S předstihem

Dvanáctá kola festivalu Tata Steel Chess Tournament 2022 potvrdila to, co jsem psal již včera. V obou turnajích, Masters i Challengers, je o vítězi rozhodnuto už před posledním kolem.

V turnaji Masters dostal bod za kontumační výhru s Dubovem Praggnanandhaa. Giri stál o něco lépe s Grandeliusem, ale pozici jednotahově pokazil a následovala nabídka remízy, která byla akceptována. Remízou skončila i partie Jesipenko-Rapport. I tady to chvilku vypadalo, že by Jesipenko mohl zkoušet hrát na zisk výhody, ale nestalo se.
Remizovali i Duda s Van Foreestem, ale při Dudovi stáli všichni svatí, protože po hrubce 32.Dc7?? byl zřejmě prohraný.

 

 

Magnus Carlsen chtěl podle vlastních slov dokázat, že i bez kontumačního bodu, který dostane v dnešním posledním kole, by v turnaji zvítězil  :usmev: . K tomu potřeboval bodovat v partii s Caruanou, v níž měl Carlsen černé figury.
V sicilské s 3.Sb5 Caruana bílými nic nezískal. Fabiano je však bojovník a snažil se hrát i v rovné pozici na zisk výhody. Přepjal však strunu, když špatně ocenil (nebo neviděl?) po 26.f3? oběť kvality na d4. Černý měl za kvalitu krásně hrající dvojici střelců a dva pěšce. Pozice se možná dala nějak držet, ale Caruana šel do výměny dam a to byl prakticky konec partie, GAME OVER.

 

 

Magnus Carlsen mohl být po partii spokojený (screenshot z online vysílání na chess.com)

 

Vidit hrál dobře v první fázi turnaje, pak se mu přestalo dařit. Ve dvanáctém kole si vybudoval slibnou pozici proti Mameďarovi. Drze sebral pěšce na h6 (25.Sxh6) a vypadalo to, že Mameďarov bude mít problémy. Neměl. Vidit totiž hned v následujícím tahu „pohrozil“ matem na poli g7 (26.Dg4??), který černý pokryl jednoduchým f6-f5 s vidličkou na dámu a jezdce. Ztráta figury znamenala i ztrátu celé partie.

 

 

Málem miniaturní (do 25 tahů) partii sehráli Sam Shankland se Sergejem Karjakinem. Důležitou roli zde hrála domácí příprava.
Paradoxně to byl Karjakin, kdo měl variantu na šachovnici už před partií a prohrál  :usmev: . Na Twitteru psal Jan Nepomňašči, že celá varianta je při správné hře remízová, z čehož se dá usuzovat, že byla součástí jeho přípravy na zápas o titul mistra světa.
Z výsledku je patrné, že Karjakin správně nehrál  :smich: . Po 17. … Db7?! má černý problémy, které se však ještě dají ustát. Ale po 18. … Dxb2? už se pozice černému rozpadá. Karjakin podcenil nebo neviděl tah 21.Dc7!, po němž je černý i s figurou víc prohraný.

 

 

Také v turnaji Challengers je o vítězi rozhodnuto už před posledním kolem.
Arjun Erigaisi zdolal poslední seriózní překážku na cestě za vítězstvím v turnaji, když pohodlně odremizoval Nguyena.
Thai Dai Van Nguyen nabídl remízu po 15. … f6. Zřejmě pragmaticky zhodnotil své možnosti v partii a tím i v celém turnaji. Jistě, mohl tahat trochu horší pozici, aby projevil svou „bojovnost“  :usmev: , ale to by spíše, než projevem bojovnosti, bylo projevem nepochopení situace na šachovnici.

 

 

Arjun Erigaisi má před posledním kolem jedenapůlbodový náskok před dvojicí Nguyen-Bjerre a stal se tak vítězem turnaje Challengers.
Vana dnes čeká Surya Shekhar Ganguly a Van se bílými figurami může pokoušet vybojovat samostatné druhé místo, protože jeho „spoludělič“ Bjerre má sice relativně slabší Polinu Šuvalovou, ale hraje černými figurami.

 

Web pořadatele

Tabulka MASTERS
Los a výsledky Masters
Masters online na chess24.com
Masters online na chessbomb.com

Tabulka CHALLENGERS
Los a výsledky Challengers
Challengers online na chess24.com
Challengers online na chessbomb.com

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x