TePe Sigeman a Jirásek?

  • České týmy na Mitropa Cupu 2022
  • Co má společného turnaj TePe Sigeman & Co Chess tournament v Malmö s Aloisem Jiráskem a Mikolášem Alšem?

Na Korsice jsou odehrána čtvrtá kola mužského i ženského turnaje Mitropa Cup.
Českým týmům se zatím moc nedaří  :smutek: , ale nezoufejme, ještě není konec turnaje!

O prohře žen v prvním kole jsme vás tu už informovali. Ve druhém kole se děvčatům podařilo odremizovat tým Maďarska, což by se dalo brát jako velmi dobrý výsledek, ale Maďarkám, které mají čtvrtý nejvyšší ratingový průměr v turnaji, se moc nedaří, ze čtyř kol sice prohrály jen jeden zápas, ale nic nevyhrály.
Ve třetím kole naše dívky prohrály s německým týmem, což se dá považovat za neúspěch, protože Němky nemají nijak skvělou sestavu. Naše ženy prohrály i v kole čtvrtém a to se Slovenkami. Ty sice nepatřily před začátkem soutěže k favoritkám, ale zatím se jim daří a po čtyřech kolech se dělí o třetí až čtvrté místo se Slovinkami.
Tým ČR je s jednou zápasovou remízou a třemi porážkami na posledním místě.

 

Bohužel nedaří se ani našim mužům.
Povinná výhra z prvního kola s Korsikou, ve druhém kole se silnými Maďary, ve třetím remíza s Německem a ve čtvrtém kole prohra se Slováky, kteří se „usalašili“ na prvním místě tabulky.
Ze zápasu se Slováky mě zaujala prohra Vlasty Babuly s Jergušem Pecháčem. Babula stál černými po zahájení dost dobře,
Pak však černý (Babula) zahrál nepřesně 23. … bxc3, čímž dostal do hry černopolého střelce bílého a také tím, trochu paradoxně, oslabil pozici vlastního krále.
Pecháč nezaváhal.

 

 

Mitropa Cup 2022

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)

Výsledky na chess-results (muži)
Výsledky na chess-results (ženy)


 

Na turnaji TePe Sigeman & Co Chess tournament v Malmö je odehráno první kolo.
V turnaji je zakázáno nabízet remízu před čtyřicátým tahem, ale i tak skončily dvě partie remízami.

Hans Moke Niemann měl sice v partii proti Michaelu Adamsovi prakticky po celou partii mírnou převahu, ale nestačilo to, soupeři se ve 49.tahu dohodli na remíze.
Druhou remízu „vytvořila“ dvojice  Grandelius – Van Forrest. I tady měl bílý po celou partii mírně navrch, ale ve 40.tahu už stála na šachovnici remízová koncovka nestejných střelců.

Arjun Erigaisi obětoval v partii s Alexejem Širovem pěšce, za kterého měl solidní kompenzaci. Na výhru to nemělo stačit, ale Širov vymyslel „geniální“ plán postupu a-pěšce do dámy (a7-a5-a4). Erigaisi pak sice nehrál nejpřesněji (30.Va2), ale Širov také nehrál ideální tahy.(31 … Vh8??), takže se z celého bodu nakonec radoval Erigaisi..

 

 

David Navara sehrál hodně divokou partii se Salemem Salehem.
V zahájení se pustil místo zjednodušujících výměn do komplikací, které vyústily v oběť (či ztrátu  :usmev: ) figury. Stockfish to sice vidí jako jednoznačně lepší pro bílého, ale partie vůbec nebyla tak jasná. V komplikované pozici nebylo lehké za žádnou stranu najít dobré tahy.
V podstatě by se dalo říct, že partii Davidovi definitivně prohrál až tah 32. … Vxa2.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online přenos na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Důležitější než Davidova porážka je fakt, že se našly Jiráskovy Staré pověsti švédské, které začal sepisovat po úspěchu své knihy Staré pověsti české. Někteří tvrdí, že nebýt Jiráskovy smrti, dočkali bychom se i Starých pověstí ruských, německých a dalších  :usmev: .

Pozoruhodné je, že Jiráskův popis bitvy u Malmö se významným způsobem shoduje s průběhem partie Saleh-Navara.
V současné době zkoumají naši spolupracovníci útržky nedokončené knihy Aloise Jiráska a bádají, zda se mu podařilo na několik desítek let dopředu předpovědět průběh partie, nebo zda oba hráči znali Jiráskovy Staré pověsti švédské a pokusili se je svérázným způsobem reprodukovat na šachovnici.
Celá problematika si zaslouží větší pozornosti.
Prozatím nemáme svolení ke zveřejnění celého výzkumu, ale podařilo se nám alespoň „vyžebrat“ jeden obrázek ze zmíněné knihy. Autor je neznámý, ale styl jednoznačně ukazuje na Mikoláše Alše.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x