxf6, po němž se pozice začala až nebezpečně zjednodušovat. Tedy…nebezpečně….
Možná to bylo plánovité. Po včerejší dost kruté porážce možná Nepo ani nechtěl riskovat další „knedli“, takže 14.Jxf6 se z tohoto úhlu pohledu může jevit jako velmi dobrý tah  :usmev: .

Carlsen vede o jeden bod, měl dnes černé figury a určitě nebyl ochotný něco riskovat. I jeho remíza uspokojovala. Zabezpečil královské křídlo, přichystal postup c5 a výměny mu šly „na ruku“.

Remíza v sedmé partii vyhovovala oběma hráčům. Magnus vede a nemá důvod hrát vabank, černý včera nešťastně prohrál a potřeboval si dnes zvednout sebevědomí. Dnešní remízu tedy berme jako nutné zlo, které vyplynulo z průběhu zápasu (a Štěpán, který včerejší partii při komentování oddřel stejně jako Nepo a Carlsen, si jistě také oddychl  :usmev: ).

 

 

Tiskovou konferenci naleznete pod tímto odkazem.

Naši komentátoři Štěpán Žilka a Jarda Bureš dnes měli celkem lehkou práci  :usmev: . Je docela dobře možné, že zítra nás čeká další dlouhá partie.
Jisté však je, že nás čeká zajímavá komentátorská dvojice 🙂 . Doposud byli všichni komentátoři skvělí a věřím tomu, že i zítra budou výborní.
Aby taky ne, když budou komentovat „jedničky“ ( OK, vím, že Jáno je momentálně na Slovensku „až“ druhý za Jergušem Pecháčem  :smich: ) Slovenska a České republiky , GM Ján Markoš a GM David Navara.

Necháte si to ujít?  :mrknuti:
Já tedy ne!


 

Odkazy:

Oficiální web mistrovství světa
Youtube kanál šachy.cz s online přenosy
Program ctsport.cz s online přenosem od 13:30
Partie online na chess24.com

4.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x