Prodloužené volno

Dnes mají hráči na Tata Steel Chess Tournament 2022 volný den a někteří se rozhodli trochu si volno prodloužit 🙂 . Čtvrté kolo bylo vysloveně remízové, ale pár „vlaštovek“ v podobě jedniček a nul se přece jen našlo.

 

V turnaji Masters jsme viděli pět remíz a dvakrát vyhráli bílí.

Čtrnáctitahovou remízku předvedli Karjakin s Girim. Podobně rychle remizovali i Shankland s Rapportem, ale tady se alespoň chvíli „bojovalo“. Když však zahrál bílý 17.e6, bylo jasné, že partie směřuje k remíze.

 

 

Vidit hrál s Jesipenkem Italskou hru. Ze zahájení sice vyšel celkem dobře, ale pak nehrál nejpřesněji a Jesipenko začínal přebírat iniciativu. V závěrečné pozici to byl černý (Jesipenko), kdo mohl usilovat o výhru. Jesipenko však zřejmě usoudil, že by pěšce navíc neudržel nebo neprosadil a souhlasil s nabídkou remízy.

Caruana s Dubovem sehráli Španělskou a v partii se nikomu z nich nepodařilo narušit rovnováhu, remíza.
Pátou remízovou partií byla Magnus Carlsen-Jorden Van Foreest. Ale tady to remíza být nemusela. Při Van Foreestovi stáli všichni svatí a možná i nesvatí  :usmev: , protože Carlsen „promáchnul“. Od začátku partie stál Magnus o něco lépe, pak ale „ztratil nit“ a Jorden srovnal krok. Bílý měl sice dva pěšce víc, ale iniciativa černého na královském křídle byla dostatečným ekvivalentem k udržení rovnováhy. Černý se zaměřil na bílého postouplého g-pěšce, což sice byla správná myšlenka, ale její provedení se Van Foreestovi nepovedlo (33. … Vf5? ; 33. … Vf3=) . Carlsen však včera neměl svůj den. Šablonovitým 36.Vb2 umožnil černému vzít na g5, což mělo vést k remíze. Mělo, ale Van Foreest vzal na g5 špatnou figurou (36. … Sxg5?) a rázem se dostal do prohrané pozice. Carlsen však svou šanci nevyužil. Místo útěku králem (38.Ke2! +-) zahrál 38.Dg4? . V koncovce věže a střelce proti černé dámě neměla ani jedna strana šanci se prosadit. Remíza.

 

 

Rameshbabu Praggnanandhaa dostal ve čtvrtém kole příjemného soupeře. Nilsu Grandeliusovi se na turnaji vůbec nedaří. Nehraje dobře a nehrál dobře ani proti mladému Indovi. Od začátku partie se hrálo na jednu branku a i když měla partie 64 tahů, černý se mohl s klidným svědomím vzdát už minimálně kolem čtyřicátého tahu. Grandelius si připsal na své konto další nulu a ve volném dni bude hledat asi především motivaci k další hře.

Divočina se odehrávala na šachovnici v partii Mameďarov -Duda. Divočina nejen ve střední hře, ale i v koncovce. Šachové motory mají jasno, ale já bych vzniklou koncovku hrát ani za jednu stranu a ani se nepokouším ji nějak komentovat  :usmev: .
Oba borci hráli nekompromisně na výhru, válečnické štěstí se přiklonilo na stranu Mameďarova.

 

 

 

Ani v turnaji Challengers se ve čtvrtém kole moc jedniček a nul neurodilo.
Thai Dai Van Nguyen poměrně rychle remizoval s Polinou Šuvalovou. Remíza v šestnácti tazích vypadá podivně, ale při pohledu na časovou spotřebu bílého to nevypadá, že by šel do takové varianty úmyslně  :usmev: . Spíše bych řekl, že Polina Vana svou novinkou 8. … Db6 trochu překvapila.

 

 

Van se se třemi body dělí o druhé až třetí místo. Samostatného vedení v turnaji se ujal Arjun Erigaisi (3.5 b.), který ve čtvrtém kole potrestal hrubku Rovena Vogela, jeho tahu 22.Vf5?? vůbec nerozumím  :usmev: .

 

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x