Po dni volna

Včerejším pátým kolem pokračoval festival Tata Steel Chess Tournament 2022. Vzhledem k tomu, že v těchto chvílích už se hraje šesté kolo, je asi celkem bezpředmětné provádět důkladnou „pitvu“ jednotlivých partií pátého kola 🙂 , ale alespoň malý souhrn určitě neuškodí.

 

Daniil Dubov se Samem Shanklandem rozehráli dámský gambit a i když se v průběhu partie podařilo Dubovovi získat pěšce, přesnější by možná bylo napsat, že jej Shankland obětoval za iniciativu svých figur, partie skončila remízou v 37.tahu.

Hodně zajímavou remízu jsme viděli v partii Duda-Karjakin. Hrál se přijatý dámský gambit a převaha byla jednou na straně bílého, pak na straně černého a nakonec se hráči dohodli na remíze v pozici, která je zřejmě za bílého vyhraná. Jenže Duda byl v časové tísni a pozice rozhodně nebyla jednoduchá. Motiv převodu dámy k útoku na pf6 neviděl zřejmě ani Karjakin, který měl relativně dost času (přes sedm minut). Možné je i to, že oba hráči celou variantu s pokrytím dámy tahem Vf1 viděli, ale nebyli si jisti vzniklou koncovkou. Remíza je asi spravedlivá.

 

 

Do holých králů bojovali Jesipenko s Caruanou. Jesipenko chyboval v 18.tahu (18.Je2) a Caruana začal svou pozici zesilovat. To se mu dařilo až do 33.tahu. Pokud si měl udržet šanci na výhru, měl zahrát 33. … Vh4 místo 33. … Vh2. I pak by však měl do výhry ještě hodně daleko.

 

 

Nic zvláštního se nedělo ani v partii Giriho s Viditem. Hrála se Ruská hra a po vcelku klidném průběhu skončila partie remízou ve 33.tahu.
Nilsu Grandeliusovi se na turnaji moc nedaří. V pátém kole si však zřejmě něčím naklonil bohyni Caissu na svou stranu. Magnus Carlsen se snažil uplatnit výhodu, kterou získal v sicilské obraně černými barvami. Svou šanci Carlsen zahodil ve 43.tahu, kdy trochu zbrkle dobral pěšce na e4. Chtělo to asi jen mírně přeskupit figury a trpělivě obléhat oslabené postavení bílého.

 

 

Richard Rapport pokazil zahájení s Praggnanandhou. Mladý Ind však svou šanci nevyužil (17. … d3?) a „k lizu“ se dostal maďarský velmistr. Situace na šachovnici však nebyla nijak jednoduchá. Bílý sice měl určitou výhodu, ale i černý měl své šance. Rozhodla až chyba černého v 31.tahu, když se Rameshbabu rozhodl neměnit věže. Nakonec se ukázalo, že zatímco bílá věž je dost aktivní, ta černá jen „asistovala“ při pochodu bílých pěšců na dámském křídle k poli proměny. Hlavní roli však měl v koncovce bílý král.

 

 

Jorden Van Foreest odevzdal Šakrijaru Mameďarovi ve střední hře dvě figury za věž. Černý šel do koncovky s malou výhodou, ale k výhře mu dopomohl až jeho soupeř.

 

 

Mameďarov se tak stejně jako Rapport dělí po pátém kole společně s Viditem o první až třetí místo.

V turnaji Challengers jde do „trháku“ Arjun Erigaisi. V pátém kole zvítězil s Volodarem Murzinem, a protože český reprezentant Thai Dai Van Nguyen „jen“ remizoval černými s Erwinem L’Amim, má Erigaisi na prvním místě náskok celého bodu.

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x