Oběť dámy

Druhým kolem pokračoval turnaj TePe Sigeman & Co Chess tournament v Malmö. Turnaj, ve kterém je zakázáno nabízet remízy před čtyřicátým tahem, turnaj, v němž se vzhledem k sestavě hráčů dají očekávat zajímavé šachy.

 

Ve druhém kole v Malmö jsme viděli dvě celkem korektní remízy (celkem tři remízy ze čtyř partií  :usmev: ), v nichž se sice bojovalo, ale nikdo nezískal nějakou výraznější výhodu. Širov remizoval s Van Forrestem, Adams s Grandeliusem.

Samostatnou kapitolou v turnaji bude zřejmě Arjun Erigaisi. Jeho hra je na velmi vysoké úrovni a vůbec bych se nedivil, kdyby se v blízké budoucnosti dostal do první desítky ratingového žebříčku FIDE.

Ve druhém kole měl Erigaisi bílé figury se Salemem. V Caro Kannu získal Erigaisi o něco lepší pozici (jak už to tak v tomto zahájení bývá) a pak už jen trestal malé nepřesnosti soupeře. Jeho šachy jsou fantastické. Snad jediného „pochybení“ se dopustil v 31.tahu, když po zhruba čtvrthodinovém přemýšlení zahrál „slabší“ 31.Jb4.
Slova „pochybení“ a „slabší“ píši v uvozovkách, protože takto je označuje Stockfish, ale já se domnívám, že Erigaisi si prostě jen našel svou cestu (a logickou), jak uplatnit výhody pozice.

 

 

Třetí remízou druhého kola byla ta, která vznikla v partii Davida Navary s Hansem Niemannem.
Při pohledu na Davidovu hru mě napadá, zda správně pochopil „zadání turnaje“  :smich: .
Ano, organizátoři pozvali hráče, kteří hrají bojovné a zajímavé šachy, ale David už možná „neslyšel“ to, že se tak nemusí dít v každé partii a že je dovoleno občas vyhrát i normálním způsobem  :usmev: .

 

David Navara před prvním kolem. Autor: Lars OA Hedlund
Fotogalerie: odkaz

 

David se ovšem raději drží těch zajímavých šachů a tipuji, že se snaží hrát více pro diváky, než aby hrál na výsledek. Jeho partie s Niemannem se vyvíjela vcelku normálně až do dvanáctého tahu černého.
Niemann nehodlal lavírovat v přibližně rovné pozici a drze zahrál 12 … f5, čímž znatelně oslabil postavení černého krále a diagonálu a2-g8.
Bílý díky tomu získal solidní výhodu a nemusel se bát ani přechodu do koncovky. David to však viděl jinak  :usmev: . Drze sebral pěšce na b7 (kdo by ho nebral, když je zadarmo  :usmev: ).
Bílá dáma se po braní 21.Dxb7 ocitla v zajetí, ale černý neměl nic lepšího než ji napadat věží. David mohl s klidným svědomím opakovat tahy (23.Da6+ 24.Db5…Da6…Dab5) a partie by skončila remízou.
Místo toho bílý po velmi krátkém zamyšlení /cca dvě minuty) obětoval dámu. Z toho se dá usuzovat, že tuto oběť plánoval už při tahu 21.Dxb7  :usmev: .

Oběť to byla plně korektní, protože za dámu měl bílý dostatek materiálu (věž, jezdce a nějaké pěšce).  Bílý král však byl slabý a černý, který byl i s dámou „navíc“ v materiální nevýhodě, této okolnosti využil a spasil se věčným šachem.

 

 

Tabulka po druhém kole:

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online přenos na chess24.com
Výsledky na chess-results


Covid (prý) ustupuje, válka na Ukrajině pokračuje a šachové turnaje se rozjíždějí.
Právě dnes začíná seriál turnajů Grand Chess Tour 2022.
První turnaj Superbet Chess Classic Romania 2022  se hraje od 5. do 15.5. v Bukurešti.

Účastníci:
Alireza Firúzdža, Levon Aronjan, Fabiano Caruana, Wesley So, Šakrijar Mameďarov, Jan Nepomňašči, Richard Rapport, Maxime Vachier-Lagrave, Leinier Dominguez a Bogdan-Daniel Deac.

Cenový fond turnaje činí 350 000 dolarů.

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ladislav Zámorský

What a game!
 

Remcik z Banika

Ikdyž vysvětlení bude patrně v tom, že v pozici měl bílý 17 sekund a černý 14 sekund do konce partie, hrálo se bez přídavku, 10min+0, takže nikdo ze soupeřů nechtěl nabízet remiz, aby tím neztratil čas. Špatný formát turnaje, zdá se 🙂

Remcik z Banika


Pozice po 123 tahu černého v partii GM Tabatabaei : GM Le, Quang Liem, kde se soupeři dalších 42 tahů shazovali na čas. Jednalo se o 3 kolo internetového rapid turnaje na chess.com. To je hodně smutné…
Chtěl jsem vložit přímo partii, ale nějak se mi to nepodařilo 🙂

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x