„Dodubováno“

Jedenáctými koly pokračoval festival Tata Steel Chess Tournament 2022 v nizozemském Wijk aan Zee. Nerad bych předbíhal, ale o vítězích turnajů Masters i Challengers je možná už rozhodnuto.

 

Začněme „zprávou dne“.
V turnaji Masters Daniil Dubov prohrál kontumačně (už podruhé) s Richardem Rapportem. Daniil měl pozitivní test na Covid, což znamená, že v turnaji skončil. Nenastoupí v dnešním kole proti Praggnanandhovi a nenastoupí ani v kole posledním proti Carlsenovi.
Carlsen má po 11.kole půlbodový náskok před druhým Rapportem, dnes hraje s Caruanou, v posledním kole dostane bod zdarma za Dubova  :usmev: . Pokud neprohraje s Caruanou, bude zřejmě první nebo bude alespoň dělit první místo, jestliže Rapport porazí Giriho a Jesipenka (  :smich: ) .

Dubovova pozitivita může mít i jiné negativní důsledky, než jen ovlivnění turnaje. Neznám nizozemské „anticovidové zákony“, nevím, jak dlouho v Nizozemsku zůstávají nemocní a jejich kontakty (chráněné nebo nechráněné) v karanténě. Ale ve čtvrtek 3.2.2022 začíná v Berlíně první turnaj série Grand Prix FIDE 2022, v němž má hrát nejen Dubov, ale také další dva účastníci turnaje Tata Steel, Vidit a Rapport.
Problémy tak mají organizátoři ve Wijk aan Zee, ale mohou je mít i organizátoři v Berlíně.
Uvidíme, jak se vše vyřeší.

Co jiného se událo v jedenáctém kole?
Čtyři remízy, výhra černými a výhra bílými. Tak vypadalo jedenácté kolo turnaje Masters.

Všeobecně se očekávala remíza v partii Mameďarov-Karjakin. Tihle dva snad ještě mezi sebou nesehráli nějakou partii „na krev“  :usmev: .
Grandelius měl po celou partii určitou převahu s Jesipenkem, ale nenašel nic konkrétního, remíza.
Fanoušci jsou po celém světě stejní  :usmev: . Polští fanoušci v internetových diskusích nelibě nesli krátkou desetitahovou remízu mezi Dudou a Shanklandem.

Čtvrtá remíza remízou být nemusela.
Carlsen nevyužil příležitost v partii s Viditem.
Vidit se černými dobře bránil, ale ve 28.tahu místo přechodu do rovné koncovky zahrál neopatrné 28. … Ve8?, po čemž je pozice zřejmě za černého prohraná. Ani Carlsen však není stroj.
Tah 36.Ve7+ není lehké u partie správně vyhodnotit, Carlsen po partii litoval, že se nad tímto tahem ani nezamyslel.
Po 36.d7? se sice bílému podaří schovat krále pod pěšcem, ale černá věž stojí po 39.Kd8 na c-sloupci.

 

 

Jorden Van Foreest přitlačil Anishe Giriho už v zahájení. Získal lepší pozici, ale ta se snad dala bránit. Girimu však selhal jeho „čuchometr“ na špatné pozice. Tahy 22. … Vg6?! a 25. … Kg7?, kterými se pokoušel bránit „zbytečného“ pěšce na f6, vedly přímo do prohrané pozice.

 

 

Rameshbabu Praggnanandhaa byl přehrán Fabianem Caruanou.

 

Fabiano Caruana (screenshot z online přenosu na chess.com)

 

Těžká koncovka by se sice bránila bílému jen stěží, ale mladý Ind to Caruanovi svým tahem 30.Jc3? hodně usnadnil.

 

 

V turnaji Challengers „jede“ podle svého plánu Arjun Erigaisi. V jedenáctém kole remizoval s L’Amim a je stále v čele turnaje.
Jeho náskok se však zmenšil, protože Jonas Buhl Bjerre porazil Murzina a Thai Dai Van Nguyen doslova udolal Rovena Vogela v koncovce, kde měl sice pěšce více, ale při správné obraně by tato výhoda neměla vést k výhře bílého.
Van podal velmi bojovný výkon, ale také jeho soupeř se dobře držel a chyboval až v 84.tahu (84. … Vc8). Štěstí přeje silnějšímu  :usmev: .

 

 

Daniel Dardha bude asi dobrý „dýmař“  :usmev: .
V partii s Maurizzim nastoupil nejdříve na dámském křídle b7-b5-b4, poté na královském křídle g7-g5 a když přišel o obě křídla, tak se před nekrytelným matem vzdal  :smich: .

 

 

Vana dnes čeká Arjun Erigaisi. Náš hráč bude mít černé figury a kdyby se mu „nááááhodou“ podařilo Inda porazit, nic by to sice nemuselo znamenat, ale mohlo by to Erigaisiho před posledním kolem rozhodit.
Držme Vanovi palce!

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Zdá se, že souběžně zkoumám stejnou variantu jako Daniil Dubov. Ve čtvrtek jsem dostal zprávu o pozitivním výsledku PCR-testu. Jsem prakticky bezpříznakový, ale extraligové dvojkolo jsem pochopitelně musel vynechat.
Přeji vám všem krásnou neděli a hodně zdraví!

Jan Jílek

Já jsem ji studoval už dříve … a obávám se, že jsem ji zapomněl   :smutek:   :mrknuti: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x