Finále v CC

V pátek rozehráli Magnus Carlsen a Jan Krzysztof Duda první finálový zápas v online turnaji Charity Cup (CC). Z úvodní věty si každý logicky odvodí, že zápasů bude víc 🙂 .
Ano, finále se hraje na dva zápasy. Pokud by skončilo utkání nerozhodně, následovaly by tiebreakové partie.

 

Není nutné chodit kolem horké kaše  :usmev: a klidně hned oznámím výsledek.
V prvním zápase zvítězil Carlsen 2.5 – 0.5 a vede tak „na sety“ 1-0.

 

První partie zápasu byla hodně vyrovnaná a až když oběma hráčům zůstávaly na hodinách jen sekundy, na malou chvilku se ručička vah nachýlila na stranu bílého (Carlsena), ale ani Magnus neměl času nazbyt a partie nakonec skončila remízou.

 

 

Ve druhé partii měl Duda bílé figury, ale moc se mu nepovedlo zahájení (16.Se3?! ). Černému pak zůstala dvojice střelců a k tomu měl bílý slabé pěšce, přesto se však pozice za bílého dala hrát.
V kritické pozici se však bílý rozhodl ostřelovat střelcem královské křídlo, kdežto k rovné hře vedlo držení „v patu“ černého Sa8.
Carlsen pochybení Dudy využil, posbíral několik pěšců a bílý se vzdal.

 

 

Ve třetí partii stál Magnus prakticky od začátku partie lépe. Černé figury si dost překážely a bílý pěšec na c7 byl hodně nepříjemný. Když k tomu Duda „přihodil“ a-pěšce (38. … a3?; tento tah jsem moc nepochopil  :usmev: ), Carlsen dlouhou neváhal.
Odevzdal kvalitu, pokryl pěšce na c7 tahem 42.b6 a pak už nebylo pochyb, že dobude i pěšce na b7 a nikdo nezastaví rozjeté bílé pěšce.

 

 

Duda sice nehrál špatně, ale Magnus hrál ještě lépe. První zápas skončil drtivým vítězstvím (2.5-0.5) Carlsena a Duda si vlastně ani neškrtl  :usmev: .
Janek je ale bojovník a na Magnuse (občas) umí zahrát, tak uvidíme, zda v odvetném zápase neodpálí nějakou „bombu“ a nesrovná.

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Jestli se dobře dívám, aby měl šanci postoupit na turnaj kandidátů, musí mít Ding, kromě nejvyššího ela z nekvalifikovaných hráčů, ještě odehráno 30 partií v období června 2021 až května 2022. Před tímto turnajem měl odehrané 4 partie a po tomto turnaji jich bude mít 16. Vůbec bych se nedivil případným protestům hráčů v pořadí Elo listiny za ním (Aronian, So, atd.) proti tomuto 12 kolovému, vyloženě účelovému, turnaji hranému doma s domácími hrači s Elem 200 minus a dokonce s několika dvoukolama vážných partií denně.
 

Remcik z Banika

To jsem samozřejmě nevěděl nebo už zapomněl 🙂 Ale dívám se, že je to ještě komplikovanější, dvou kvalifikačních turnajů v roce 2021 se Ding nezúčastnil (zda-li kvůli covidovým opatřením?) a do Berlína si nestihl vyřídit vízum, píšou, že i snad chybou Německého velvyslanectví, (navíc v té době ješte Karjakin nebyl diskvalifikován), takže by bojoval o 2 postupová místa. A tím pádem postup na rating vstoupil do hry až teď. No, je to složité jak raketoplán 🙂
 
 

MaSo

…a Ding v mezicase dela, co muze, aby nahral potrebny pocet partii a dostal se, misto zabanovaneho Karjakina, do turnaje kandidatu na zaklade ELA…:-)
 
krasny 12 kolovy turnajek:
http://chess-results.com/tnr622928.aspx?lan=5
 
 
 
 
 

MaSo

Elo farming in progress! Uz mame novou svetovou dvojku…:-) Jeste par takovych turnajku a Ding bude mit 2900 drive nez Magnus…:-)
 

MaSo

Obrazek to nejak nepobralo, ani opravit to nejde…:-(

Jan Jílek

jakej obrázek? kde?

MaSo

Mel jsem tam vlozeny screen, v nahledu to vypadalo ok, po submitu uz jen halda base64 textu…:-) Predpokladam, ze to Lubos odmazal…

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x