Remíza, kam se podíváš

Hojně se remizovalo. Rumunský turnaj Superbet Chess Classic Romania 2022 je remízami doslova prošpikovaný, také v Malmö se „urodilo“ dost remíz a na turnaji Mitropa Cup remizovaly v sedmém kole oba české týmy s Itálií.

 

V Bukurešti je odehráno druhé kolo. Desítka hráčů sice urputně bojuje, ale jen ve dvou partiích z deseti jsme viděli jiný výsledek než 1/2-1/2  :usmev: .
Ve druhém kole doplatil na přílišnou bojovnost Alireza Firúzdža, který prohrál s Janem Nepomňaščim.

Partie Firúzdža – Nepomňašči byla hodně komplikovaná a řekl bych, že kromě bodů v ní šlo i o prestiž, protože oba hráči se již brzy utkají v turnaji kandidátů.
Alireza se takticky vyhnul Ruské obraně, když zahrál ve druhém tahu 2.Sc4 a vypadalo to, že chce za každou cenu vyhrát. Až do 16.tahu se hrála teoretická varianta, pak ale zahrál Firúzdža na první pohled „mdlý“ tah 16.h3. Když k tomu přidal další oslabení královského křídla 17.g3?!, dalo se tušit, že o zábavu bude postaráno, protože černopolný střelec na h4 byl dost podivnou figurou.
Bílý jej raději vyměnil a ještě k tomu získal pěšce, ale bylo jasné, že jeho král uvízne v centru. V komplikované pozici se ani Nepo neorientoval nejlépe a pozice se, alespoň podle „mínění“ křemíkových hlav počítačů, srovnala.
Hrát v časové tísni komplikovanou pozici je jistě snem každého hráče  :smich: .
Ve 39.tahu Firúzdža chyboval, když s necelými dvěma minutami na hodinách zahrál pasivně 39.Jd1? zřejmě s myšlenkou pokrýt pole f2. Ve vypjaté situaci chyboval i Nepo a Alireza měl ještě solidní šanci partii udržet. Místo toho odevzdal dámu za věž a lehkou figuru, což by nemuselo být až tak špatné, ale černému k tomu zůstal i hodně rychlý volný f-pěšec, který partii rozhodl.

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com


 

Přiznám se, že více než Superbet v Bukurešti mě zajímá turnaj TePe Sigeman & Co Chess tournament v Malmö, ale včera se tam mnoho neudálo.
Tedy ne, že by se hrály nudné partie, ale přece jen…, kibicové chtějí vidět „krev“  :smich: .

David Navara se pokusil vylepšit (nebo vylepšil) variantu přijatého dámského gambitu. Ve 13.tahu vynechal tahy a3 a b4, jak se hrálo v partii Tabatabaei-Sasikiran, a zahrál rovnou 13.Je4 . Jorden Van Forrest se ale nenechal překvapit a po výměně dam a těžkých figur skončila partie ve 39.tahu remízou opakováním pozice.

 

 

Partie Širov.Adams a Erigaisi-Grandelius skončily relativně klidnými remízami. Prohrál Saleh Salem s Hansem Niemannem. Salem se „uchrtil“ na zisk kvality (29.Sb5? , 30.Jd7+), ale černý za ni měl hromadu pěšců a k tomu velmi aktivní figury.

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online přenos na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Jen bleskově zmíním turnaj Mitropa Cup.
Škarohlíd by řekl, že se českým týmům moc nedaří, což je sice při pohledu na tabulku pravdivé tvrzení, ale když si uvědomíme, že jde vlastně o přátelský turnaj, na kterém se mají především sbírat zkušenosti, tak to až tak hrozné není  :usmev: .

V sedmém kole remizovali muži s týmem Itálie 2-2, což je určitě dobrý výsledek. I ženy s Itálií remizovaly a i tady se dá mluvit spíše o úspěchu našich hráček než Italek.

7.kolo, muži:

 

7-kolo, ženy:

 

Muži dnes nastoupí ke svému poslednímu kolu v turnaji proti Francii, protože při devítikolovém turnaji devíti družstev má vždy jeden tým volno. Na naše to připadlo v devátém kole.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)

Výsledky na chess-results (muži)
Výsledky na chess-results (ženy)

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x