Uvolněno ke zveřejnění :-)

Není tomu tak dávno, co jsem zde upozorňoval na nápadnou shodu mezi partií Salem-Navara a bitvou u Malmö, jak ji popisoval Jirásek ve svých Starých pověstech švédských.
Badatelé, zabývající se torzem nedokončené Jiráskovy knihy, konečně uvolnili ke zveřejnění části tohoto díla.

 

Jeden z našich sečtělých čtenářů napsal naší redakci, že partie Salem-Navara je údajně silně podobná popisu bitvy u Malmö z takřka neznámé knihy Aloise Jiráska. Nikdo z naší redakce onu knihu neznal, tak jsme požádali odborníky o posouzení tvrzení našeho čtenáře.

Některé pozice a tahy se měly podobat popisu boje u Malmö z pověsti O Ziskssonovi.
Pověst pojednává o vojevůdci, který pomáhal švédskému králi Eriku III. Švédskému v boji proti cizákům.  Paradoxně samotný vojevůdce, o němž pověst je, byl cizákem neznámého původu, který přijal švédské jméno Jan Zisksson z Volvova.

Vyobrazení Jana Ziskssona z Volvova od neznámého autora.
Odborníci považují za autora tohoto (i dalších vyobrazení z torza knihy) Mikoláše Alše, který později podobným způsobem ztvárnil i Jana Žižku v Jiráskových Starých pověstech českých.

 

Náš čtenář se domníval, že třeba postavení ze zmiňované partie prý odpovídá mapce bojiště z bitvy o Malmö, jak byla vyobrazena neznámým umělcem.

Mapa bojiště:

Mapa má údajně vykazovat společné znaky s následující pozicí.

 

 

Odborníci přiznávají jisté shody mezi mapkou a diagramem, ale upozorňují, že podle dosavadních poznatků nikdy nebylo v Malmö, ani v jeho blízkém okolí, nic takového, jako je Volvo Industry.
Čtenář však správně poukazuje na to, že v knize nejsou popisována historická fakta, ale jsou to pouze pověsti.

Dále čtenář píše, že pozice po tahu 10.f4 (viz diagram) odpovídá úryvku z knihy. Citujeme:

Hnali se do tábora Malmoitů  s radostí, s divokým křikem. Těšiliť se, že kdyby ani rukou nehnuli, ani mečem nesekli, ani oštěpem nebodli, kdyby ten houfec jen pěším vojskem tlačili, že ho ušlapou na padrť a že ho na podrážky svých botou rozeberou.

10.f4

Také další popis považuje čtenář za shodný s průběhem části partie.

A když nepřítel chystal se k útoku, obětovala se jízda na Ziskssonův rozkaz, aby měly vozy, jež byly vzádu točeny, volno, a pak těžké ty vozy plné hrubého kamení spuštěny dolů. Vozy drnčely, třásly se, hřměly v divoké síle, až půda se chvěla. Nikdo jim nemohl čeliti, nikdo jich zastaviti, jely, až dojely, až se sřítily s rachotem a vrazily do nepřátelského šiku.

Čtenář vidí podobu v nástupu „jízdy“ černých s dalším vtrhnutím „vozů“ (věží) do nepřátelského ležení.

 

 

Bystrému čtenáři neunikl ani závěr partie, jenž je prý popsán slovy:

I kázal Hasan, by stříleli ze všech kušů do ležení; jen první koule dopadly a již se prášilo se zdí, již se sypalo kamení a zanedlouho zel ve zdi veliký průlom. A tím průlomem přitrhl do tábora sedlák jakýsi. Byl již opuštěný, prázdný, ani člověka tam nezastali. Tu sedlák vytáhl s torny maršálskou holi a jal se nebohé bratry Malmoity bíti. Nežli zapadlo slunce, hlaholil jásot vítězných cizáků v dobytém Malmö. Pobořili ho, zažehli.
Zůstaly jen rozvaliny.

 

 

Utíkati musel vojevoda Jan Zisksson z Volvova, by holé žití sobě zachoval.

Hnaloť se za ním velké cizácké vojsko samých jezdců, jež mělo mnoho děl. Doráželi naň se všech stran a hleděli mu, kde mohli, do tábora biti.
Tažení toto bylo mu nejtěžší. „Ale Pán Bůh mu pomohl holý život ušetřiti.“

 

Čtenář se domnívá, že Jirásek byl schopen předvídat budoucnost, protože ač sám šachy nehrál, jeho popis bitvy u Malmö se prý až neskutečně shoduje s partií Salem-Navara.

Názor našeho čtenáře je jistě zajímavý, většina seriózních badatelů se však domnívá, že jsou tyto domněnky mylné, protože takovýmto vyumělkovaným  způsobem by se daly naroubovat na různé pověsti i další partie světových šachistů.

Podobného názoru je i naše redakce, ale necháváme na samotných čtenářích, zda uvěří názoru seriózních vědců, nebo dají přednost teorii našeho vnímavého čtenáře  :usmev: .

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Kalendovský

Vaše starosti na naše hlavy… aneb Bavíme se ušlechtile. Nic proti vtipnému zpracování zajímavé partie, to se tu vyskytovalo již od dob zrození bohyně Caissy. Jenomže v dnešní době už to tak uklidňujícím dojmem nepůsobí. Nebo se mýlím?

David Navara

To určitě bude nějaká kachna. Pokud je mi známo, Žižkův potomek žije na Faerských ostrovech: Ziska, Helgi Dam (fide.com)
(Tohle dokonce myslím vážně. Bavil jsem se s ním před třemi lety na Světovém poháru v Chanty-Mansijsku a říkal, že jeho rod skutečně má dávné české kořeny, které možná sahají až k legendárnímu Janu Žižkovi.)

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x